Suudi Arabistan veliaht Prensi Salman, Dünya ekonomisinin yüzde 85´ini yöneten liderlerin Arjantin´deki zirvesini, vahşi cinayetle gölgelenen ismini meşrulaştırma şovuna çevirdi.
En çarpıcı kareyi de Rusya lideri Putin´le verdi. Liderlerin toplantı salonunda yerlerini aldıkları sırada bir araya gelen Prens ve Putin samimi bir görüntü sergiledi. İki liderin yerlerine oturmadan önce coşkulu şekilde tokalaşması dikkat çekti. Yan yana oturan iki liderin sık sık birbirlerine güldükleri görüldü.
Prens, vahşi cinayetin ardından CIA´nin ve Dışişleri Bakanlığı´nın raporlarına kendisine siper eden ABD Başkanı Trump ile de samimi görüntüler verdi. Aile fotoğrafı çekimi sırasındaki sıcak kareler veren iki lider daha sonra da baş başa görüştü. Suudi resmi ajansı görüşmenin ?kısa ve arkadaşça´ geçtiğini duyururken Beyaz Saray´dan da ?Trump´ın liderler oturumuna katılan tüm liderlerle olduğu gibi Prens´le de nezaketen selamlaştığı´ açıklaması geldi.
Arjantin, son yılların en kritik zirvesine sahipliği yapıyor. Dünya ekonomisinin yüzde 85´ine yön veren 20 ülkenin liderleri Karadeniz´de savaş çanları çalarken masalarında Kaşıkçı cinayeti ve büyük ticari savaş gündemleriyle bir araya geldi. Zirvenin en tartışılan ismi Suudi veliaht Prensi MbS ile liderlerin görüşme trafiğiyse en çok tepki çeken görüntü oldu.
Putin´in Selman´la selamlaşması Zirve´ye damga vuran karelerden oldu.
Güney Amerika ülkesi Arjantin´in başkenti Buenos Aires´te düzenlenen G20 Zirvesi´nin gündeminde ekonomiden çok siyasi konuların öne çıkması bekleniyor.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin devlet ve hükümet başkanları kalkınma, altyapı ve yatırım meselelerini konuşmak üzere Arjantin´in başkentine gelirken, uluslararası siyasi gündemi meşgul eden bazı konular zirve gündeminin önüne çıkacak gibi görünüyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın İstanbul´daki Suudi Arabistan Konsolosluğu´nda öldürülmesi, Rusya´nın Karadeniz´de Ukrayna savaş gemilerine el koymasıyla ortaya çıkan gerginlik ve Çin - ABD arasındaki ticaret savaşının zirve boyunca liderler arasında yapılacak görüşmelere damga vurması bekleniyor. Buenos Aires´teki zirvede liderlerin masasında olacak kritik dosyalar şunlar:
KAŞIKÇI CİNAYETİ: Kaşıkçı´nın öldürülmesiyle ilgili sorular, cinayette rolü tartışılan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman´ın zirveye katılmasıyla yeniden gündemde öne çıkabilir. Selman olaydan bu yana ilk kez uluslararası bir toplantıda yüzünü gösterecek. Dolayısıyla Arjantin´de dünya liderlerinin Prens Selman´a karşı nasıl tavır alacağı merak konusu. Zirvenin ev sahibi Arjantin´in Devlet Başkanı Mauricio Macri, konunun ikili görüşmeler ve muhtemelen toplu görüşmelerde masada olacağını belirtti. Suudi yetkililer her ne kadar Veliaht Prens´in cinayette rolü olduğunu reddetse de ABD istihbaratının emri bizzat onun verdiğine dair tespitleri, Muhammed bin Selman´ın zirvedeki varlığını tartışmalı hale getirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, zirve için geldiği Buenos Aires´te düzenlediği ortak basın açıklamasında, Selman ile Kaşıkçı cinayetini görüşeceğini açıkladı.Prens ile görüşeceğini açıklayan diğer liderler ise Rusya lideri Putin,. ABD Başkan Trump, İngiltere Başbakan May oldu. Tartışmalar yaşanırken Prens ilk görüşmesini ise Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptı.
KERÇ BOĞAZI KRİZİ: Zirvenin hemen öncesinde Rusya´nın Karadeniz´de Kerç Boğazı yakınında Ukrayna donanmasına ait gemilere silahlı müdahalede bulunmasıyla ortaya çıkan gerginliğin de zirve gündemini etkilemesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, krizin ortaya çıkmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile cumartesi günü zirve marjında yapmayı planladığı ikili görüşmeyi iptal etti. Rus haber ajansları Putin´in Sözcüsü Dimitriy Peskov´un iptalin Rus Devlet Başkanı´nın ?daha yararlı görüşmelere zaman ayırmasını sağlayacağına? dair demeçlerine yer verdi.
DÜNYA TİCARET SAVAŞI: Başkan Trump´ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile planlanan görüşmesinde ise bir değişiklik yok. Trump´ın Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yapacağı görüşmenin merkezinde, iki ülke arasında gerilim yaratan ticaret ve ek gümrük vergisi konuları olacak. Zirveye haftalar kala Washington ile Pekin, 2019 yılında ek gümrük vergilerinin artmasını engellemek ve iki ülke arasındaki gerilimi yumuşatmak için yoğun müzakerelere başlamıştı. Bu arada iki tarafın liderleri de uzlaşmaya varmaları yönünde baskıya maruz kaldı. Çin´e karşı bir ticaret savaşı başlatan ABD, Eylül ayında bugüne kadarki en kapsamlı gümrük vergilerini devreye sokmuş, Çin de yeni vergilerle ABD´ye misilleme yapmıştı. Trump´ın korumacı politikalarına karşın Jinping, küresel serbest ticaret sisteminin saldırı altında olduğu uyarısında bulunuyor. Öte yandan Financial Times´ın (FT) aktardığına göre, iki lider de bazı kritik konularda mesafenin aşılabileceğine inanmıyor. Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere birçok üye ülkenin de, adil küresel ticareti destekleyen, Trump´a karşı bir duruş sergilemesi bekleniyor. Fransa lideri Macron da zirveye hareketinden önce yaptığı açıklamada G20´deki en büyük sorunun yaklaşan büyük ticaret savaşının önlenip önlenemeyeceği olduğunu söylemişti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel´in beraberindeki heyet ve Maliye Bakanı Olaf Scholz´un Alman hükümetine ait A340-300 tipi uçakla Berlin´den hareket etmelerinden yaklaşık bir saat sonra Köln/Bonn havalimanına acil iniş yapmak zorunda kaldı. Uçağın kule ile iletişimini sağlayan elektronik telsiz sisteminin tamamen devre dışı kaldığı belirtildi. Pilotun Merkel´e ait uydu telefonu ile kuleyle iletişimi sağlayarak havaalanına iniş yaptığı ifade edildi. Alman hükümeti ve ordusuna ait, uzun uçuşlara hazır başka uçak tedarik edilememesi üzerine, Merkel´e eşlik eden heyetin büyük bir bölümü Berlin´e geri döndü.
Merkel, yanında Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz´un da olduğu 18 kişilik bir heyetle, Köln´den Madrid´e geçerek, buradan İspanyol hava şirketi İberia´ya ait normal bir yolcu uçağıyla Arjantin´e gitti. Almanya´da envanterinde dokuz VIP uçak bulunan Alman Hava Kuvvetleri, Cumhurbaşkanı ve Alman hükümet yetkililerinin taşınmasından sorumlu.
Merkel, G20 zirvesinin açılışına yetişemedi. Geceyi Bonn´da geçirmek zorunda kalan Başbakan Merkel´in dünya ekonomisi ve ticaretin ele alınacağı önemli oturumlara katılamayacağı belirtildi. Merkel´in ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping gibi liderlerle planlanan ikili görüşmeleri kaçırdığı kaydedildi. Merkel´in yetişemediği randevuların Cumartesi gününe kaydırılıp, kaydırılamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
1999´da kurulan G20´yi oluşturan ülkeler dünyanın gayrisafi hasılasının beşte dördünü, ticaretinin ise dörtte üçünü temsil ediyor. Ayrıca dünya nüfusunun üçte ikisi de bu ülkelerde yaşıyor. G20, 19 ülke ve Avrupa Birliği´nden oluşuyor. Bu ülkeler Türkiye´nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve BM gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye katılıyor.