Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI SORUŞTURMASI TAMAMLANDI

ABD´nin Ankara Büyükelçiliğine silahla ateş edilmesine ilişkin 4 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI SORUŞTURMASI TAMAMLANDI

ABD´nin Ankara Büyükelçiliğine 20 Ağustos 2018´de ateş açılmasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. 

Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Özcan´ın hazırladığı iddianamede, olay günü otomobilde bulunan ve saldırıyı gerçekleştiren Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş´ın yanı sıra Gündaş´ın patronu olan Ersin Bayram ile saldırı sırasında kullanılan otomobilin üzerine kayıtlı olduğu Talip Bora Kılıç "şüpheli" olarak yer aldı.

İddianame, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Özcan´ın hazırladığı iddianamede, olay günü şüpheliler Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş´ın olaydan önce tıraş olmak için oturdukları semtte berbere gittikleri, sonra alkollü içecek alarak araç içerisinde içmeye başladıkları belirtildi.

Şüphelilerin daha sonra evlerine giderek ruhsatsız olan tabancalarını aldıkları ve otomobille büyükelçiliğin bulunduğu Atatürk Bulvarı´na saat 04.45 sıralarında geldikleri bildirilen iddianamede, otomobili park eden şüphelilerin, keşif amacıyla yaya olarak büyükelçilik etrafında dolaştıkları vurgulandı.

Şüphelilerin bir süre sonra tekrar arabaya binerek büyükelçiliğe ait 6 nolu güvenlik noktasına doğru hareket ettikleri aktarılan iddianamede, "Aracın sağ ön yolcu koltuğunda şüpheli Osman Gündaş´ın oturduğu, aracı ise şüpheli Ahmet Çelikten´in kullandığı, saat 05.07 sıralarında güvenlik noktasının önüne geldiklerinde Çelikten´in aracı biraz yavaşlatarak elçilik binasına doğru ateş etmeye başladığı ve eylemlerini tamamladıktan sonra şüphelilerin hızlıca olay yerinden uzaklaştıkları, yaklaşık kırk dakika sonra saat 05.48 sıralarında tekrar olay yerine geldikleri ve oradaki kalabalığı görerek tekrar geri döndükleri tespit edilmiştir" ifadesine yer verildi. 

MOBESE görüntülerinin incelenmesi sonucu plakası belirlenen otomobilin aynı gün akşam saat 17.00 sıralarında şüphelilerden Çelikten ile Bağlum´da ele geçirildiği anlatılan iddianamede, Çelikten´in beyanı üzerine Gündaş´ın da yakalandığı kaydedildi.

Saldırı öncesinde olay yerinde keşif yaptıklarına ilişkin görüntülerin sorulduğu Çelikten ve Gündaş´ın, görüntülerdeki kişiler olduklarını ve saldırı öncesinde yaya olarak büyükelçilik çevresinde keşif yaptıklarını kabul ettikleri aktarılan iddianamede, olayda kullanıldığı değerlendirilen tabancanın, Çelikten´in yer göstermesi neticesinde bulunduğu metruk yerde 50 adet fişek, broşür ve kar maskesiyle ele geçirildiği bildirildi.

İddianamede, şüphelilerden Gündaş´ın FETÖ/PDY ile ilgili sosyal medya paylaşımlarının ve örgütle irtibatlı iş yerinden SGK kaydının tespit edilmesi üzerine şüphelinin patronu olan ve Bank Asya´da hesap hareketliliği olduğu belirlenen Ersin Bayram ile olayda kullanılan aracın sahibi ve saldırıyı gerçekleştirenlerden Çelikten´in patronu olan Talip Bora Kılıç´ın da soruşturmaya dahil edildiği belirtildi.

İddianamede Bayram´da da bir adet ruhsatsız tabanca ele geçirildiği ifade edildi.

Karlov şüphelisiyle irtibat

İddianameye göre, yapılan aramalarda şüphelilerden Talip Bora Kılıç´ın evinde FETÖ/PDY terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen´in 4 adet kitabı bulundu.

Cep telefonlarına ilişkin HTS analizleri sonucunda şüphelilerden Gündaş ve patronu Bayram´ın bir kısmı tutuklu bulunan, bir kısmı kamudan ihraç edilen FETÖ ile bağlantılı yüzlerce kişiyle irtibatları tespit edildi. İki şüphelinin de örgütün bazı Emniyet "mahrem imam"larıyla bağlantıları da ortaya çıktı.

Bayram´ın bağlantılı olduğu "mahrem imam"lardan birinin, Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin soruşturma kapsamında halen tutuklu olan Ahmet Kılıçarslan olduğu, Bayram´ın, GSM hattından Kılıçarslan´ı 4 Mayıs 2015´te iki defa aradığı belirlendi.

Soruşturma aşamasında Ersin Bayram´a ilişkin MASAK´tan rapor alındı. Bayram´ın ortağı olduğu Turquoise Global Eğitim Turizm ve Yatırım Danışmanlık Limited Şirketi, Yıldız Grup Ekselans Gıda İnşaat Restoran Dış Ticaret İthalat İhracat Anonim Şirketi ve Şelale Ankara Restoran Gıda İnşaat Limited Şirketleri analize tabi tutuldu. 

Bayram´ın, FETÖ "çatı davası" sanıklarından Alaeddin Kaya´nın firari oğlu olan ve hakkında FETÖ kapsamında dava açılan Zübeyir Kaya ile para transferi ve 31 Aralık 2013´ten sonra Bank Asya´da 3 bin 870 lira hesap hareketliliği tespit edildi.

Turquoise Global Eğitim Turizm ve Yatırım Danışmanlık Limited Şirketinin 2015´te 5 ay süreyle hissedarı olan Ersin Doğruer´in de İstanbul´da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılandığı belirlendi.

Bayram´ın FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle KHK ile kapatılan Hür Sanayici ve İş Adamları Derneği (HÜRSİAD) içerisinde aktif olarak görev yaptığı da tespit edildi. 

Saldırıdan sonra "son dakika" haberlere bakmışlar 

Çelikten´in sosyal medya hesabında, kalaşnikof otomatik tüfek ile bazı tabancaların fotoğraflarına rastlanırken, saat aralığı 00.43-00.50 olan, ancak tarihi bulunmayan bir zamanda Google üzerinden ABD Büyükelçiliği ile aramalar yaptığı, saldırının sonrasında ise son dakika haberlerine baktığı bildirildi.

Gündaş´ın sosyal medya hesabında ise FETÖ/PDY ile alakalı birçok fotoğraf ve övücü mahiyette yazı belirlendi.

Sanıklardan Ersin Bayram´ın "FETÖ´nün Hava Kuvvetleri mahrem yapılanmasının sivil kanadında görevli mahrem abi olduğu", kendi adına kayıtlı hattını kişisel işlerinde, Alya Abed Alımarı adına kayıtlı hattı ise örgütsel faaliyetlerde kullandığına işaret edildi.

"FETÖ mensuplarının kaçmasına yardımcı oldu"

İddianamede, Bayram´ın sosyal medya üzerinden hükümet aleyhine ve FETÖ/PDY lehine paylaşımlarda bulunduğu bildirildi. Bayram´ın, yaz aylarında FETÖ´nün yurt dışında okuyan öğrencilerini Giresun´un Yağlıdere ilçesine getirerek çeşitli etkinlikler yaptırdığı, kendisini kamufle etmek için 15 Temmuz gecesi Meclise gittiği, FETÖ/PDY okullarında okuduğu, örgütü övdüğü, hükümet aleyhine konuştuğu, kısa sürede ekonomik anlamda birçok şeye sahip olduğu da kaydedildi.

Bayram´ın darbe girişiminden sonra örgüt mensuplarının yurt dışına kaçmasına yardımcı olduğu, FETÖ üyeliğinden cezaevine girenlerle işten atılanlara yardım ettiği aktarılan iddianamede, Bayram´ın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen´in talimat içerikli vaazlarının yayınlandığı uygulamayı kullandığı ve internet trafik bilgisine göre de internetten FETÖ´nün filmlerini araştırdığı belirtildi.

Telefonda FETÖ soruşturmalarını yürüten savcıların ismi çıktı

Bayram´ın telefonunda FETÖ elebaşı Gülen´in fotoğrafları ile ABD Doları ve Türk Lirası cinsinden yüklü miktarda parayla özçekim yaptığı fotoğrafların bulunduğu kaydedilen iddianamede, Bayram´ın esnaf ve iş adamı ziyaretleriyle örgüte mali kaynak temin ettiği aktarıldı.

FETÖ´nün hiyerarşik yapısında yer alan "Abi" statüsünü kullandığı tespit edilen Bayram´ın FETÖ üyelerinin kripto haberleşme programlarından önce kullandığı "Kakao Talk" ve "Wickr Me" isimli mesajlaşma programlarını da telefonuna indirdiği vurgulandı.

Sanık Ersin Bayram´ın telefonunda yapılan incelemede, FETÖ soruşturmalarını yürüten ve örgüt tarafından hedef gösterilen bazı cumhuriyet savcılarının isimlerinin de bulunduğu belirtilen iddianamede, Bayram´ın, ABD´nin eski Ankara Büyükelçisi John Bass ile fotoğrafı bulunduğuna dikkat çekildi.

İddianamede, saldırganların ateş açması sonucu büyükelçiliğin 6 nolu araç giriş kapısının demir kısmı ile giriş kapısının sağındaki kurşun geçirmez cama birer mermi isabet ettiği, bu yerlerin elçilik sınırları içerisinde bulunduğu belirtildi. 

Öte yandan iddianamede, şüpheli Çelikten´in, olayda kullanılan tabancayı Bayram Polat vasıtası ile Bedir Çiçekçi´den, şüphelilerden Bayram´ın ise kendisinde ele geçirilen ruhsatsız tabancayı Rüstem Yıldız´dan aldığını belirtmeleri üzerine bu kişilerin de soruşturmaya dahil edildikleri, ancak bu kişilerin büyükelçiliğe saldırı için tabanca sağladıkları ve olayın şüphelileriyle irtibatları bulunduğunun tespit edilemediği ifade edildi. İddianamede, bu şüpheliler hakkında ruhsatsız silah bulundurmak suçundan ayrı soruşturma yürütüldüğü bildirildi. 

"Alkolün etkisiyle yaptık"

İddianamede şüphelilerin savcılık ifadelerine yer verildi. 

ABD Büyükelçiğine ateş ettiğin belirlenen şüpheli Ahmet Çelikten, FETÖ elebaşı Gülen´in basından tanıdığını, örgütle her hangi bir ilişkisinin olmadığını savundu.

Osman Gündaş´ın mahalleden çocukluk arkadaşı olduğunu anlatan Çelikten, iş yerlerinin yakın olması nedeniyle Ersin Bayram´ı tanıdığını, Talip Bora Kılıç ile yaklaşık bir yıldan beri tanıştıklarını aktardı.

ABD Büyükelçiliğine yönelik eylemin yapıldığı 19 Ağustos´ta arkadaşları Gündeş ve Asım Yılmaz ile bir kuaförde buluştuklarını, daha sonra alkol almak için buradan ayrıldıklarını ifade etti.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar alkol aldıklarını belirten Çelikten, şöyle devam etti:

"ABD´nin ülkemize uyguladığı baskı ve yaptırımları konuştuk. Aracı hızlı kullanıyordum. O sıra Osman ´Abi çok hızlı kullanıyorsun, pisipisine ölüp gideceğiz. En azından insanlara faydalı bir şeyler yapıp öyle ölelim´ dedi. ´İnsanlığa faydalı ne yapacağız´ diye sordum. O da ´Amerikalılara sıkalım´ dedi. Daha sonra evimden ruhsatsız silahı ile mermileri aldım. Saat 04.50 gibi elçiliğinin oradaki taksi durağına aracı park ederek keşif yaptık. Keşif sırasında Osman´a ´Buranın her tarafı taş, biz nereye sıkacağız´ dedim. O da ´Boş ver, biz sıkalım, gündem olsun´ dedi. Arabaya döndük, Osman mermileri şarjöre bastı. Mermiyi silahın ağzına verdim, bir an gaza geldim. Yan camdan uzanarak ABD Büyükelçiliğine 7-8 el ateş ettim."

Eylem için kimseden talimat almadığını savunan Çelikten, eylemi alkolün etkisiyle gerçekleştirdiğini iddia etti.

"Ahmet tabanca ile ateş etti" 

Şüpheli Osman Gündaş da FETÖ ile irtibatının olmadığını, ancak 2005-2009 arasında bu yapıya bağlı Samanyolu Kolejinde temizlik elemanı olarak görev yaptığını anlattı. 

Okulda çalıştığı dönemde birkaç kez dini içerikli sohbetlere katıldığını belirten Gündaş, maaşını örgütün kapatılan finans kurumu Bank Asya´dan aldığını, kurumdan ayrıldıktan sonra bu hesabı kullanmadığını savundu.

Elçiliğe ateş açan şüpheli Çelikten ile uzun yıllara dayanan bir dostluğunun olduğunu belirten Gündaş, "Ersin Bayram çalıştığım iş yerinin sahibidir. 19 Ağustos´ta saat 23.00 sıralarında Ahmet Çelikten, Asım Yılmaz ile birlikte, Aktepe´de bir iş yerinden alkol aldık ve Amerika´ya küfür ettik. Elçiliğin önünden geçerken Ahmet Çelikten camdan tabanca ile ateş etti. Araç ile olay yerinden hızla uzaklaştık." ifade eden. 

"Haberlerden öğrendim"

Şüpheli Ersin Bayram ise ABD başta olmak üzere birçok ülkeye iş gezisi için gittiğini, HÜRSİAD´a üye olduğunu, geçmiş yıllarda örgütün kapatılan yayın organı Zaman gazetesi ve Sızıntı dergisine abone olduğunu bildirdi.

Lokantasında vale olarak çalışan Gündaş´ın ABD Büyükelçiliğine saldırı yaptığını haberlerden öğrendiğini iddia eden Bayram, olay günü Ankara´da olmadığını, saldırıyı gerçekleştirenlerle görüşmediğini belirtti. 

Astsubaylardan sorumlu mahrem imam olduğu ve örgütsel para transferleri yaptığına ilişkin iddiaları kabul etmeyen Bayram, bu yöndeki tespitlerin gerçeği yansıtmadığını savundu. 

Şüpheli Talip Bora Kılıç, bir dönem işlettiği erkek kuaförüne gelen müşterilerinin okuması için günlük gazeteler aldığını, Zaman gazetesinin ise caddedeki dükkanlara dağıtıldığını söyledi.

Evinde ele geçirilen FETÖ´ye ilişkin kitapların gazete promosyonu olarak iş yerine gelmiş olabileceğini iddia eden Kılıç, 2015´te kuaförlük yapmayı bıraktığını, kitapları da eve götürdüğünü anlattı.

Kılıç, kitapları okumadığını, bu tür yayınların ilgisini çekmediğini öne sürdü. 

Şüpheliler için istenen cezalar

Şüphelilerden Bayram´ın "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçunun yanı sıra "yabancı devlete karşı diğer hasmane hareketlerde bulunma", "birden fazla kişi ile silahla tehdit", "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması", "kamu malına zarar verme" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 55 yıla kadar hapsi istendi.

Şüphelilerden Gündaş´ın "silahlı terör örgütü üyesi olmak", Çelikten´in "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarının yanı sıra Bayram ile aynı suçlardan 49 yıl 6´şar ay, Talip Bora Kılıç´ın ise "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçunun yanında diğer suçlardan toplam 45 yıla kadar hapsi talep edildi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER