Yıldıray Oğur, Z Kuşağı üzerinden, son dönemlerde yaşanan sosyal-siyasal gelişmelerden hareketle, ChatGPT uygulaması üzerinden sorulu-cevaplı sosyolojik bir röportajı okuyucusunun ilgisine sunuyor.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici, “konu ile ilgili” bir değerlendirmede bulundu.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici, İslam’da, hiçbir diminde ve ideolojide bulunmayan, kişinin, “aradığını bulamadığında” kendi içtihadında(yorum) bulunabilme durumundan dolayı İslam’ın “tanrısı”nın diktatör olmayacağını belirtiyor.
Sosyolog yazar Enis Doko yazdı;
Serbestiyet yazarları Doç. Vahap Coşkun, ve İlhami Işık ile sosyolog Prof. Mesut Yeğen ve gazeteci Günay Aslan, PKK’nın son açıklamasını Serbestiyet’e değerlendirdi.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici yazdı;
Sosyolog yazar Kadir Canatan’ın, “Dünya Mitolojilerinde Tanrı Tasavvurları” adlı eser, Mana Yayınları tarafından yayınlandı.
Sosyolog yazar Enis Doko, Kartalkaya’daki otel yangını üzerinden, toplumun yanlış temellendirilmiş kader anlayışına ve bizdeki kapitalistlerin, Batı’dan kala kala aldıkları uç kapitalizmin, onları ahlaksız kıldığına işaret ediyor.
Sosyolog Kadir Canatan’ın ‘din-bilim ve felsefe’yi konu alan “Büyük Anlatılar” adlı eseri, Beyan Yayınları tarafından yayınlandı.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici, İslam’ın orijinal (ya da “yeni”) bir din olmadığını; İslam’dan sonra ortaya çıkan dinlerin ya İslam’ın daha rafine hale getirilmesi girişimleri olduğunu ya da İslam’ın iç savaşı olduğunu belirtiyor.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici,” Meyyit evinde Gassal”başlıklı yazısında, izlemiş olduğunu belirttiği “Gassal” dizisine yönelik görüş, düşünce, kanaat, takdir ve eleştirilerine yer veriyor.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici, Kürt sorununun çözümü ve Kürtlerin, Türklerle birlikte ortak vatanda ortak payda üzerinde, anayasal zeminde, eşitlik üzere yaşama durumunun anlam ve önemine dikkat çekiyor.
Kitap Haber’den sosyolog yazar Bilal Can, Diyarbakır’ın yetiştirdiği değerlerden olan; kitap, bilgi ve hakikat aşığı Ali Emiri Efendi’nin hayatını on beş soruda okuyucusuna sunuyor.
Sait Alioğlu, İlahiyatçı ve sosyolog yazar Ali Bulaç ile Medine Sözleşmesi üzerine bir röportaj gerçekleştirdi.
Sosyolog yazar Mücahit Gültekin, İranlı yönetmen Said Rüstai’nin aynı zamanda senaristliğini de yaptığı “Leyla’nın Kardeşleri (Baradana-i Leila) adlı eser üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Sosyolog yazar Kadir Canatan’ın Sosyal - Psikolojik Bir Yaklaşım” alt başlıklı “Yetim Muhammed” adlı eseri, Mana Yayınları “İnceleme-Araştırma” kategorisi içerisinde yayınlandı.
İlahiyatçı ve sosyolog yazar Ali Bulaç’ın, “Çğdaş Kavramlar ve Düzenler” adlı esrinin “yeni” baskısı, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
Ünlü'nün, "içki, kumar, zina pahalı" diyerek ekonomik sıkıntının insanları günahtan uzak tuttuğu iddiasına emekli başsavcı Yargı, asayiş polisleri Kurtbaba ve Bayram ile sosyolog Prof. Dr. Kentel'den cevap var.
Sosyolog yazar Mahmut Kaya’nın, “Dinî Ağlar ve Entegrasyon” alt başlıklı “Göç” adlı eseri, Çıra Yayınları “Akademi” kategorisinde yayınlandı.
İran İslam İnkılabı’nın teorisyenlerinden Sosyolog merhum Ali Şeriati’nin Fransa’da doktora yaptığı sırada Renault fabrikası yetkilisiyle yaşadığı ilginç diyaloglar, sömürgeci kapitalizmin vahşi yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı.
YaşarSüngü, sosyolog ZygmuntBauman’ın dilinden hareketle “Borçlu zamanlarda yaşamak” adlı kitaptan alıntılar yaparak küresel kapitalist sistemin insanı/ vatandaşı tüketici, yolcu ve hastayı ise müşteri olarak gördüğünü belirtiyor.
Sosyolog yazar Fatma Barbarosoğlu, ileride yayınlamayı düşündüğü” Olmayan Meslekler” adlı eseri üzerinden, günümüzün çoğu da ekonomik ağrlıklı sıkıntıları üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Sosyolog Fatma Barbarosoğlu, yeni dünyada eskisini aratmayacak “yeni meslekler” babında, bir kısa film üzerinden ahirete değil de, ölen kişinin yaşarken “iyi yaşadım” düşüncesini ima ettiği bir noktaya dikkat çekiyor.
İktisatçı yazar İskender Öksüz, Karl Marks’ta dahil bşrçok sosyologun “ekonominin toplumsal alanda her şeyin altyapısı olduğu tezinin günümüzde geçerliğini yitirdiğini belirtmektedir.
Şükrü Bilgiç imzalı, “Çaylak Sosyolog-2” adlı eser, çıra Yayınları kuruluşu olan Bengisu Yayınları tarafından yayınlandı.
Sosyolog yazar Fatma Barbarosoğlu, boşanma sonucu hukuken çocuğu kendisinden alınan bir babanın, yazarı “Çocuklar annelerinindir” ifadesi yüzünden eleştirmesini, sosyolojik açıdan değerlendiriyor.
Sosyolog yazar Kadir Canatan’ın, “Felsefi ve Sosyolojik Bir Yorum” alt başlıklı, “Mecelle(100 İlke)” adlı eser, Mana Yayınları tarafından yayınlandı.
Sosyolog yazar Yasin Aktay, üniversite olgusu bağlamında İlahiyat fakültelerine yönelik algı üzerinden yapmış olduğu değerlendirmelerini sürdürüyor.