Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın “konu ile ilgili” haberi…
Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, İyi Parti, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı tarafından hazırlanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni, Ankara ATO Congressium’da gerçekleştirilen geniş katılımlı program ile açıklandı.
Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, İyi Parti, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti olmak üzere 6 muhalefet partisinin bir araya gelerek oluşturduğu Millet İttifakı tarafından hazırlanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni, Ankara ATO Congressium’da gerçekleştirilen geniş katılımlı program ile açıklandı. Metinde 9 ana başlık, 2 binden fazla somut hedef bulunuyor
“KAMU YÖNETİMİNİ LİYAKAT İLKELERİNE GÖRE YENİDEN DÜZENLEYECEĞİZ”
Yasama, yürütme ve yargı ile ilgili kısımlara değinen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, konuşmasında, yeni bir Meclis iç tüzüğü hazırlayacaklarını, torba kanun uygulamasına son vereceklerini, milletler arası sözleşmelerden çekilme yetkisinin sadece Meclis’e verileceğini söyledi. Öztrak, “Özel yetkili mahkemelere son vereceğiz. Tutuklamanın istisna olması ilkesi için gerekli tedbirleri alacağız. Anayasa Mahkemesi üyeliklerine hülle yoluyla atama yapılmasını önleyeceğiz. Seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Basın özgürlüğünü sağlayacağız. Kamu yönetimini eşitlik, tarafsızlık, liyakat ilkelerine göre yeniden düzenleyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki ofisleri ve kurulları lağvedeceğiz” dedi.
“SABİT GELİRLİ ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜNÜ AZALTACAĞIZ”
DEVA Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, ekonomi, finans ve istihdam alanına dair atılacak adımlarını anlattı. Çanakçı, 238 hedef ve politika belirlendiğine dikkat çekerek, “Temel hedeflerimiz kapsamında enflasyonu 2 yıl içerisinde tek haneli rakamlara düşüreceğiz, ortalama büyümeyi ise 5’in üzerine çıkaracağız. 5 yılda en az 5 milyon yeni iş oluşturacağız. Ucube sistem ile ortaya çıkan yoksulluğu sıfırlayacağız. Merkez Bankası’na fiyat ve finansal istikrarı sağlama dışında bir sorumluluk yüklemeyeceğiz. Bankanın İstanbul’daki birimlerini başkente taşıyacağız. Arka kapı satışlarının takibini yapacağız. KKM’de yeni hesap açmayacak mevcut hesapları da kapatacağız. İktidara gelir gelmez cumhurbaşkanına bağlı deneyimli insanlardan oluşan hasar tespit ekipleri oluşturacağız. Cumhurbaşkanlığı’nı Çankaya Köşkü’ne taşıyacağız. Cumhurbaşkanlığı’na tahsisli saray, köşk ve yalıları halkın kullanımına açacağız. Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçakları satacağız yerine yangın söndürme uçakları alacağız. Ülkemizin kaynaklarını Kanal İstanbul gibi rant projeleri yerine tarım için sulama projelerine kullanacağız. Vergi alanından önceliğimiz dar ve sabit gelirli üzerindeki baskıyı azaltmak, bu kapsamda çalışanlar üzerindeki vergi ve prim yükünü indireceğiz. Vergi kayıp ve kaçaklara son verecek sağlanan kaynakları da yolsuzlukla mücadelede kullanacağız” diye konuştu.
“EĞİTİMİ TOPLUMSAL KALKINMANIN TEMELİ OLARAK YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ”
Eğitim ve bilim alanına dair vaatleri içeren sunumu Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp gerçekleştirdi. Üniversitelerde ülkenin geleceğine yatırım yapılacağına dikkat çekerek, “Seçimler sonrasında uygulayacağımız politikalarla bilim alanını cazip hale getireceğiz. Akademisyenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapacağız. Üniversitelerimizi geleceğe hazırlayacağız. TÜBİTAK’ı sadece araştırma endüstrileri ile ileri düzeyde araştırmalar yapan bir kurum haline getireceğiz. Girişimciliğe ilişkin mali tanımları yaparak net bir hale getireceğiz, girişimcilere yönelik hibe süreçlerini kısaltıp etkin hale getireceğiz. Kadın ve genç girişimcilere yönelik teşvikler hazırlayacağız. Bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi dijital ürünlerde vergi yükünü azaltacağız. 6-25 yaş arasındaki tüm gençlere aylık 5 GB internete bedava bağlantı sağlayacağız. Eğitimi toplumsal kalkınmanın temeli olarak yeniden yapılandıracağız. MEB’de eğitim kökenli ve liyakatli atamaların yapılmasını esas alacağız. Talim ve Terbiye Kurulu’nu etkin bir konuma kavuşturacağız. Sınav güvenliğini mutlaka sağlayacağız. Liselere giriş sınavlarında LGS’yi süreç içerisinde kaldıracağız. Zorunlu eğitimi 1+5+4+3 şeklinde uygulayacağız. Hiçbir öğrencinin tercih etmediği lise programına gitmek zorunda kalmadığı bir yönlendirme sistemini oluşturacağız. Her öğrencinin bir yabancı dil ve yazılım öğrenmelerini sağlayacağız. YÖK’ü kaldıracak, yükseköğretimin aralarında bağlantıları sağlayacak bir kurul kuracağız. Üniversite arazilerini ranta kurban etmeyecek, üniversitelerin yurt sorununu tamamen çözeceğiz. Atanamayan öğretmen sayısını eritecek, mülakatı kaldıracağız” ifadelerini kullandı.