Sanâyi-i Cesime, adlı eser, yazarı belirtilmeyen, Osmanlı’nın ‘ilk ağır sanayi’ kitabı sayılıp Fazlı Necib tarafından 1887 yılında Fransızcadan Osmanlı Türkçesine çevrilmiştir.
Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde oğlu ile yaşayan 122 yaşındaki Emşe Aslan, Osmanlının son dönemlerine ve Irak'ın İngilizler tarafından nasıl işgal edildiğine tanıklık ettiğini anlattı.
Dr. Abdülkadir Turan, Selçuklu’nun aksine, ondan ders alarak yönünü Batı’ya dönen, oraları fethetmeye çalışan Osmanlının bu tavrının aksine, yeni devletin şark’a doğru yayılma politikalarının yanlışlığına işaret ediyor.
Ressam Şehab Kavasmi, ana vatanı olan Filistin’e Kudüs’e ve o toprakların uzun asırla koruyucusu olmuş bulunan Osmanlının başşehri İstanbul’a dair duygularını çizdiği resimlerle dile getiriyor.
Dursun Gürlek, daha sonra Materyalist-Marksist düşüncelere sahip olacak Sabiha Zekeriya Sertel’in, Osmanlının ve İstanbul’un düşman işgali döneminde bir mitingde irat etmiş olduğu “Son Duası” na yer veriyor.
Abdulkadir Turan, Doğru Haber gazetesindeki yazısında Osmanlının son dönemindeki paşalarının evlatlarının üzerinden halka dayatılan batılılaşma ve din karşıtlığını yorumladı:
Kemalist sistem darbeciliğini, Osmanlının modern döneminde vuku bulan ve ihtilalci mantığın itelemesiyle kendine zaman ve zemin bulan bir vasatta yer bulan İttihatçılardan devraldığı darbeci geleneği kendi tarihi boyunca sürdürmeye çalışmıştı.