ürkiye, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 'Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Direktörlüğü' (NEAR) bölümünde Ortadoğu ve Kuzey Afrika birimine kaydırıldı.
Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Direktörlüğü'nde (NEAR) yeni bir yapılanmaya giden Komisyon, Türkiye'yi de içine aldığı, daha önce Ortadoğu ve Kuzey Afrika olan birimin adını da "Güney Komşuları ve Türkiye" olarak değiştirdi.
Genişleme ve Komşuluk Komiserliği'nde görevli bir kaynak Euronews Türkçe'ye yaptığı açıklamada bu değişikliğe ilişkin kararın mayıs ayında alındığını ancak uygulamaya yeni geçildiğini belirtti.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Türkiye'nin farklı bir birime kaydırılmasıyla ilgili şunları söyledi:
"Bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Türkiye ile ilgili politikalarda hiçbir değişiklik olmayacak. Ne verilen fonlarda ne de ilişkilerde bir fark yaratmayacak. Bu şekilde düzenlenmesi uygun görüldü, hepsi bu."
Bu değişimde üye ülkelerin rolü bulunmadığını da ekleyen komisyon kaynağı, bunun komiserin inisiyatifinde olan ve tamamen komiserlik içerisinde yapılan bir yenilenme olduğunu dile getirdi.
AB'nin dışişleri birimi olan EEAS'den Euronews Türkçe'ye konuşan bir başka kaynak da "Bu tür iç yapılanmaların tamamen AB'nin kendisini ilgilendiren şeyler olduğunu ve dışarıya karşı herhangi bir açıklama veya izahat gerektirmediğini" kaydetti.
AB antlaşmasında coğrafi olarak Avrupa'da yer almayan ülkelerin AB üyesi olamayacakları kuralı bulunuyor.
Bu durumun ileride Türkiye'nin aleyhine bir zemin yaratıp yaratamayacağını sorduğumuzda ise "Bu zorlama bir senaryo olur. Kesinlikle söz konusu bile olamaz" yanıtı verildi.
Euronews Türkçe'nin Avrupa Komisyonu'ndan aldığı resmi açıklama ise şu şekilde:
"Komisyon Genel Direktörlüklerinin iç organizasyonu hakkında yorum yapmaz. Komisyon tüm hizmetlerini iş yükü, verimlilik ve tutarlılık üzerine organize eder. Bu değişiklik de bu şekilde olmuştur."
Açılan yeni birim ve alt masaları şöyle:
B - Komşuluk Güney ve Türkiye Birimi
B.1 Ortadoğu
B.2 Güney Bölgesel Komşuluk İşbirliği ve Ekonomik Yatırım Planı
B.3 Kuzey Afrika
B.4 Türkiye