5 Soruda Rusya´da İslam

Dünyada İslam serisinin bu yazısında 17,075,400 km²´lik yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesi olup ve dünya yaşam alanının sekizde birini kapsayan Rusya´yı ele alıyoruz. İslam Rusya´ya nasıl ulaştı? Ne kadar Müslüman yaşıyor? Orada hangi camiler ve hangi

5 Soruda Rusya´da İslam

Rusya´da yaşayan Müslüman nüfus ne kadardır?

 

Bugün Rusya, halkı ve yönetimi Müslüman olmayan ülkeler içerisinde oransal ve rakamsal olarak en yüksek sayıda Müslüman halk barındıran ülkelerden biri konumundadır.  2015 verilerine göre toplam nüfusu 142.423.773 olan ülkede yaklaşık olarak 30 milyon Müslüman yaşamaktadır. Müslümanların büyük çoğunluğunu Sünniler oluştururken, sadece Dağıstan bölgesindeki Müslümanların %3´ünü aslen Azeri olan Şiiler teşkil etmektedir.

Rusya´ya İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?

 

İslam´ın bugünkü Rusya topraklarına ulaşması VII. Yüzyıl ortalarında gerçekleşmiştir. 641 yılında Abdurrahman bin Rebia önderliğindeki İslam ordusu, İran´ı ve Kudüs´ü kontrol altına aldıktan sonra Güney Kafkasya´nın kuzeyine doğru ilerlemiştir. 737 yılında Hazar Krallığı´na karşı alınan galibiyet sayesinde Kuzey Kafkasya da Emeviler´in yönetimine geçmiştir. Ardından Özbekistan ve Tacikistan´ın da İslamlaşmasıyla bölge 1200 yıl boyunca İslam devletlerinin yönetimi altında kalmıştır. İslami yönetim merkezi halini alan bölge, birçok hadis ve fıkıh âliminin yanı sıra önde gelen felsefe, fizik ve matematikçinin yetiştiği bir ilim merkezi olmuştur.

Rusya´nın en meşhur camileri nelerdir?

 

142 milyonu aşan nüfusunun yaklaşık 30 milyonunu Müslümanların oluşturduğu Rusya, cami mimarisi açısından da hem olağanüstü, güzellikte hem de şaşırtıcı orijinallikte camilere sahiptir bunlardan en meşhurları;

  • Ahmed Kadirov Camii ? Grozni, Çeçenistan
  • Kul Şerif Camii ? Kazan, Tataristan
  • Derbent Cuma Camii ? Derbent, Dağıstan
  • Nurda Kamal Camii ? Norilsk, Krasnoyarsk
  • Lala (Lale) Camii ?Ufa, Başkortistan
  • Muhtarov Camii ?  Vladikavkaz, Kuzey Osetya
  • Mavi Cami ? St. Petersburg

Camiler ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın : Allah´ın Evleri (Rusya)

Rusya´da İslamî çalışmalar yapan en önemli şahsiyetler kimlerdir?

 

Rus asıllı Müslümanlar diğer etnik Müslüman topluluklarla fazla karışmasa da aralarında ortak dinî değerlerden kaynaklanan bir yakınlaşma bulunmaktadır.

1991 yılında Müslüman olan Rus dil bilimcisi İman (Valeriya) Porohova, Kur´an´ın Rusça meal çevirisini tamamlamış, bu çeviri bugün 10. Baskısını yapmıştır. Rusyalı bir Müslüman´ın çevirisi olan bu nüsha, ilk baskısının yapıldığı 1990´ların ortasından itibaren çok büyük ilgi görmüş ve kısa süre içinde sadece Rusya ile sınırlı kalmayıp tüm eski Sovyetler Birliği coğrafyasında yayılarak en popüler meal haline gelmiştir.

Kendi alanında söz sahibi Rus asıllı Müslümanlardan biri de Ali (Veçyaslav) Polosin´dir. Polosin, halen Moskova Üniversitesi´nde doçent unvanına sahip bir öğretim görevlisidir. Daha önce Ortodoks Kilisesi hiyerarşisinde önemli statüde (başpiskopos) bulunan ve Rusya Parlamentosu´nda (Duma) 1990-1993 yılları arasında milletvekilliği yapmış olan Polosin, 1999´da İslam´ı seçtiğini açıklayarak kilisedeki görevlerinden istifa etmiştir. Polosin, günümüzde İslam´ın Rus Müslümanları arasında tanıtımı ve yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yürüten bir derneğe başkanlık yapmaktadır. Ali Polosin 2003 yılında yaptığı hesaplamalarla o dönem Rusya´da 10 binden fazla Rus asıllı kişinin İslam´ı kabul ettiğini açıklamıştır.

Rusya´daki Müslümanların en büyük sıkıntısı nedir?

 

Son yıllarda doğum oranlarındaki artışla birlikte Müslüman nüfusun yükselişe geçmesi, Rusya´da  halk nezdinde ülkelerinin Müslümanlaştığına yönelik oluşan tedirginlik ortamı, ülkede  İslamofobik faaliyetleri de arttırmıştır.Moskova´da hayata tutunmaya çalışan Müslüman halk, çoğunlukla en düşük düzeyli işlerde çalıştırılmaktadır.Müslümanların radyo, televizyon ve benzeri medya organları açmaları devlet tarafından ciddi şekilde izlenmekte ve kontrol altında tutulmaktadır.Ülkede Müslümanları temsil eden siyasi bir yapı bulunmamaktadır. Müslümanlar ancak var olan mevcut düzen partilerine üye olabilmektedirler.Öte yandan Putin yönetiminin de siyasî düzlemde İslam´a karşı son yıllarda ılımlı bir politika izlediği, bu yolla ülkesindeki Müslüman nüfusu kontrol etmeyi hedeflediği görülmektedir.

Kaynak: bidünyahaber