"Türkiye'deki karar vericiler Suriye'nin İran açısından ne kadar kıymetli olduğunu okuyamadılar. Hatta gidip İran'ı ikna edebileceklerini düşünüyorlardı. Bu romantizm Türkiye İslamcılığının büyük problemlerinden bir tanesidir. "
T24’ten Mehmet Önal, Esed ve onun gibi olup, ülkelerinde devrilen liderlerin Rusya’ya sığındıklarını ve bunun da, onlar açısından bir bedeli olduğunu belirtiyor.
"Milletimize hizmet etmek için dev eserler üretiyor, karıncalar gibi çalışıyoruz. Muhalefetin içler acısı halini artık anlatmaya gerek dahi duymuyoruz. Ne vizyon var ne proje"
Yıldıray Oğur, belgeler ışığında, tek parti döneminde devletin Nusayri azınlığa yönelik “olumsuz” bakış açısının aksine, onlara ve dolayısıyla Suriye yönetimine en iyi yaklaşımın AK Parti döneminde söz konusu olduğunu belirtiyor.
Taha Akyol, AK Parti’nin 2001 kuruluş program ve tüzüğünün 50’lerdeki liberal Hürriyet Partisi’nin metnine benzediğini, ama bugünkü icraatlarına bakıldığında, işleyiş açısından daha çok 1930’lar CHP’sine benzediğini belirtiyor.
Yıldıray Oğur’un Vahap Coşkun’la röportajını;
karar.com yazarı Osman Sert, analizinde, ortaya çıkan normalleşme durunu açısından, Türkiye-Suriye ilişkilerinin seyrinin, Türkiye’nin görünen çabalarına rağmen, düşünülenin aksine pek de kolay olmayacağını belirtiyor.
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın, enflasyonun yüzde 75 olmasıyla yüzde 45 olması arasında bir fark olmadığını söylemesi üzerine ekonomistlerden tepkiler geldi
Sporun ve kültürün, din açısından değerlendirildiğinde, onların “insan için “ ele alındığına bakıldığında, espriyi kaçırmadan kutsal bir tarafının olduğu kabul edilebilir. Ama işi mistisizme vardırmadan…
Siyaset yapma açısından bakıldığında, döneminin ve günümüzün avantaj ve dezavantajları da dikkate alındığında, ufuk insanları gayeleri, performansları ve hizmetleri açısından hareketle tanımlayabiliriz.
Hatice Mızrak’ın, “Necm Suresinin Arap Dili ve Belâgatı Açısından İncelenmesi” adlı eser, “Çıra Akademi” etiketiyle yayınlandı.
Ferda Balancar, Muharrem Varol ile serbestiyet.com’da “Ali Kemal’in ortaya koyduğu geniş ve özgürlükçü bakış açısının bugün dahi aşılabildiğini söylemek zor” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Aşağıya alıntılıyoruz.
Umran Dergisi’nin Nisan 2023/344. Sayısında, yaşanan depremle ilgili olarak, fay aynasında yansıyanlar açısından ‘Deprem, siyaset ve toplum’a dair konulara yer verilmiş bulunmaktadır.
Ankara 21’inci İdare Mahkemesi, OHAL Komisyonu tarafından başvurusu reddedilen 'Barış Bildirisi' imzacısı akademisyenler hakkında ihlal kararı verdi.
Dr. Bekir Tank, ciddi iddialarla kurulan, ama inanç açısından Müslümana ve kavmi kimlik açısından da Kürtlere yan gözle bakıldığı bir ortamda, gidişata teslim olmayanların yüz yılın kazananı olabileceğini belirtiyor.
Mustafa Kaya, devlet yönetmek açısından manevi bir dinamik ve kurucu bir felsefi metin olmayı hak eden, Edebali’nin Osman Gazi’ye yönelik “Ey Oğul!” başlıklı nasihatini, önemine binaen okuyucularının dikkatine sunuyor.
Taha Kılınç, Arap dünyasının en büyük medya kuruluşlarından MBC Group’un yapımını üstlendiği “Hz. Muaviye” adlı yapımın, konusu açısından Arap sokağına atılmış bomba olduğunun altını çiziyor.
Abdülaziz Tantik, 1700’lerden buyana bu toprakların sahibi olan Müslümanların, Batı’ya karşın yenik durumlarına binaen zedelenen psikososyal kimliklerine atıf yapıyor.
İslam aleyhine delil toplayıp kitap yazmak istiyordu: Hollandalı siyasetçi bulduğu delillerle Müslüman oldu İslam karşıtı bir kitap yazarken Klaveren'in Müslümanlara bakış açısı değişmeye başladı.
Mikdat Karaalioğlu, Kur’an yakma eylemi sadedinde, yüzlerce yıl mezhepçi yaklaşımlarla Avrupa’da ve Amerika’da kutsal kitaplar dahil, genel anlamda içerik açısından “tehlikeli bulunan” kitaplara yönelik saldırılara dikkat çekiyor.
Oral Çalışlar, 14 Mayıs tarihinin Türkiye siyaset tarihi açısından önemine atfen, DP’nin, bununla özgürlükçü, katılımcı bir siyaseti geliştirmek ile tek adamlık yönetiminin de sona ermesi gerektiğini öncelediğini belirtiyor.
Diyanet İşleri Eski Başkanı Ali Bardakoğlu “Yüzyıllar geride kaldı ama, insanoğlunun gösterişli yapıların içine sığınarak ölümün sessiz çığlığından kaçışı hız kesmeden sürüyor” ifadesini kullanıyor.
Taha Kılınç, İlk İslam dönemi ile Osmanlı’nın son döneminde Müslümanlar açısından önemli savaşların, olayların yaşandığı, olgulara mehaz teşkil eden Ürdün ile ilgili gezi notlarına yer veriyor.
Naman Bakaç, Noam Chomsky ile konuştu.
İlahiyatçı yazar Mehmet Gündoğdu, LGBT konusunu ele aldığı ilk yazısında Batılı bakış açısına, ikinci yazısında ise İslam’a, dolayısıyla Kur’an’a ve buna bağlı olarak İslam hukukundaki görüşlere yer veriyor.
Abdullah Muratoğlu, 8 Kasım’da ABD’de yapılacak olan ara seçimlere etki açısından, demokratların Rusya’ya yönelik diplomasi kanallarının kullanılmasını, Cumhuriyetçilerin ise yaptırım kararında olduklarını belirtiyor.
Abdullah Muratoğlu, birbirlerini Amerika’yı yok edecekleri savıyla itham eden Cumhuriyetçilerle Demokratlar açısından 8 Kasım seçimlerinin önceki ara seçimlerden çok daha hararetli geçeceğini belirtiyor.
Abdullah Muratoğu, 8 Kasımda ABD’de yapılacak olan ara seçimlerin olası sonuçları baz alındığında, şimdiki başkan Biden ile Trump’un kendi geleceklerini ilgilendirmesi açısından bir hayli önemli olduğunu belirtiyor.
Mehmet Şeker,Yunus Emre’nin “gök ekin” dizesi ile Emile Zolanın “Germinal; Tohum” adlı romanına atfen, bu iki zatın, yerüstünde ve yer altında, bizlerin konforu için genç yaşta ölen insanların acısına dikkatimizi çekiyor.
Özgür Yazarlar Birliği’nin pandemi arasından sonra düzenlediği ilk etkinliğin konuşmacısı “Demokrasiden Medine Sözleşmesine Yeni Bir Yönetim Modeli Arayışı” başlığı ile Ali Bulaç’tı.