Tarih: 21.05.2019 06:16

?Abdullah Gül ve Yeni Parti´ cümlesi neden korkutucu

Facebook Twitter Linked-in

?Ekonomide sıkıntılı günler yaşanıyor.´

?Ekonomi darboğazda mı?´ gibi cümleleri okumaya ve duymaya alışkınız. Hatta TDK´nın sözlüğünde ?darboğaz´a bakacak olursanız, karşınıza hemen şu cümle çıkar: ?Ekonomi Piyasalarda üretimin, kredilerin, döviz imkânlarının, sürümün, ham madde arzının ve malzeme stoklarının gereksinim düzeyi altına düştüğü sıkıntılı durum´.

Olayları ve gelişmeleri dikkatle analiz ettiğimizde, bugün yaşadığımızın aslında ekonomide değil siyasette darboğaz olduğunu görüyoruz.

Evet, siyasette sıkıntılı günler yaşanıyor ve siyaset bir darboğazda.

Tamam, Ramazan sebebiyle sakinlik ve dinginlik olabilir. Ancak siyasetin tıkandığı ve bir darboğaza girdiği apaçık ortada.

Koca bir ülke herşeyi bıraktı ve İstanbul´un rövanşına kilitlendi. Rövanş diyorum, çünkü İmamoğlu maçı almıştı ama olmadı.

Araya 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı girdi de, bir günlük de olsa canlılık oldu. Ama o güne de HDP´nin yok sayılması damga vurdu.

Siyaset: Arapça ?seyis´den (at bakıcısı) gelir. Devletin yürütülmesi ve yönetilmesi sanatıdır.

Öyle bir noktaya geldik ki, seçimler olmasa siyaset denen kurumun varlığından haberimiz olmayacak. Siyasetin bu noktaya getirilmesinin sebebi bilgisizlik ve keyfi davranışlar. Ve buna ilaveten keyfi davranışlara prim verilmesi. Prim verenler oldukça keyfi davranışlar da devam ediyor. Bir bakıma şeytan çemberi, buna popülizm de diyebiliriz.

Almanya´da, keyfi bir davranışla başkalarını rahatsız eden bir gence, neden böyle yaptığını sorsanız, %90 şu cevabı verecektir: ?Einfach so´

Einfach so ne demek? Öylesine?

Yani neden yaptığını ve ne zaman yaptığını bilmez ve o fiili yaptığını siz sorduğunuzda farkeder.

?E tabii gençtir, normal´ deyip geçeriz.

Bir de bütün hayatı ?öylesine´ (einfach so) olanlar var. Siyasetle ne ilgisi var diyeceksiniz, anlatayım.

Öylesine yaşam içinde olanlar, siyaset sahnesinde de ?öylesine´ tepkiler vererek çeşitli partileri desteklerler. Ciddi anlamda, doğru bilgilerle, temellendirilmiş düşünce tarzıyla, popülizmden uzak ve duygusal olmayan bir anlatımla ?neden bu parti´ diye sunmasını istediğinizde tıkanır. İşte bugün yaşadığımız ?siyaset darboğazı´ da bu tıkanmanın en genel hali.

Bir de ?öylesine´ hayat yaşamak istemeyen, yaptığı işlerin bir anlamı olması gerektiğine inanan, desteklediği siyasi partiyi de ?öylesine´ desteklemeyen başka bir grup insan vardır. Bu gruptaki insanlar hem sağ kesimde, hem sol kesimde; hem ateistlerde ve hem de dindarlarda bulunur.

Sağ ve dindar kesimden bu gruba dahil olanlar bugün bir çıkmazın içindeler. Olanlardan memnun değiller, gidişatı beğenmiyorlar, duygulara hitap eden-realist olmayan söylemlerden sıkılmışlar, en son İstanbul için YSK´nın kararının hukuksuzluk olduğunu biliyorlar.

Sağ ve dindar kesimdeki bu insanların sayısı azımsanmayacak kadar yüksek ve her geçen gün de artmaya devam ediyor.

İstanbul seçimi sebebiyle CHP´nin adayı Ekrem İmamoğlu´na bu kadar tepkili olunması ve neredeyse yüzlerce Ak parti milletvekilinin yapılacak seçim için seferber edilmesi de, aslında ?siyasetteki darboğazın´ bir ispatı.

Hal böyle olunca sayın Abdullah Gül hiç konuşmasa da, adının ?yeni parti kurulması´ cümlesinde geçmesi bile bazı insanlar için korkutucu. Bırakın parti kurulması için icraatte bulunmasını, adının geçmesi bile birçok kişiyi endişelendiriyor. İşte bu kesim için Abdullah Gül çok önemli. Parti çalışması içerisinde olmasa dahi, onun tavrına bakıyorlar. İşte bu kişilerin sayısının artıyor olması da korkunun esas sebebi.

Yukarıda ifade ettiğim, ?öylesine´ yaşamayan ve yaşamak istemeyen sağ ve dindar kesim bekleyiş içerisinde. Kendilerini ?öylesine´ yaşayanlardan ayırmak istiyorlar. Öylesine olan yığının içinde kendilerini rahatsız hissediyorlar. Kimsenin de bu kesimi suçlamaya ve hatta düşmanlaştırmaya hakkı yok.

Siyaset, devleti ve halkı yönetme tarzı ve sanatı ise, işte bu kesim bu tazdan memnun değil, var mı ötesi?

Beğenmek ve desteklemek zorunlu mu? Hayır.

Be

Sorun çıkmasın diye öylesine yaşayanlar gibi mi yaşamak zorundalar? Hayır.

Hayatı daha farklı algıladıkları için neden suçlanıyorlar o halde? Çünkü diğerleri fanus yaşamları yüzünden anlayamadıkları için.

Evet, fanusun içinde yaşıyorlar. Sürekli aynı fikirde olanlar, birbirlerini her daim destekledikleri için, bazı gerçeklerin ve hayatın farklılıklar üzerine kurulu olduğunun farkında değiller.

Hayat sizin etrafınızda dönmüyor. Başınızı kaldırıp ülkeye ve dünyaya farklı köşelerden bakmaya çalışın?

Kimse, sizin yaşadığınız öylesine hayatları, yaşamak zorunda değil?

 

Sevgi ve Bilgiyle kalın




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —