ABD Dışişleri´nin günlük basın toplantısında konuşan Sözcü Heather Nauert, Türkiye ile ilgili mesajlar verdi.
Türkiye´nin ABD yurttaşlarını tutuklaması ve Rusya´dan S-400 hava savunma sistemi almasına karşı F-35´lerle ilgili yaptırımla cezalandırılması tasarısıyla ilgili soru üzerine Nauert, "Türkiye bir NATO ülkesi. NATO çatısı ve NATO anlaşmaları altında sadece NATO´daki ortaklarınızla uyumlu silahlar satın almanız beklenir. S-400´ün NATO ile uyumlu olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
´´Elbette ki Türkiye´yle sağlam bir savunma ve ekonomik işbirliğimiz sözkonusu ve bu noktada kendilerine bu savunma sistemi konusundaki kaygılarımızı aktarmayı sürdüreceğiz´´ diyen Nauert, ABD´nin kaygılarını Türk yetkililerle yürütülen görüşmelerde dile getirdiğinin altını çizdi. Ancak bu meselenin ABD´nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) ile ilgili olmadığını, NATO´nun uyumluluğuyla ilgili olduğunu ve bu kapsamda yaptırım uygulanmadığını dile getirdi.
Türkiye, 2.5 milyar dolar karşılığında S-400 almak üzere Moskova ile anlaşmıştı. Sistemin teslimatının 2020´ye dek yapılması bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, TSK ile ÖSO´nun Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle Afrin´de binlerce sivilin yerinden edildiğini ve bu sivillerin evlerine dönüşüne izin verilmediğini de söyledi.
Nauert, "Afrin´deki durumu yakından takip ediyoruz. 140.000 kişi yerlerinden edildi. Sivillerin evlerine dönmelerine izin verilmediğini görüyoruz. İnsani koşullar konusundaki ciddi endişelerimizi dile getiriyoruz" dedi.
Bölgede hayatın normale dönmesi için gerekli adımların atılması gerektiği yönünde çağrıda bulunduklarını belirten Nauert, "Suriye´nin kuzeybatısında rol oynayan uluslararası aktörlere sesleniyoruz, buna Türkiye ve Rusya da dahil. İnsani yardımın ulaşmasına izin verilmeli ve sivillerin evlerine dönmesi için gerekli koşullar oluşturulmalı" diye konuştu
Sözcü, ABD ile Türkiye Dışişleri Bakanları Mike Pompeo ile Mevlüt Çavuşoğlu´nun NATO toplantısındaki görüşmelerinde olduğu gibi yakın zamanda Washington´da yapacakları görüşmede de Afrin ve yerinden edilen siviller konusunun gündeme gelebileceğini vurguladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR, nisan ayında yayınladığı durum tespit raporunda Afrin´de yerinden edilenlerin sayısının 137.000 olduğunu açıklamış, bu sivillerin büyük kısmının Tel Rıfat, Nubol ve Zahraa kasabalarına sığındığını aktarmıştı. Nisan ayından itibaren Afrin´den kaçanların sayısında düşüş olduğu tespitini yapan UNHCR, "Bazı siviller kente geri dönmeye çalışıyor. Bazı durumlarda sivillerin Afrin´e dönüşü ancak 4 günlük bir yolculukla mümkün olabiliyor" demişti.
Nauert, Türkiye´deki basın özgürlüğünün durumuyla ilgili de konuştu:
´´Türkiye dünyadaki diğer ülkelerden daha çok gazeteciyi hapse atmış bir ülke ve bundan ciddi anlamda kaygı duyuyoruz. Bu konuyu burada yoğun biçimde tartışıyoruz ve Türkiye´de basın özgürlüğünün geliştirilmesine destek veriyoruz. Bu konuyu birçok defa Türk hükümetine de ilettik, iletiyoruz, iletmeye de devam edeceğiz. Bu konuyu ön planda tutmaya devam ediyoruz. Sadece yüz yüze görüşmeler aracılığıyla değil, uluslararası kurumlar vasıtasıyla da gündeme getiriyoruz.´´
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, salondaki Türk gazetecilere ´´Buradaki birçok arkadaşınız Türkiye´ye geri gidemiyorlar. Neden? Çünkü Türkiye´ye giderlerse işlerini yaptıkları için tutuklanacaklar´´ diye seslendi.