21 Mayıs 1864... Çerkes Soykırımı nedir?

Çerkes Soykırımı 155. yılında... Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilen ve büyük çoğunluğu açlık ve susuzluktan 1864 sürgün ölümlerinin yıl dönümlerinde anıldı. Peki, Çerkes Soykırımı nedir? Çerkes Sürgünü neden oldu? İşte detaylar...

21 Mayıs 1864... Çerkes Soykırımı nedir?

Çerkes Soykırımı 155. yılında Çerkesler tarafından unutulmadı. Her yıl 21 Mayıs´ta 1864 sürgün için Nart ateşi yakarak sürgün nöbeti tutuluyor. Kocaeli´nin Kandıra ilçesi Babalı köyü sahilinde buluşan Çerkesler,sürgünde ölenlerin anısına denize karanfiller bırakıyor.

ÇERKES SOYKIRIMI NEDİR?

Çerkes Soykırımı ya da Çerkes Muhacirliği, 19. yüzyılda, özellikle 1864 yılında yoğunlaşmak ve başta Adığeler ve Abhazlar olmak üzere, Kuzey Kafkasya halklarının Osmanlı topraklarına yönelik zorunlu göçleri. Bu olay sonunda bir milyonun üzerinde bir nüfus Osmanlı topraklarına yerleşmiştir. Abhazya´da 31 Mayıs günü, bu sürgünü anma amacıyla ulusal yas günü ilan edilmiştir.

ÇERKES SOYKIRIMI NEDEN OLDU?

21 Mayıs 1864; 300 yıl süren Kafkas - Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihidir. Bu tarihten sonra Çerkes toplulukları dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmışlardır. Sürgün süreci içerisinde birçok insan hayatını kaybetmiş, sürüldükleri topraklarda ise hastalık, açlık ve yoksulluk gibi problemlerle karşı karşıya kalmışlardır.

Devamı >>>