Altan Tan, “Yoldaki İşaretler”in konuğu oldu: “İslami kesim ve sol hareketler Kürtlerin haklarıyla ilgili basit bir şey bile söylemedi. Oysa Kürtler uzun yıllar iki hareketin de hamallığını yaptı, yükünü çekti."
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında, Suriye’de Ahmed Şara ile yapılan görüşmenin detaylarını ve Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısını değerlendirdi.
AK Partili eski milletvekili Orhan Miroğlu, Suriye’deki silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalar ve devamında sivillere de yönelen saldırılarla ilgili X hesabından değerlendirmeler yaptı.
Erbil Forumu’nda sunum yapan Kürt Araştırmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu ve Rawest Araştırma yöneticisi Roj Girasun, Türkiye’de Kürtlere ilişkin kapsamlı veriler içeren “Kürt Barometresi”nin sonuçlarını açıkladı.
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’a konuşan yazar Ümit Aktaş, her ne olursa olsun sürecin ilerlemesi için Kürtlerin bazı kazanımları olması gerektiğinin altını çizdi.
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani: Öcalan’ın mesajının ardından özellikle PKK’nın bu çağrıyı dikkate alması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü Öcalan’ın mesajına olumlu yanıt vermek, Kürtlerin de faydasına olacaktır.
Mücahit Bilici, hiçbir bedel ödemeden, Kürtler ve özellikle de kendileri gibi düşünmeyen; tam eşitlik içerisinde ortak bir vatan arayışında olan Kürt aydınlarına karşı dil uzatan Kürt milliyetçilerini eleştiriyor.
PKK yönetimi, Abdullah Öcalan’ın tutuklanma yıldönümü olan 15 Şubat için yazılı açıklama yaptı.
Murat Sabuncu yazdı; “Kürtlerle aranan barış sadece Türkiye’yi değil, başta Suriye’de geniş bir coğrafyada yeni bir dönemi başlatabilir.”
SDG Komutanı Mazlum Kobani, Alman Gazetesi FAZ’a konuştu. Kobani, konuşmasında Türkiye’de yürütülen çözüm sürecine değindi: “Bu sürecin olumlu etkileri olacak.
Yıldıray Oğur’un konuğu Mücahit Bilici oldu: “Şu anda bölgede üç devlet var; Türkiye, İran, İsrail. İdeolojik olarak yaklaşmayalım. Bu üç opsiyondan hangisi Kürtler için maksimum getiri, minimum zarar getirir?
Oral Çalışlar yazdı;
Mehmet Uçum, "Türkiye’de Devlet ile Kürtler arasındaki gündem, Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimlerinde 'mesele' olmaktan çıkmaya başladı ve giderek 'konu'ya dönüştü" açıklamasında bulundu.
"Suriye'de somut adım atılmalı"
İlk Kürtçe belgeselin, 12 Eylül askeri darbesinden sonra çekildiği ortaya çıktı. Yönetmen Banu Yalkut Breddermann, "Kürtlerin direnci bana da her konuda mücadele gücü verdi" dedi.
Mücahit Bilici: “Türkiye içindeki Kürtlerin ve Türklerin geleceği, Türkiye dışındaki Kürtler ve Türkler ile birlik sağlamaya bağlı. Türkiye’nin kendi dışında hem Kürt birliğine hem de Türk birliğine ihtiyacı var.”
Suriyeli Bakan, "Suriye'deki Kürtler, Suriye halkının çeşitliliğine güzellik ve ışık katıyor. Suriye'deki Kürt toplumu, Esad tarafından haksızlığa uğradı. Herkesin eşitlik ve adaleti hissettiği bir ülkeyi hep birlikte inşa edelim.
Alper Görmüş yazdı;
Gazeteci yazar Murat Yetkin, Mazlum Abdi ile Mesud Barzani’nin, Suriyeli Kürtler üzerinden SGD’nin olası durumunu görülmeleri ile ABD’nin yeni yönetiminin konuya dair tavrı üzerine bir değerlendirmede bulundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rus diplomasisinin 2024 yılındaki faaliyetleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Donald Trump: “Erdoğan çok akıllı bir adam. Adamlarını Suriye’ye farklı şekillerde ve farklı isimlerle gönderdi ve kontrolü ele geçirdiler. Erdoğan’ı seviyorum, saygı duyuyorum. Bence o da bana saygı duyuyor."
Yıldıray Oğur, Çözüm sürecinin olumlanmaması adına, birçok ulusalcı ile sol çevrelerin söylemi ve aynı zamanda DEM’den beklediğini pek bulamayan CHP’nin, konuya dair olumsuz ve geri kalıcı durumuna işaret ediyor.
Hasan Ayer, Kürt sorununun çözümüne yönelik, muhalefetin, böylesi bir hayati sorun adına bir politika önerisi olmayacaksa ve de katkı sunmayacaksa, onun Kürtler için bir tercih olamayacağını belirtiyor.
Şam'da HTŞ lideri Colani'yle görüşen Almanya Dışişleri Bakanı, Şam eğer Avrupa'nın desteğini istiyorsa kadınlar ve Kürtler dahil tüm grupların geçiş sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Aktörlerin planlığı yol haritası nasıl?Olası riskler neler ve Öcalan’ın 7 maddelik açıklaması ne anlama geliyor? Bu soruların cevabını Yazar Tarık Çelenk ve Gazeteci Ali Bayramoğlu KARAR için cevapladı.
Financial Times gazetesinde 30 Aralık’ta yayınlanan bir analizde Suriye’deki istikrarsızlığın Türkiye’ye sıçrayabileceğine dair endişelere dikkat çekiliyor.
Yıldıray Oğur, İmralı ile görüşmenin ardından, Öcalan’ın, çözüm sürecine yönelik olarak yaptığı “olumlu ve önemli” açıklamaların Kürtler ve Türklerle birlikte, bunun Türkiye ve Suriye’ye etkisine değiniyor.
Alper Görmüş, Türklerle Kürtler arasında olması arzulanan barışın, abi-kardeş ilişkisi içerisinde “şefkate ve merhamete dayalı” bir şekilde değil de, tam eşitliğe dayalı bir barışın daha anlamlı ve kalıcı olacağını işaret ediyor.