CHP ve İmamoğlu için yaptığı araştırmalar ve hazırladığı raporlarla bilinen Reform Enstitüsü “3 Ay sonra: 31 Mart tablosu kalıcı mı?” başlıklı araştırmasını dün İstanbul’da tanıttı.
Meclis açık olsa da siyasetin yaz tatili havasına girdiği günlerde, iki yıl iki çok heyecanlı seçim yaşamış, seçimsizlikten Fransa, İngiltere hatta İran seçimlerine musallat olmuş seçim ve rakam bağımlıları için yaz eğlencesi olacak kadar üzerinde çalışılacak, kafa patlatılacak rakamsal veri var bu özenli araştırmada.
Türkiye’de maalesef medya içerik ve derinlik kaybı yaşarken araştırma kurumları ve think tankler dünya standartlarında işler ortaya koyuyorlar.
Konda gibi bir marka dışında, Ankara Enstitüsü, Rawest ve Reform Enstitüsü toplum ve siyaset hakkında konuşanlar ve “bir taksi şoförüyle konuştum” dışında sağlam veri arayanlar için çok özenli işler ortaya koyuyorlar.
Özellikle Reform Enstitüsü, ürettiği analiz, araştırmalarla CHP’deki değişim ve dönüşüme ciddi bir katı sağlıyor. Bu anlamda AK Parti’nin kuruluş yıllarındaki SETA’nın ve Beşir Atalay-İbrahim Uslu’nun araştırmalarının katkısına benziyor.
AK Parti, o bağımsız araştırmalar ve analizlerle hem toplumun nabzını sansürsüz tutmuş hem de ilerici adımlar ve söylemler kurmuştu.
Reform’un son araştırması da CHP için propagandan uzak soğukkanlık ve değerli bir veri seti sunuyor.
Araştırma 6900 denekle, 5 ayrı bölgede 6 büyükşehir, 6 il ve 11 ilçede derinlemesine görüşmeler biçiminde yapılmış.
Araştırmanın bir bölümü 14 Mayıs 2023- 31 Mart 2024 oy karşılaştırması.
Buna göre CHP, İzmir, Muğla, Edirne gibi kendi hinterlandında 4 puan oy artırırken, en büyük oy artışını AK Parti ile yarıştığı İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Manisa, Denizli gibi illerde yapmış yüzde 10 ay artışıyla
AK Partili 2,5 milyon seçmen sandığa gitmezken, 1,4 milyon AK Partili seçmen CHP’ye oy vermiş.
Özellikle de bu büyükşehirlerde.
CHP’nin oyunun yüzde 34’ü yeni seçmenlerden. Yani diğer partilerden gelen seçmenlerden. En fazla DEM ve İYİP’ten ardından da AK Parti’den bu seçmenler.
CHP’ye oy vermiş seçmenlerin yüzde 18’, bu seçimde oy vermemiş.
Seçmenlerin partiler arası mobilitesi çok dikkat çekici.
Şehirli DEM seçmenlerin CHP’ye doğru akıyor. İYİP’in zaten 3te 2’si artık CHP’de.
Bu ikisini aynı anda başarmak çok önemli.
Ama bir genel seçim sözkonusu olduğunda CHP’nin zayıf karnı olan meseleleri de araştırma ortaya koyuyor. Dış politika, milli güvenlik, büyük projeler, ulaşım, depreme karşı çalışmalar konusunda seçmen hala AK Parti’ye CHP’den daha fazla güveniyor.
CHP’nin en iddialı olduğu konu mülteci meselesi seçmen gözünde.
Araştırmata göre AK Psrtili seçmende CHP’ye öfke ve endişe azaldı.
Bu da artık AK Partili seçmenin CHP korkusuyla mobilize edilmesini engelliyor.
Ama yine de araştırma 31 Mart için özel durumların altını çiziyor: Ekonomide ders vermek ki emeklilerin CHP’ye kayma oranı gençlerden yüksek. Ve işinde iyi aday farkı.
Yani araştırma CHP’ye işler iyi gidiyor ama bu iktidar olmaya yetmeyebilir diyor.