ABD Dışişleri Bakanlığı, Gezi Davası'nda Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, diğer yedi sanığın 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldığı kararın istinafta onaylanmasına tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, “Daha önce de söylediğimiz gibi, haksız yere mahkum edilmesi insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır” denildi.
Kavala'nın, hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları uyarınca serbest bırakılması gerektiğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel'in yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Daha önce de söylediğimiz gibi Osman Kavala'ya haksız yere verilen mahkumiyet kararı, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Türkiye'ye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına riayet ederek Osman Kavala'yı ve keyfi bir şekilde hapiste tutulan diğer tutukluların hepsini serbest bırakması çağrımızı yineliyoruz. Türk halkı, cezalandırılma korkusu yaşamadan insan hakları ve temel özgürlükleri yaşayabilmeyi hak ediyor."
Ne olmuştu?
Osman Kavala'nın 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin ise 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım' suçlamasıyla 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, sanık avukatları tarafından istinafa taşınmıştı. İstinaf başvurusunu inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, dün avukatların başvurusunu esastan reddederek mahkumiyet kararlarını onadı