Irak Başbakanlığına bağlı ve çoğunlukla Şiilerden oluşan Haşdi Şabi´nin Kuzey Bölgesi Sorumlusu Muhammed Mehdi Bayatlı, Kerkük´te düzenlediği basın toplantısında, ABD´nin ağır silahlar ve zırhlı araçlarla K1 Askeri Üssü´ne takviye güç gönderdiğini ileri sürdü.
ABD´nin Kerkük´teki asker sayısının Enbar´daki Aynu´l Esed Üssü´ne eş değer konumda olduğunu söyleyen Bayatlı, Bağdat yönetiminden askerlerin hangi gerekçeyle kentte varlık gösterdiğini açıklamasını istedi.
Bayatlı, ABD´li askerlerin Kerkük´ün çevresiyle Havice ilçesi kırsalında birkaç defa devriye gezdiği bilgisini de verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, 26 Aralık´ta Iraklı yetkililerden habersiz Enbar´daki askeri üsse yaptığı ziyarette Amerikan güçlerinin ülkeden çıkmayacağını açıklamıştı. Trump, daha sonra yaptığı açıklamada, askerlerinin Irak-Suriye sınırı üzerinde İran´ın faaliyetlerinin gözleyeceğini belirtmişti.
Trump´ın bu açıklamasından sonra İran´a yakın Iraklı Şii liderler, ABD´nin ülkedeki varlığına daha sert tepki göstermişti.
Şii lider Mukteda es-Sadr öncülüğündeki Sairun Koalisyonu, İran´a yakınlığıyla bilinen Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih grubu ve eski Başbakan Nuri el-Maliki´nin Kanun Devleti Koalisyonu ocak ayında ülkedeki ABD ve diğer yabancı güçlerin çıkarılmasını öngören yasa tasarısı hazırlamıştı.
ABD, 2003´te işgal ettiği Irak´ta yaklaşık 165 bin askeriyle Aralık 2011´e kadar varlık göstermiş, bu tarihten sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama´nın talimatı üzerine tüm askerlerini Irak´tan çekmişti.
Ancak terör örgütü DEAŞ´ın 10 Haziran 2014´te ortaya çıkmasından sonra dönemin Irak Başbakanı Nuri el-Maliki´nin çağrısı üzerine ABD yeniden askerlerini Irak´a gönderdi.
ABD Dışişleri Bakanlığının yayımladığı son verilere göre, iki ülke arasında 2014´te imzalanan askeri stratejik anlaşma uyarınca Irak´ta 5 bini aşkın ABD askeri bulunuyor.