1 Temmuz... Bayramı nedir? Kabotaj ne demek?

Kabotaj kelimesi devletlerin kendi limanlarında deniz ticaretine ilişkin tanıdığı ayrıcalığa verilen ad olarak biliniyor.

1 Temmuz... Bayramı nedir? Kabotaj ne demek?

Kabotaj kelimesi devletlerin kendi limanlarında deniz ticaretine ilişkin tanıdığı ayrıcalığa verilen ad olarak biliniyor. 3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de bu neden kabotaj büyük bir öneme sahip. İşte ülkede kabotajın tarihi ve MSB’den yapılan açıklama…

TÜRKİYE’DE KABOTAJIN TARİHİ

Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması'yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.