Türkiye vizesiz Avupa hayali kurarken daha önce Avrupa´ya vizesiz gitme hakkına sahip olan Yeşil Pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine de ?ön izin´ şartı geldi. Avrupa Parlamentosu, vizesiz geçiş hakkına sahip kişilerin artık seyahat izni uygulamasına tabi tutulacağını duyurdu. Avrupa Parlamentosu, resmi Twitter hesabından ?Yeni sistem, şimdiye dek vizeye ihtiyaç duymadan AB´ye giriş yapan yolcuların, artık bir seyahat iznine sahip olmalarını gerektiriyor. Bu sayede sınırlarımıza varmadan önce, kimin AB´ye geldiğini öğrenebileceğiz. Detaylar için videomuzu seyredin? notuyla paylaştığı videoyla, vizesiz geçiş hakkına sahip kişilerin, artık seyahat izni uygulamasına tabi tutulacağını duyurdu. Bu uygulamanın, sınır kontrolü için yürürlüğe konulduğu düşünülüyor. Avrupa Parlamentosu tarafından paylaşılan videodaki açıklamalar şöyle:
?2020 yılında vizesiz geçiş hakkı olan 39 milyon yolcunun AB´yi ziyaret etmesi bekleniyor. Bu yolcular, ETIAS´a (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) başvurmak zorunda. AB´ye gelmeden önce 7 euro karşılığında internet üzerinden sisteme başvurmaları gerekiyor. 18 yaşının altındaki ve 70 yaşının üstündeki yolcular, sisteme başvururken herhangi bir ücret ödemeyecek. Başvurular, güvenlik birimleri tarafından kontrol edilecek.?
Videoda, Avrupa Parlamentosu üyesi, Macar parlamenter Kinga Gal da konu hakkında bir açıklama yapıyor. Kinga Gal´ın sözleri şu şekilde: ?En önemli unsur, güvenliği sağlamak ve kendi vatandaşlarımızı korumak.? Video, şöyle devam ediyor: ?Seyahat başvurusu, salgın tehlikesi, yasadışı göç ve güvenlik tehdidi teşkil eden durumlarda reddedilebilir. Verilen izin, 3 yıla kadar geçerlidir.?
CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç de Twitter hesabından konu hakkında şunları söyledi: ?Türkiye´deki yeşil pasaport sahipleri de bu kapsama giriyor. ABD gibi AB de, vizesiz seyahat hakkı olan pasaportlardan seyahat öncesi onay uygulamasına geçiyor. Bir tür önvize uygulamasına geçiliyor.?
AB Komisyonu´nca 2016´da başlatılan çalışmayla gündeme gelen ve Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) olarak adlandırılan düzenleme, AB´ye vizesiz seyahat edecek tüm yolcuların internetten kayıt olmalarını zorunlu kılacak. Türkiye´nin de içinde olduğu 60´tan fazla ülke vatandaşını ilgilendiren sisteme göre, AB´ye vizesiz seyahat edebilen kişilerin, 2020´den itibaren yolculuk öncesi doğum tarihi, cinsiyet gibi bilgilerin yanında, sabıka kaydı olup olmadığı, daha önce savaş bölgesinde bulunulup bulunulmadığı gibi soruların yer aldığı bir formu doldurması gerekecek. Sisteme 7 euro karşılığında kayıt yapılacak. Kayıtların 3 yıl veya seyahat belgesinin geçerlilik tarihine kadar geçerli olacak, 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri kişilerin ücret ödemeyecek.
AB´nin yeşil pasaporta ön uygulama şartı en çok işadamlarını vuracak. Türkiye, AB ile yaşanan vize geriliminde büyük sıkıntı yaşayan işadamlarının bu sıkıntısını aşmalarını sağlamak için 23 Mart 2017´de bir kanun çıkarmıştı. Kanuna göre Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı pasaport verilmesinin önü açılmıştı. Bu yolla yeşil pasaport alan iş adamı sayısının 11 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Avrupa Birliği (AB) terörle mücadele yasasını değiştirmesi konusunda Türkiye´ye çağrısını yineledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye ile AB arasındaki vize muafiyeti anlaşmasının yürürlüğe girmesi için Ankara´nın adım atması gerektiğini söyledi. Avrupa Parlamentosu da önceki aldığı kararla, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti verilmesini Ankara´nın Kıbrıs Cumhuriyeti´ni tanıması koşuluna bağladı. Kıbrıs Rum Kesimi, Schengen ülkeleri arasında yer almamasına rağmen, çarşamba günü Strazburg´da onaylanan Avrupa Parlamentosu (AP) raporunda yer alan bir madde ile Türkiye´nin Rum kesimini ?Kıbrıs Cumhuriyeti´ olarak tanıması ve tam işbirliği yapması, veri transferi kriterinin müzakereleri için ön koşul olarak belirlendi. Bu şekilde Kıbrıs´ın tanınması de fakto bir kriter haline geldi.