Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AB, Türkiye'yi sınırlarını açacağı ülkeler listesinden çıkardı

1 Temmuz'dan itibaren bazı şartların yerine getirilmesi koşuluyla Çin dahil 15 ülkeye sınırların açılması seçeneği ağırlık kazanmıştı. 15 ülkenin bulunduğu söz konusu taslak listede bu kez Türkiye yer almadı.

AB, Türkiye

Perşembe günü AB yetkililerinden edinilen bilgiye dayandırarak yayımlanan taslak listede Türkiye de yer almıştı. Ancak AFP haber ajansının görüşmelere ilişkin aktardığı son bilgiye göre Türkiye şimdilik listeden çıkarıldı.

ÜLKELERDEN GÖRÜŞLERİNİ BİLDİRMELERİ İSTENDİ

Euronews’in haberine göre, cuma akşamı büyükelçi düzeyinde yapılan toplantıda birçok ülke konuyla ilgili görüş bildirmedi. Üye ülkelerin bugün Brüksel saati ile 18:00’e kadar görüşlerini bildirmeleri talep edildi. Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürüten Hırvatistan’ın atılacak adımları belirleyeceği ifade edildi. Son taslak listede bulunan ülkeler şöyle: Cezayir, Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus, Uruguay, Çin (Bazı koşulları yerine getirmesi halinde)

Avrupa Birliği’nin Pekin’e sınırlarını açması halinde Çin’in de aynı şekilde sınırlarını AB vatandaşlarına açması talep ediliyor. Andorra, Monako, Vatikan ve Saint-Marin vatandaşlarının da AB’ye girişinin kabul edilme ihtimali yüksek.

TÜRKİYE TASLAK LİSTEDEN ÇIKARILDI

Taslak listede ABD ile Türkiye’nin yanı sıra Covid-19 vakalarının en çok görüldüğü ülkelerden Rusya ve Brezilya da yer almıyor. Schengen bölgesinde serbest bir şekilde dolaşılabildiği için Avrupa Birliği kendi içinde koordinasyonu sağlamaya çalışıyor.

TARTIŞMALI LİSTE HAFTAYA RESMİ OLARAK YAYINLANACAK 

Diplomatik kaynaklar, hangi kriterlere göre listelerin hazırlanacağı yönünde ülkeler arasında anlaşmazlık olduğunu dile getiriyor. Her iki haftada bir yeniden gözden geçirilecek olan tartışmalı listenin gelecek hafta resmi olarak yayımlanması bekleniyor.

HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENDİ

Salgına karşı "dikkatli açılma" yöntemini benimseyen AB, sınırların açılabilmesi için ortak kriterler belirledi. Buna göre öncelikle, bir ülkenin kabul edilen ülkeler listesinde yer alabilmesi için, koronavirüs vakalarının, son 14 gün içinde, o ülkelerde AB ortalaması olan 100 binde 16 kişi seviyesinde ya da bunun altına olması gerekiyor. Ayrıca, bu karar alınırken, ülkelerdeki epidemiyolojik durum, virüsün yeniden bulaşma olasılığı, test kapasitesi ve yürürlükteki önlemler ve kurallar da dikkate alındı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER