Saat 10.02'deki 4,9 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 10 dakika sonra 3,8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.,
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde saat 10:02’de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya, Elazığ, Diyarbakır gibi çevre illerden de hissedildiği öğrenildi. Kandilli ise depremin büyüklüğünü 5.1 olarak duyurdu.
Gelen son dakika haberine göre, DHA Muhabiri Mücahit Yolcu ise depremle ilgili şu bilgileri verdi: Depremin Gaziantep, Malatya, Bingöl, Adıyaman, Diyarbakır ve Tunceli'de de şiddetini hissettirdiğini söyleyebiliriz.
Ekiplerin Sivrice ilçesinde araştırma yaptıklarını ve AFAD ekiplerinin bölgeye yönlendirdiğini biliyoruz. Şu an için can kaybı ve yaralanma söz konusu değil.
ELAZIĞ VALİSİNDEN İLK AÇIKLAMA
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım depremin ardından yaptığı ilk açıklamada herhangi bir olumsuz durumun olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
Bütün ekipleri sevk ettik. AFAD, Kızılay, Jandarma sahadalar. Hiçbir olumsuzluk yok çok şükür. Daha önce 5,2 büyüklüğünde deprem olmuştu. Bazı hasarlar olmuştu. Muhtarlarla arkadaşlarımız irtibat halinde, ben de bölgeye geçiyorum.
Bu tür depremlerden sonra her zaman artçılar olur. Vatandaşımız sakin olsun. Bütün ekiplerimizi yönlendirdik, köylere geçiyorlar. Merkezde bir sıkıntımız yok. Bütün tedbirleri aldık, gelişmeleri takip ediyoruz.
‘4'ÜN ÜZERİNDE BİR DEPREM OLDUĞU ZAMAN 1 SAAT DIŞARIDA KALIN’
Elazığ’daki depremin ardından uzmanlardan ilk açıklamalar da geldi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Şükrü Ersoy:
Birkaç yıl önce bu bölgede yine depremler olmuştu. Yakınında Doğu Anadolu fayı var. Burada yine büyük depremler oluşturabilecek yerler var Elazığ çevresinde. Zaten Hazar Gölü'nün oradan da geçiyor. Bu depremler normal. Çünkü kırılmamış pek çok bölge var. Dolayısıyla bunlar çok olağan, beklenmedik depremler değil.
Depremlerin sonrası gelmez diyemeyiz. Gelecek büyük depremleri önceden söyleyemiyoruz. Herhangi bir evin yıkılacağını düşünmüyoruz ama herkes hissetmiştir. Herkes sokaklardadır şu an.
Ben hep şunu tavsiye ederim. 4'ün üzerinde bir deprem olduğu zaman 1 saat dışarıda kalmalarını tavsiye ederim. Daha büyüğü gelecekse sokakta olmaları tavsiyesinde bulunurum. Ancak büyük deprem gelir demek mümkün değil.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:
Burası biliyorsunuz bu faylar yüz yıllardır depremler üretiyor. Biz hep yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi, bu depremler olacak. Daha büyük deprem olacak demek için oraya özgü çalışmalar yapılması lazım. Sivrice bölgesi daha önce deprem yaratmış bölgeler. Ve genellikle Türkiye'de olan öncü deprem etkisi gösterip de büyük deprem bir iki tane örnek var.
Biz depremleri çabucak unutuyoruz. Aslında yapmamız gereken, depremlerin ne zaman, ne kadar büyük olacağı değil. Bizim depreme hazırlık için bazı önlemleri, evimizde, iş yerimizde, okullarda almamız gerekiyor. Bizim bunları konuşmamız lazım. Çünkü bu önlemler insanlarımızın canını kurtaracak.
Türkiye'deki vatandaşlarımızın buna dönük bir eğitim seferberliğine girmemiz lazım. Basit basit küçük adımlarla depremlere hazırlanmak mümkündür. Eve, iş yerine yapılacak sabitlemelerle can güvenliği sağlanabilir.