Aciliyet devrinde hızlı teslimatın önemi artıyor

Milat Gazetesi´inden Gözde Altıntaş, internet üzerinden yapılan satışlara ilgili e-ihracat durumunu, World e-Commerce Forum tarafından ?E-İhracat Odaklı Yenilikçi Ekonomi? temasıyla düzenlenen ?DHL Uluslararası E-İhracat Konferansı? üzerinden değerlendiri

Aciliyet devrinde hızlı teslimatın önemi artıyor

World e-Commerce Forum tarafından ?E-İhracat Odaklı Yenilikçi Ekonomi? temasıyla düzenlenen ?DHL Uluslararası E-İhracat Konferansı? (DHL International Cross Border e-Commerce Summit), geçtiğimiz Çarşamba günü İstanbul Kongre Merkezi´nde gerçekleştirildi.

2020 yılında 2015´e göre 3 kat artışla  1 trilyon dolara ulaşması beklenen uluslararası e-ticarette, içinde bulunduğumuz ?Aciliyet Devri?ne uygun olarak tüketicilere ürünlerini istedikleri yerde ve zamanda ulaştırmanın önemi vurgulandı.

?Potansiyelinizi Maksimuma Çıkartın? temalı bir sunum gerçekleştiren DHL Express Global Satış Programlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Leendert Van Delft, uluslararası e-ticarette yükselen trendlere ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, tüketici davranışları ve beklentilerinin hızla değiştiğini belirtti ve ekledi: Bir ?Aciliyet Devri´nde yaşıyoruz. İnsanlar birkaç dakika içinde taksi çağırabildikleri, bir filmi saniyeler içinde indirebildikleri bir dünyada ürünlerinin de neredeyse dün ellerine ulaşmış olmasını istiyor. Böyle bir dönemde global e-ticarette rekabet avantajı yakalamak için gönderim seçenekleri önem kazanıyor. Bugün tüketicilerin %74´ü ürünün eline ulaşmasındaki kolaylığın alışverişlerindeki en önemli nokta olduğunu düşünüyor. Sınırlı gönderim seçenekleri nedeniyle alışverişi tamamlamadan bırakanların oranı %45.

Online alışveriş yapanların %91´i hızlı gönderim gibi seçenekleri bulunmayanperakende sitelerinden ayrılıyor2 günde gönderimin hızlı olduğunu düşünenlerin oranı yalnızca %47. Ücretsiz teslimatı, hızlı olana tercih edenlerin oranı ise %86´dan %79´a geriledi.

Online alışveriş yapanların %35´i satın aldıkları ürünleri istedikleri yerde ve zamanda teslim almak için, %70´i ise ertesi gün teslimat için fazla ödemeye hazır.

DHL Express Türkiye CEO´su Claus Lassen de, ?Tüm dünyada 2 milyarın üzerinde online alışveriş yapan tüketici bulunuyor. Bunların %60´ı uluslararası şirketlerdenalışveriş yapıyor. Internet üzerinden alışveriş yapanların %30´u premium gönderi/ertesi gün teslimat seçeneği sunan bir perakendeciyi tercih ediyor. Dolayısıyla doğru iş modeliyle ve doğru lojistik ortağıyla hareket eden girişimcilerin küresel arenada güçlü oyuncular olabileceğine inanıyoruz? şeklinde konuştu.

 Uluslararası e-ticaretin hızlı büyüme trendine dikkat çeken DHL Express Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Boğaç Özsan , ?DHL´in küresel olarak taşıdığı gönderiler içerisinde e-ticaret gönderilerinin payı bugün yüzde 29seviyesinde bulunuyor ve 2020´de %45-50´ye çıkması bekleniyor. Türkiye için de çok benzer bir tablo söz konusu. 2016´da yüzde 5 olan e-ticaret gönderilerinin payı Ocak 2018´te %10´a, Kasım 2018´de ise %15´e çıktı. 2020 beklentisi bu oranın %25-30´lara varması. Küresel olarak DHL e-ticaret gönderilerinin ülke bazında sıralamasına bakıldığında %59 ile İngiltere ilk sırada yer alıyor. Onu %54 ile Suudi Arabistan ve %53 ile Polonya izliyor? dedi.

Uluslararası e-ticaret pazarında başarıya ulaşmak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gereken altın kurallar ise şöyle sıralanıyor; markayı doğru bir şekilde yansıtmak, üstün hizmet kalitesi sunmak, müşteri verilerini doğru değerlendirmek, müşterilerin satın alma yolculuğunu iyi analiz etmek, güvenliğe önem vermek ve müşterilerin güvende hissettiklerinden emin olmak, sosyal medyada hedef kitle ile etkileşim kurmak, ürünleri ön plana çıkarmak ve uluslararası pazarlaraaçılmak.