Dünyanın en çok film üretilen yeri Nijerya. Peki, 225 milyon nüfuslu fakir denebilecek bir ülkede yılda 2 bin 500 film yapılması nasıl mümkün oluyor?
Merkezinde, Fransa-Mısır çifte vatandaşlığı bulunan bir Siyonist Yahudi’nin üzerinden kurgulanan ve her iki ülke sinemasının ortak yapımı olan bir film izlemiştik. İşte ona dair akılda kalanlar…
Abdülhamit Güler, sinemanın feylesofların asırlar öncesinde ortaya koyduğu tavır ve malzemeleri meczederek kendince üslup ortaya koyan düşünme biçimi olduğunu belirtiyor.
serbestiyet.com’dan Egemen Kurtoğlu, İran sinemasından “Baradaran-e Leila(Leyla’nın Kardeşleeri” adlı filmi sosyal, siyaslal ve psikolojik açılardan değerlendirmeye çalışıyor.
Sinema yönetmeni ve film eleştirmeni Abdülhamit Güler,hemen herkesin ittifak ettiği üzere Türk sinemasında esas sorunun senaryo olmadığını, onun bir yöntemden yoksun olduğunu belirtiyor.
Sinema yönetmeni ve film eleştirmeni Abdülhamit Güler, “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” filmi üzerinden değiştiğini ima edip sözde dezavantajlı grupları öne çıkaran Oskar’ın verdiği ödüllere yönelik pozisyonuna dikkat çekiyor.
Abdülmelik Şahin, İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin, Kirazın Tadı filminin, teknoloji ve devasa mali bütçelerin egemenliğini sürdürdüğü sinema sektöründe, saf sanatsal dehaya olan inancı diri tuttuğunu belirtiyor.
Abdullah Muratoğlu, bazı iş çevrelerinin hizmetinde olmakla değerlendirilen Demokrat senatörler Kyrsten Sinema ve Joe Manchin’in tutumlarının Demokratlara ve dolayısıyla başkan Joe Biden’a zarar verebileceğini belirtiyor.
Özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra Araplar başta olmak üzere Müslümanlar beyaz perdede sıklıkla "terörist, barbar, ilkel ve hain" olarak gösteriliyor.
Yönetmen Faysal Soysal’ın 20 ödülle Türk sinemasına damga vuran, Türkiye’nin Oscar aday adayları arasındaki ‘Ceviz Ağacı’, 43 yıl sonra İran salonlarında gösterilecek ilk yabancı film olacak.
Türlü oyun ve hilelerle evlerimize kadar girmeye çalışan sapkınlar, şimdi de minik zihinleri hedef alıyor. Sinema ve animasyon filmlerle sapkınlık propagandası yapmak istiyorlar. RTÜK ve ve Kültür Bakaanlığı açıklamada bulundu.
Fidan Sanat Vakfı tarafından düzenlenen “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin takvim, içerik, ödül ve destek tutarlarına dair bilgilerin paylaşıldığı tanıtım toplantısı 24 Mayıs’ta gerçekleştirildi.
Halifenin Düşüşü adlı dizi film, medyada çıkan haberlere göre, Türk muhafazakâr sinemasının önemli isimlerinden sinemacı ve yönetmen Mesut Uçakan tarafından Türkiye'ye getirilmiş ve tv’de gösterime girmişti.
Sinema eleştirmeni yazar Abdülhamit Güler, Hollywood’da rakip olan ve onu geçmeye çalışan Çin sinemasının sergilemeye çalıştığı ferformansı ve Türk sinemasının bundan dersler çıkarması gerektiğini belirtiyor.
Sinema eleştirmeni yazar Abdülhamit Güler, salgın dönemlerine kıyasla, bu dönemde film gösterimlerinde ay, ay, hafta, hafta bir yükselişin gözlemlendiğini; bununda sinema sektörü için iyi bir şey olduğunu belirtiyor.
Abdullah Teyfur Erdoğdu, Boşnak sinema yönetmeni, fikir, kültür, ve siyaset insanı Bakir Tanoviç’le, yıllar önce Bosna tarihi ve onun filmleri üzerine gerçekleştirdiği mülakatı okuyucularıyla paylaşıyor.
Araştırmacı yazar Bekir Birbiçer’in, “Sineme Eğitim ve İnsan” adlı eseri, Çıra Yayınları “kültür” kategorisi içerisinde yayınlandı.
Sinema yazarı Abdülhamit Güler, sinemada, filme eşlik eden müzik eserleri üzerinden, konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunuyor.
Sinema yazarı Abdülhamit Güler, Netflix’in vb. içerik üretme ve milyonlarca izleyiciye ulaşmasının zemini olan dijital alana yatırım yapılmasını ve geç kalınmaması gerektiğini belirtiyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği Siyer Vakfı ve Fidan Sanat Vakfı’nın ortak organizasyonu çerçevesinde düzenlenen yarışmaya 65 farklı ülkeden 568 Eser Yarışmaya Katıldı.
Sinema eleştirmeni Abdülhamit Güler, Güney Kore yapımı olan Squid Game dizisi üzerinden bir değerlendirme yapıyor ve bize yönelik olarak “Mesele şu; biz ne yapıyoruz?” tespitinde bulunuyor.
Yusuf Ziya Cömert, edebiyat, kültür, sinema vb. alanlarda eser veren Yaşar Bedri’nin arkadaşlarıyla birlikte Trabzon’da yayınlamakta olduğu Mor Taka Dergisi ile ilgili düşünce ve izlenimlerini paylaşıyor.
Alev Alatlı, yeni kitabı ‘Suç Ortağı Hollywood’da sinemanın politikayla paralelliğine ve toplamlara yaptığı tesirlere vurgu yaptı. Alatlı, Hollywood sinemasının yeni bir şey üretmediğini savundu.
Kadir Canatan'ın farklibakis.net'te yayınlanan yazısı...
Oyuncu Hakan Boyav, sinema ödülü almak için solcu olmak gerektiğine yönelik sözleri yıllardır devam eden tartışmayı alevlendirdi. Sinema yazarları Boyav'ın sözlerini haklı bulsa da 'ama' diye devam ediyor...
Malezya, Endonezya ve Tayland’da sinemalarda 4 milyondan fazla seyirciye ulaşan BoBoiBoy süper kahraman serisinin ilk sinema filmi 18 Eylül’de tüm Türkiye’de sinemalarda vizyona giriyor.
Yücel Çakmaklı'nın "Birleşen Yollar" ismiyle sinemaya uyarladığı "Huzur Sokağı" romanına imza atan yazar ve gazeteci Şule Yüksel Şenler, vefatının ilk yılında yad ediliyor.
Hikayeci yazar Mustafa Kutlu, “Samimiyeti hayatın merkezinde görüyorum. Benim herhalde yazdıklarımda etkili olan bir taraf varsa bu samimiyetten ileri geliyordur” şeklinde konuştu.
AYŞE YILMAZ Sinema Yazarı;
Ararat filmi Ermeni bir yönetmenin, sanat tarihçisinin ve onun geçmişinden şüphe eden oğlunun, hava alanında dış hatlarda çalışan yaşlı bir güvenlik şefinin bir noktada kesişen hayatlarını anlatır.