***
Bildiğiniz gibi birçok sefer SGK’da memur hatalarından dolayı emeklilik ve diğer işlemler de mağdur olan vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Artık kişinin kasıt ve kusuru olmaksızın memurun hatasıyla prim günü eksik olmasına rağmen aylık bağlanmış ise bu durumda hatanın telafisi söz konusu oluyor.
2017 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ndeki değişiklikle prim günü eksiği olmasına rağmen memur hatasından dolayı emekli aylığı bağlananlar için yeni bir düzenleme yapıldı. Bir kişinin emekli olabilmesi için prim ödeme gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi şartlarını sağlaması gerekir. Bu üç şartın birlikte sağlandığı gün kişiye aylık bağlanabilir. Emeklilik durumuna gelen bir kişiye SGK gerekli incelemeleri yaparak aylık bağlar. Ancak incelemeler sırasında prim günü yetmediği halde kişiye aylık bağlanır ise bu kişiye yersiz ödeme yapılmış olur.
Hatalı aylık bağlama işlemlerinde; prim günü veya sigortalılık süresi eksik olduğu halde aylık bağlanması, sigortalılık statüsü yanlış seçilerek aylık bağlanması, borçlanacak günü olmadığı halde borçlanma yaptırılarak aylık bağlanması en fazla karşılaşılan hata türlerinden. Hatanın sonuçları ise çok ağır oluyor. Öncelikle bağlanmış olan aylık iptal ediliyor. Ayrıca ödenmiş olan aylıklar da SGK tarafından geri isteniyor. Vatandaşın bir kusuru varsa 10 yıllık, kusuru yoksa 5 yıllık maaş geri isteniyor. Vatandaş, bir yandan aylığı iptal edilirken, bir yandan da yüklü bir meblağ borçla muhatap oluyor.
SGK’nın yaptığı yanlış yüzünden bile olsa yersiz ödeme söz konusu olursa bu ödemeler faiziyle birlikte kişiden geri alınıyordu.
Eğer kişinin kusuru olmaksızın memurun hatasıyla prim günü eksik olmasına rağmen aylık bağlanmışsa hatanın telafisi söz konusu olacak. Bu aşamada üç yönteme başvurulacak:
-Eksik günlerin, askerlik, doğum, yurtdışı gibi borçlanma süreleriyle tamamlanması sağlanacak.
-Borçlanmaya konu süre yoksa veya borçlanmaya konu süreler ile prim günü eksiği tamamlanamıyorsa bu durumda emekli olduktan sonra 4/a’lı olarak yapılan çalışmalar hizmet olarak sayılacak ve eksik günler tamamlanacak.
-Bu iki ihtimal söz konusu değilse isteğe bağlı veya tarım sigortası olmasına rağmen emekli aylığı bağlanması nedeniyle bu hizmetleri sonlananlar için bu sigortalılıkları sonlanmamış gibi muamele yapılarak sigortalılık süreleri devam ettirilecek.
Prim günü eksiği borçlanma, emeklilik sonrası çalışma veya son sigortalılık statüsü ile doldurulan kişilerin emekli aylıklarından borçlanma tutarları ile devam eden sigortalılık nedeniyle ödenmesi gereken prim miktarları kesilecek. Dolayısıyla bu kişilerin yapması gereken ödemeler ise yeniden bağlanan emekli aylıklarından otomatik olarak düşülecek.
Eksik günlerini borçlanmasıyla tamamlayanlar için bağlanan emekli aylığının miktarı değişmeyecek. Ancak 4/a’lı olarak emekli olduktan sonra çalışan kişilerin emekli olmadan önceki sigortalılık statüleri devam ettirileceği için bu kişilerin aylıkları yeniden hesaplanacak. Dolayısıyla hatalı bağlanan aylıklarında artış söz konusu olacak.
SGK’nın vatandaş lehine olan bu düzenlemesini olumlu buluyor, emekli aylıkları dışında da vatandaş kusuru olmaksızın yaşanan diğer mağduriyetlerin de bu şekilde vatandaş lehine düzenlenmelerini SGK’dan bekliyoruz.