Her yeni yıla girerken bir önceki yılın muhasebesini yapmak adettendir. İnsanlar bir yıl boyunca yaşadıklarından hareketle önlerindeki yılda daha mutlu olacaklarını düşünürler. Geride bıraktıkları yıl iyi geçmemişse de umutlanırlar, iyi geçmişse umutlanmak için daha da fazla sebepleri vardır.
Bu gece saat 24.00´ı vurduğunda yeni bir yıla -2019´a- girmiş olacağız.
Ne dersiniz, umutlanalım mı?
Muhasebe insandan insana değişirse bile herkesi ilgilendiren genel ölçütler bulmak o kadar da zor değildir. Yalnız yaşamıyoruz, bu sebeple ailemizin fertlerinin, muhitimiz, ilimiz, ülkemiz ve kendimizi bağlı hissettiğimiz coğrafyanın insanlarının durumu mutluluk açısından önemlidir.
İnsan ararsa en mutsuz ortamlarda bile moralini yüksek tutacak yönler bulabilir.
Hiç kuşkusuz ülkemiz insanları arasında ??Ben bu yıl mutlu oldum, gelecek yıldan da umutluyum´´ diyeceklerin sayısı herhalde az değildir.
Ancak, hislerim beni yanıltmıyorsa, o duygudan uzak insanlarımızın sayısı mutlu ve umutlu olanlardan daha fazla şu sırada.
Pek çok insan geride bırakılan yıldan daha kötüsü olamayacağı düşüncesiyle yeni yıla girecek.
Bunlar benim kişisel tespitlerim. El yordamıyla vardığım sonuçlar.
Araştırmalar ne diyor?
Güvenilir araştırma kurumlarının yaptıkları anketlerle de desteklendiğini görüyorum el yordamıyla vardığım bu sonuçların.
Araştırmalara göre, yaşı 65 üzerinde olanlara göre gençlerimiz, az eğitim almışlara göre okumuş yazmışlarımız, kadınlara göre erkeklerimiz daha az mutlu görünüyor. Mutluluk ortalaması neredeyse yarı yarıya.
TÜİK´in (Türkiye İstatistik Kurumu) mutluluk araştırmasının bulguları bunlar.
Devletin güvenilir bir kurumu TÜİK. Onun en son yaptığı (Aralık 2018 tarihli) ?Tüketici güven indeksi araştırması´ 2018 için hiç de iyi bir tablo çizmiyor. Geçen yılın (2017) sonunda tespit edilen ?güvenlik oranı´ ile bu yılın sonundaki arasında yüzde 10.6 gerileme var.
Ekonomik durum indeksinde görülen iki yıl arasındaki gerileme daha da ağır; ekonomik güven kaybı yüzde 18.9 oranında. Çok vahim olan ise şu: Tüketiciler, 2019´da ekonominin daha da bozulacağına inanıyorlar.
Devletin kurumu olan TÜİK´in verileri bunlar.
Mutluyum, mutlusun, mutsuz
Bir de Birleşmiş Milletler´in (BM) dünya ülkelerinde yürüttüğü ve sonucunu bir raporla açıkladığı mutluluk araştırması var.
Mutlu insanlar, rapora göre, yoğun olarak İskandinav ülkelerinde yaşıyanlar? Bir önceki yıl en mutlu insanlara sahip ülke Norveç imiş, bu yıl onu ikinci sıraya iten Finlandiya birinci olmuş.
Geçen hafta New York Times´ta çıkan Patrick Kingsley imzalı bir haberde, en mutlu insanların yaşadığı Finlandiya´da o ülkenin de en mutlu insanlarının yaşadığı sonucuna varılmış Kauniainen kasabasından izlenimlere yer veriliyordu. 9 bin 600 kişinin yaşadığı soğuk mu soğuk kasabanın insanlarının mutluluk iddiasını sorgulayan bir haberdi bu.
Güneşin ancak sabah 9.00´da doğduğu, akşamın karanlığının 15.30´da çöktüğü Kauniainenkasabasında yaşayan insanların en büyük derdi otopark sorunuymuş. Kasabada 100´den fazla spor ve kültür kulübü bulunuyormuş.
´´Eğer sokakta birinin size tebessüm ettiğini görürseniz, o kişi ya sarhoştur, ya yabancıdır, ya da deli´´ diye bir özdeyişleri bile varmış ?mutlu´ Finlilerin?
Finlandiya dünyada eğitim alanında da örnek gösterilen ülke.
Peki ülkemizin insanlarının mutluluğu BM raporuna göre ne durumda?
Raporda inceleme altına alınan 156 ülke var ve Türkiye 74. sırada yer alabiliyor. Bir önceki yıl sıralamadaki yerimiz 69 imiş, gerilemişiz.
Yakında açıklanacak yeni raporda biraz daha gerilere düşersek hiç şaşırmayalım.
İyi yetişmiş, geleceği parlak, ülke kalkınmasına katkıda bulunabilecek kapasitedeki gençlerimizin bir bölümünün ekmeğini yurtdışında arama yolunu tuttuğu en üst düzey açıklamalardan biliniyor.
Bazıları o insanları hareketlendirenin para kaygısı olduğunu sanıyor, ama gerçek BM´nin araştırmasında, TÜİK´in bulgularında, anketlere de yansıyan verilerde?
Yurtdışı tercihinde mutsuzluk ilk sırada yer alıyor.
Siyaset henüz bu durumu önemsemiyor, öncelik sıralamasında dikkat çeken bir yerde değil insanların mutluluğu. Çekişmelerle günler, haftalar, aylar ve yıllar ziyan ediliyor.
Mutlu olmayan insanlardan üretkenlik de beklenemez.
Şahsım adına 2019´a bu hislerle giriyorum.
Tabii yeni yılın 2018´den daha iyi olmasını, herkese mutluluklar getirmesini de umut ederek?
Bilinen bir Bektaşi fıkrasıdır: Erenler, önüne konulan iki şişeden birini tattıktan sonra tatmadığı şişedekine talip olmuş. ??Neden?´´ sorusuna da şu cevabı vermiş: ??Tattığımdan daha kötüsü olamaz da ondan?´´
O şişelerden ilki 2018 benim için, ikincisi de 2019?
Yeni yıl hepimize mutluluklar getirsin.