11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri’de Abdullah Gül Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katıldı. “Sakın ha sakın, aklınızı ve fikrinizi birisine kiraya vermeyin ve emanet etmeyin. Fikri hür, vicdanı hür gençler olun, kişiler olun. Aklınızı daima ve her şeyde mutlaka kullanın.” diyen Abdullah Gül, şunları söyledi:
“Kayseri Üniversiteler şehri. Erciyes Üniversitesi ve Tıp Fakültesinin başarılarını da yakından takip ediyorum. Son aşı ile ilgili çalışmaları çok heyecan verici. Bu başarıların hepsi Kayserimize ayrı bir değer katacaktır.
Eğitim her şeyin başı. Biz buna beşeri sermaye deriz. Bir ülkenin beşeri sermayesi nitelikli, donanımlıysa, o ülkenin önünde hiçbir engel olmaz. Tabii kaynağı da olmasa, onun imkanları da olmasa, birçok coğrafi zorlukları da olsa, eğer beşeri sermayesi güçlü ise donanımlı nüfusu varsa, bütün bu engelleri aşar. İşte bu da eğitimle oluyor. Ta beşikten başlayan, mezara kadar devam eden eğitimle oluyor. Eğitim ve üniversite safhasını burada tamamlayan, öğrenciler, mezunlar, hayatta bunun ne olduğunu görecekler.
Eğitimin iyi olması da iyi bir hoca kadrosu ile oluyor. Bu da bir gerçek. İlkokul da olsa, bir lise de, üniversite de olsa; eğer nitelikli, değerli bir öğretmen ve akademik kadro varsa orada çok güzel işler çıkıyor. İsterse barakada eğitim yapsın. Hiç önemli değil. Sarayda eğitim yapıp ama kaliteli öğretim üyeleri olmayan binalardan iyi mezunlar çıkmaz. Onun için buna çok önem verdik, çok gayret sarf ettik. Neticelerini çok şükür hep beraber alıyoruz.
Size birkaç tavsiyede bunulayım. Z kuşağı acaba ‘bir şey mi empoze edecekler’ diye onun için ‘öneri’ diyeyim buna. Buna yaşama tecrübesini paylaşmada diyebilirsiniz. Önce iyi bir insan olalım. Her şeyin başı iyi bir insan olmaktan geçiyor. Karakterli, kişilikli, düzgün, güvenilir, emin insan olun. Açık, seçik, düzgün insan olun. Her şeyin başı bu. Bunun dışındaki yollar, sizi hiçbir zaman başarılı ve mutlu etmez. Buna çok önem verin, iyi insan olmaya. İkincisi mezun olduk bitti, değil. Öğrenmeye devam edeceksiniz. Bu formasyonu hiçbir zaman soldurmayın, her zaman geliştirin ve her zaman öğrenmeye devam edin.
“UMUDUNUZU ASLA KAYBETMEYİN”
Hedefiniz olsun tabi. Çok azimli olun. Hiçbir şekilde karamsar olmayın. Karamsarlık size hiçbir şekilde yakışmaz. Umutlu olun ve umudunuzu asla kaybetmeyin. Zaman zaman sıkıntılar olabilir, problemler olabilir. Bu problemler çok mikro seviyede de çok makro seviyede de olabilir. Bazen şahsınızda, bazen ailenizle, bazen ülkeyle olabilir. Ama asla umudunuzu kaybetmeyin. Hele hele ülkenize muhakkak güvenin. Türkiye çok güzel bir ülke. Ülkenizi muhakkak çok sevin. Ülkenize borcunuz olduğunu bilin. Asla umudunuzu, zorluklarla karşılaşırsanız kaybetmeyin ve başaracağınıza, bir gün her şeyin çok daha iyi olacağına, en gelişmiş ülkelerde insanlar nasıl mutlu, müreffeh; buranın da öyle olacağına, sizlerin de yeri geldiğinde katkı sağlayacağınıza her zaman inanın.
Sosyal olun. Network’unuz olsun. Ama sakın ha sakın, aklınızı ve fikrinizi birisine kiraya vermeyin ve emanet etmeyin. Fikri hür, vicdanı hür gençler olun, kişiler olun. Aklınızı daima ve her şeyde mutlaka kullanın.
Herkesle diyalog içinde olun. Farklı düşünceden olan insanlarla, ileride ırktan, dinden insanlarla; ki bu üniversitede Türk olmayan öğrenciler var, herkesle anlaşın. Herkesi anlamaya çalışın. Yeri geldiğinde kendinizi onların yerine koyun. Unutmayın ki, dünya çok küçük değil, çok büyük. Dünyada çok farklı milletler, inançlar, düşünceler, fikirler var. Tüm bunlarla tanışmaktan hiçbir zaman çekinmeyin.
Şüphesiz ki kendi değerlerinizi, inançlarınızı, en iyi şekilde öğrenin. İyi insan olarak bunları yaşarken de başkalarına örnek olun. Sizlerle çok tavsiyede bulunanlar olacaktır. Bunların içinde hocalarınızın dediklerine çok inanın ve itimat edin. Onların geçtiği yollardan sizlerde geçeceksiniz. Hayata yeni atılıyorsunuz. Memleketinize faydalı olun.”