04.10.2018 Perşembe
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alanna Armitage, dünya nüfusunu etkileyen dinamikleri, güncel bölgesel nüfus hareketlilikleri ile nüfus eğilimlerini AA muhabirine değerlendirdi.
Nüfus ve kalkınma eylem planlarının uygulanmasında Avrupa, Asya ve Amerika´dan 56 ülkeyi kapsayan Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) bölgesinin bazı konularda büyük ilerleme kaydettiğine dikkati çeken Armitage, "Özellikle anne ölümleri oranındaki düşüş gibi, bölgede son beş yılda elde edilen bazı iyi gelişmeler bizi mutlu ediyor. Türkiye de bu alanda olağanüstü iyi işler yapan bir ülke oldu." ifadesini kullandı.
Armitage, UNFPA ve UNECE tarafından 1-2 Ekim tarihlerinde BM Cenevre Ofisi´nde düzenlenen "Tercihleri Mümkün Kılmak: 21. Yüzyılda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Nüfus Dinamikleri ICPD+25" başlıklı konferansta nüfus dinamikleri ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri, yaşam boyu aile ve üreme sağlığı ile eşitsizlikler ve haklar konularına ilişkin beş yıllık gözlemin aktarıldığını hatırlattı.
UNECE bölgesinin, dünyanın diğer yerlerinden farklı olarak çok düşük doğurganlık oranları ile hızla artan yaşlı nüfusu bir arada barındırdığını söyleyen Armitage, bölge ülkelerinin bu durumun yanı sıra bir nüfus dinamiği olarak göç konusunu da ele alması gerektiğini vurguladı.
Armitage, nüfus konusunda karşı karşıya kalınan meydan okumalarla baş etmenin yolunun gençlere, cinsiyet eşitliğine ve insan kaynağına yatırım yapmak olduğunu dile getirdi.
Cinsiyet eşitliğinin, ekonomiye ve aile yapısına olumlu yansımalarını gösteren veri ve kanıtlar bulunduğunun altını çizen Armitage, "Bu durum hatta daha büyük ailelerin oluşmasına da yol açabiliyor. Kadınlara anne olmanın yanı sıra evin dışında da çalışma seçeneği sunulduğunda onlar hem kendileri hem de aileleri için en faydalı olanı seçiyor." diye konuştu.
Armitage, UNECE ülkelerinde aile planlaması ve doğum kontrol yöntemlerine başvuru oranında beş yılda ilerleme kaydedilmediğine de işaret etti.
Bazı ülkelerin aile planlaması ve gebeliği önleyici uygulamalara daha az yatırım yaptığını belirten Armitage, "Ekonomi seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda pek çok konuda diğer bölgelerden daha ilerde olması beklenen UNECE bölgesi için bu durum oldukça şaşırtıcı. Bazı bölge ülkelerindeki aile planlaması uygulamalarının oranı, az gelişmiş ülkelerdeki oranlardan daha düşük." diye konuştu.
Bölgedeki bazı ülkeler göç verirken bazılarının ise göç alan konumda olduğuna dikkati çeken Armitage, şunları söyledi:
"Bölgede özellikle bazı ülkelerde gençlerin dışarıya göç etmesi söz konusu. Gençlerin dışarıya göçü, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin ekonomisini zorlayıcı bir durum. Bu ülkelerde sağlık, haklar, çalışma hayatına katılım konularında gençlere daha fazla yatırım yapılmalı ki ülkeyi terk etmeye yönelmesinler. Tabi ki bir yandan da hareketlilik olmasından yanayız. Bu, karmaşık bir konu."
"Türkiye mülteciler konusunda örnek ülke"
Alanna Armitage, Türkiye´nin mültecilere kucak açan bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye´ye baktığımızda, Türkiye´nin mülteci nüfusa ev sahipliği konusunda iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum. Hala üç milyonu aşkın insan mülteci olarak Türkiye´de yaşıyor. Türkiye´nin gerçekten muhtaç durumdaki bu nüfusa gösterdiği misafirperverliğin ve onlara sağladığı imkanların bir model olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.