ABD istihbaratının pandemiye yol açan korona virüsünün kökenlerine ilişkin bir raporundan sızan yeni ayrıntılar tartışma yarattı. Raporda, Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışan üç kişinin, Kasım 2019'da hastalanarak hastaneye gittiği iddia ediliyor. Bu kişilerin korona virüsüne yakalanıp yakalanmadığına dair kesin bir bilgi verilmese de, raporun ayrıntılarının Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Covid-19'un kökenlerine soruşturmanın yeni aşamalarını ele alacağı toplantısından önce sızdırılması dikkat çekti. Çin'den iddiaya sert tepki geldi.
Benzer bir istihbarat raporu, Donald Trump yönetimi döneminde ocak ayında hazırlanmıştı ve Trump'ın 'virüsün laboratuvar yapımı olabileceğine' dair Çin'i suçlayan açıklamalarının temelini oluşturmuştu. Wall Street Journal gazetesine sızdırılan rapordaysa, Wuhan'daki laboratuvarda çalışan üç araştırmacının Kasım 2019'da, yani Çin'in DSÖ'ye korona virüsü hakkında bilgi vermesinden önce hastaneye gittiği öne sürülüyor. Wall Street Journal'ın haberinde, bu raporun Covid-19'un laboratuvar çıkışlı olduğu iddiasının araştırılması yönündeki çağrıları güçlendireceği iddia ediliyor.
CNN International'ın ilgili haberindeyse, istihbaratın 'araştırmacıların tam olarak neden hasta olduğuna' dair kesin bilgi sahibi olmadığı vurgulandı. CNN'e konuşan kaynaklar, Amerikan istihbaratının şu an için virüsün doğal yollardan çıktığına inandığını ama kazara bir laboratuvar sızıntısı yaşanmış olabileceği ihtimalini de dışlamadığını söyledi.
Amerikan basınındaki iddialara Çin'den tepki gecikmedi. Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün Direktörü Yuan Zhiming, iddiaları yalanlayarak "[Haberleri] Okudum, bu tam bir yalan. İddialar temelsiz. Laboratuvarın bu durumdan haberi yok ve bilginin nereden geldiğini bile bilmiyorum" dedi.
Çin Dışişleri de Wall Street Journal'ın haberi için yaptığı yazılı açıklamada, "ABD laboratuvar sızıntısı teorisini köpürtmeye devam ediyor. ABD kaynağı gerçekten bulmakla ilgileniyor mu yoksa dikkat mi dağıtmaya çalışıyor?" tepkisini gösterdi.