Tarih: 09.02.2019 22:07

2018 Yılının Müslüman Bilim İnsanları

Facebook Twitter Linked-in

1 BURÇİN MUTLU PAKDİL

 

Türk bir astrofizikçi olan Burçin Nuri Pakdil sıradışı bir dairesel düzene sahip çok nadir bir galaksi keşfetti. Şu anda bulduğu galaksi kendi ismiyle anılıyor: Burçin´s Galaxy. Minnesota Üniversitesi´nde 2017´de doktora eğitimini tamamlayan Pakdil Arizona Üniversitesi´nde doktora sonrası çalışmalar yapmaya başlıyor. Ayrıca bir TED konuşmacısı  da olan Pakdil´in 2018 yılında TEDxVancouver´da yaptığı ?How to Live Beyond Stereotypes? (Nasıl Önyargıların Ötesinde Yaşarız)  isimli bir konuşması bulunuyor. Bu nadide araştırma bulgularından ve gönüllü eğitsel çalışmalarından dolayı Burçin Mutlu Pakdil JCI´nin ?Dünyanın En Önemli On Genç İnsanı? listesinde yer alıyor.

SULTAN BIN BADER

 

Sultan Bin Bader henüz sadece 17 yaşında olan bir bilim insanı. 2018´de ?Acil Durum Robotu?yla BAE Genç Bilim İnsanı Ödülü´nü kazanan Bader bir lise öğrencisi. Gulf News´te yer alan habere göre Bin Bader´in Acil Durum Robot´u yangın vakalarından güvenlik yahut ambulans vakalarına kadar pek çok durumda insanlara yardım edebiliyor. Telefon şarj özelliği, yüksek çözünürlüklü kamera teknolojisi ve ilk yardım çantası da robotun özellikleri arasında. Bin Bader, bilimi dünyanın her yerindeki insanların daha iyiye gitmesi için kullanmak istediğini söylüyor.

ABU ALI IBN SINA

 

Bangladeşli göçmen bir bilim insanı olan Abu Ali İbni Sina´nın bilimsel çalışmaları tüm bilim dünyasının ilgisini onun üzerinde topladı. Dr. Sina ve Queensland Üniversite´sindeki iş arkadaşları kanser teşhisinde kullanılabilecek çok pratik ve eşsiz bir yöntem geliştirdiler. DNA üzerinden çalışan metodları şu ana kadar bulunan en az zarar oranına sahip ve en hızlı yöntem olarak gösteriliyor. Dr. Sina şu anda Queensland Üniversitesi´ndeki Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü´nde doktora sonrası çalışmalarla ilgileniyor.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayın : Tıpta Devrim Niteliğinde Gelişme

WITRU WAHYU LESTARI

 

Endonezyalı bilim insanı Witru Wahyu Lestari, günümüzde dünyanın ihtiyacının sürsürülebilirlik olduğunu fark etti ve buna yönelik çalışmalar yapmaya karar verdi. Asian Scientist´te yer alan habere göre Lestari´nin çalışmaları green diesel elde etme, fosil kaynaklı olmayan yenilenebilir kaynaklardan yakıt elde etme konularında bir devrim niteliğinde. Lestari´nin bilimi sürdürülebilirlikle birleştirme çabası ona sayısız ödül kazandırdı. Ödüllerin en yenilerinden biri ise 2018 OWSD-Elsevier Vakfı Gelişen Dünyada Erken Kariyer Yapan Kadın Bilim İnsanı Ödülü. Witru Wahyu Lestari 2014 yılında Almanya´daki Leipzig Üniversitesi´nde Doktora derecesini tamamladı. Sonrasında ise Organometalik Kimya alanında araştırmalarını sürdürmek ve alternatif doğa dostu enerji kaynakları üretmek amacıyla ülkesine geri döndü.

NOHA HOSNY

 

Noha Hosny Assiut Üniversitesi´nde Farmasötik Analiz Kimyası bölümünde asistanlık yapan bir Mısırlı bilim insanı. 2018´den beri analitik kimya, elektrokimya ve çevresel kimya alanlarına odaklanan Hosny Leicester, İngiltere´deki De Montfort Üniversitesi´nde fahri araştırma görevlisi görevinde. Noha Hosny özellikle Gut hastalığı için kullanılan birtakım ilaçlar ve antihistaminler (Alerji ve kaşıntıyı önleyen ilaçların tümüne verilen isimdir.) üzerinde çalışıyor. Bilim için gösterdiği çabalar ve kendi alanındaki başarılı araştırmaları sonucunda Hosny, 2018´de L´Oréal-UNESCO Kadın Bilim İnsanı Ödülü´nü kazandı.

AMIRA EL-YAZBI

 

Amira El-Yazbi Mısırlı bir bilim insanı. Kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açabilen DNA hasarları üzerinde çalışmalar yapıyor. Onun DNA hasarlarını gözlemlemenin ucuz ve etkili bir yöntemini bulmaya dair çalışmaları 2018 yılında L´Oréal-UNESCO Bilimde Kadın Ödülü´nü kazandı. Şu anda El-Yazbi İskenderiye Üniversitesi´nde Eczacılık ve Kimya fakültelerinde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

 

MERVE BALAHA

 

Mısırlı kimyacı ve eczacı Merve Balaha, kansere yol açan hücreleri yok edebilecek bileşik hücreler üretmek için İtalyan kimya laboratuvarlarıyla çalışıyor. Kansere, özellikle de akciğer kanserine tedavi olacak çalışmaları sonucunda 2018 yılında L´Oréal-UNESCO Bilimde Kadın Ödülü´nü kazandı. Şu anda Tanta Üniversitesi ve Kafr El Sheikh Üniversitesi´nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

 

Kaynak: bidünyahaber




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —