Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın öldürülmesi tartışılmaya devam ediyor. Emekli Büyükelçi Özülker, Tasnim´e yaptığı açıklamada Türkiye´nin süreci başarıyla yöneterek Suudi Arabistan´a cinayeti itiraf ettirdiğini belirtti. Gelinen noktada yapılacak çok fazla şey kalmadığını dile getiren Özülker ´Bu kişileri istenmeyen adam ilan edebilirsiniz ancak Suudi yetkililer zaten görevden alınmış durumda? dedi.
Cinayete karşan 18 kişinin Türkiye´de yargılanmasının zor olduğunu dile getiren deneyimli diplomat ?Ciddi bir şekilde cinayet işlediği oraya çıkan ülke bu kişilerin Türkiye´ye gelip kendi aleyhine konuşmasını istemez. Mesela FETÖ Türkiye´ye gelip konuşsa arkasında ne olduğu ortaya çıkacak. ABD destekçisi. Amerikan düşmanı değilim ama onların dahli olmadan birtakım şeylerin yapılmadığını bilmek lazım? şeklinde konuştu.
VİYANA SÖZLEŞMESİ´NDEKİ SORUNLAR
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi yöneticilerin haberdar olduğunu belirterek ´Merkezden emir gelmeden böyle bir işin yapılabilmesinin olanağı yok´ diye konuştu. Özülker, Kaşıkçı´nın ABD´den Türkiye´ye yönlendirildiğini hatırlatarak ?Bu sayede 4 gün süre kazandılar. ABD´nin de bu süreçte rolü olduğunu düşünüyorum. CIA bu kişiyi neden dinledi? değerlendirmesinde bulundu.
Özülker, Riyad yönetiminin 1963 tarihli Viyana Sözleşmesi´nden yararlanarak delilleri karartığını söyledi. Uluç Özülker bu kapsamda şunları kaydetti: ?1963 tarihli Viyana Sözleşmesi, konsoloslukların hangi koşullara tabi olduğunu belirlemiştir. Anlaşmadaki 41. maddeye göre ciddi bir durum olursa konsolosluğa girilebilir. Ancak bunun için kamu güvenliğinin söz konusu olması gerekmekte. Örneğin; Saddam zamanında Irak konsolosluğunun önündeki eyleme ateş açılmıştı. İki vatandaşımız öldü ve Türkiye ateş eden konsolosluk görevlilerini teslim aldı. Ancak Kaşıkçı olayında durum farklı. Bildiğiniz gibi 10 gün boyunca Kaşıkçı´nın ölüp ölmediği tespit edilemedi. Peki Kaşıkçı´ya ne olduğu nasıl tespit edilebilirdi? Konsolosluğa girip bakarak. Ancak Suudi Arabistan, Türkiye´nin ilk arama başvurusunu kabul etmedi. Bu süreçte deliller ortadan kaldırılmış olabilir.?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı konuşmada Viyana Sözleşmesi´ndeki sorunları dile getirmiş ve Kaşıkçı cinayetine karışanların Türkiye´de yargılanmasını talep etmişti. Cumhurbaşkan Erdoğan, Türkiye´nin uluslararası hukuk kurallarının takipçisi olacağını belirtmiş ve ?Viyana Sözleşmesi masaya yatırılacak´ diye konuşmuştu.