Abdulvahap Ekinci: ?İslam Birliği Şart?

Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği´nin (UMAD) Kurucusu ve Başkanı Abdulvahap Ekinci, Millî Gazete Muhabiri Onur Şehmus Şahin´in Sorularını Yanıtladı.

Abdulvahap Ekinci: ?İslam Birliği Şart?

 

Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği´nin (UMAD) Kurucusu ve Başkanı Abdulvahap Ekinci, Millî Gazete muhabiri Onur Şehmus Şahin´in sorularını yanıtladı.

Müslümanların yeniden bir araya gelip ortak bir noktada buluşması için çalışmalarda bulunan Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği´nin (UMAD) Kurucusu ve Başkanı Abdulvahap Ekinci, Millî Gazete muhabiri Onur Şehmus Şahin´in sorularını yanıtladı. UMAD´ın çalışmalarından ve hedeflerinden bahseden Ekinci Hoca, İslam dünyasının içinde bulunduğu durum hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği´nin (UMAD) Kurucusu ve Başkanı Abdulvahap Ekinci Hoca ile UMAD´ın çalışmaları hakkında konuştuk. UMAD´ın çalışmaları ve teşkilat yapısı hakkında önemli bilgiler veren Abdulvahap Ekinci, dünyadaki Müslüman âlimlerin bir araya gelmesinin ne kadar önemli olduğunu anlattı. Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Cevat Akşit, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Mustafa Karataş gibi birçok önemli ismin içinde bulunduğu UMAD´ın hedeflerine değinen Abdulvahap Ekinci, ?İslam birliği oluşmadan var olan hiçbir sorun çözülmez. İslam birliğinin oluşması için âlimlerin öncülük yapması gerek? dedi.

Hocam kendinizden ve derneğinizin faaliyetlerinden kısaca bahseder misiniz?

Uluslararası Müslüman Âlimler Dayanışma Derneği (UMAD) bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak kuruldu. Derneğin merkezi İstanbul´da bulunuyor. Türkiye´deki ilmi şahsiyetleri bir araya getirip ortak bir yerde buluşturarak, uluslararası görev yapan Dünya Müslüman Âlimler Birliği ile koordineli ortak çalışmalarda bulunuyoruz. UMAD aynı zamanda Dünya Müslüman Âlimler Birliği´nin Türkiye temsilciliğini yapan ilmi bir kuruluştur. Ben UMAD´ın kuruculuğunu ve başkanlık görevini icra ediyorum, aynı zamanda da Dünya Âlimler Birliği´nin Türkiye sorumlusuyum.

?İSLAMİ İLİMLERDE İLK AKLA GELEN İSİMLER BİR ARADA?

UMAD nasıl kuruldu? UMAD´ın üyeleri ve teşkilat yapısı nasıl?

İslam merkezli çalışmalardan hareket ederek UMAD´ı kurduk.  Allah´a çok şükür kısa bir zaman içerisinde Türkiye´de akademik alanda İslami ilimler ve medrese hocalığı konusunda ilk akla gelen isimleri bir araya getirdik. Bunun yanında ilmi alanda çalışmalar yapan bazı müesseseleri de bünyemize aldık. Bir de öğrencilere yönelik çalışma yapan tanınmış dernekleri yanımıza aldık. Temsilcilerimiz ve üyelerimizi belli kriterlere göre belirliyoruz. En azından İslami ilimlerle ilgili olarak yüksek lisans yapmış veya bir medreseden icazet almış isimleri seçiyoruz.

?OLUŞAN TABLO BİLE İNSANLARA UMUT VERİCİ?

UMAD neyi hedefliyor, UMAD´ın kat ettiği mesafe hakkında bilgi verir misiniz hocam?

Bizim birinci hedefimiz yıllarca farklı içtihat ve düşüncelerden dolayı bir araya gelemeyenleri bir araya getirmek. Biz bunu yaptık. Bizim yüksek istişare kurulumuz ve yönetimimizdeki hocalara bakıldığı zaman göreceksiniz ki, oluşan tablo bile insanlara umut verici. İlk hedefimiz dediğim gibi buydu ve biz bunu çok ciddi manada başarmış olduk. Tabii böyle isimlerin bir araya gelmesini sağlamak bir hedefti, ikinci hedefimiz de bu isimlerle birlikte ortak bir noktada çalışmalar yapmak. Biz UMAD olarak yaptığımız çalışmaları bir tek kendimize mal etmek istemiyoruz. Diğer kurum ve kuruluşlarla ortak iş yapmaya çalışıyoruz. Yani biz, var olan sayısal yapının üstüne bir sayı daha eklemek istemiyoruz. Var olan sayısal yapıyı bir araya getirip ortak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz ve biz bunu da yaptık elhamdülillah. Mesela, Aziz Hüdayi Vakfı´nın temsilcisi yönetimde, İsmailağa´nın temsilcisi yönetimde, Doğu´da önemli bir yere sahip Norşin ve MEDEV gibi müesses ve tarikatların temsilcileri yönetimde, Tillo medreselerinden birçok hoca bu işin içinde. Bunların yanı sıra İslami ilimler konusunda akademik olarak nam yapmış dekan, rektör, doçent, profesör gibi hocaları da bu hareketin, bu oluşumun içine dâhil ettik.

?ÇOK BÜYÜK HEDEFLERİMİZ VAR?

UMAD´ın çalışmaları nelerdir? Bugüne kadar yapılan çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Uluslararası sempozyum ve konferanslar planladık ve planlamaya devam ediyoruz. Dünya Âlimler Birliği ile de Türkiye dışında çalışmalara dâhil olarak katkı sağlıyoruz. Birkaç komisyonumuz var ve bu komisyonların çalışma alanları belli. İrşat ve davet komisyonu, medreseleri hedef alan eğitim komisyonu, üyelik komisyonu gibi farklı komisyonlarımız var. Bu komisyonlarımız, kendilerini ilgilendiren alanlarda çalışma yapan kurum ve kuruluşlarla temasa geçip bir faaliyet icra etmeyi hedefliyor. UMAD, daha yeni kuruldu. Buna rağmen ciddi bir mesafe aldık. Bizim çok büyük hedeflerimiz var. Bu hedeflerimizin gerçekleşmesi için önemli adımlar atıyoruz.

?İSLAM BİRLİĞİ OLUŞMADAN VAR OLAN HİÇBİR SORUN ÇÖZÜLMEZ?

Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamız da sizin çalışmalarınıza benzer birçok önemli çalışma organize etti. Milli Görüş Lideri Erbakan Hoca´nın en büyük hedeflerinden biri İslam Birliği´nin kurulmasıydı. UMAD´ın İslam Birliği için ciddi çalışmaları var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Biz insanların ortak bir noktada buluşmasına önem veriyoruz. Erbakan Hocamız gibi, İslami çalışma yapan insanların, kurum ve kuruluşların birbirini ötekileştirmemesi için çabalıyoruz. Bunlar önemli şeyler. İslam dünyası buna hasret kaldı. Bu hasreti gidermek için gayret gösteriyoruz. Tabii önümüzde daha çok uzun bir yol var. Bu uzun yolda, istikbale doğru ilerlemeye niyet ettik ve ilerliyoruz. Biz biliyoruz ki, İslam âlimleri bir araya gelirse bunun arkasından bütün ümmet bir araya gelir. Şu an en büyük şikâyetimiz, Müslümanların parçalanmış olması. Erbakan Hoca, bu dağınıklığı ve tefrikayı ortadan kaldırmak için önemli çalışmalarda bulundu. Biz inanıyoruz ki Müslümanların birleşmesi için önce, toplumu ve hatta idarecileri yönlendiren ilmiye sınıfını bir araya getirmek gerek. İslam birliğini oluşturmamız şart. İslam birliği oluşmadan var olan hiçbir sorun çözülmez. İslam birliğinin oluşması için âlimlerin öncülük yapması gerek. Büyük ağaçlar tek bir çekirdekten meydana gelir. Biz umuyoruz ki UMAD da büyük bir çınar ağacının çekirdeğidir.