Misyonerlik faaliyetleri için bulunduğu Dubai’de Kasım ayında öldürülen Siyonist İsrailli subay ve haham Zvi Kogan’ın katil zanlıları Türkiye’de yakalanmıştı. İsrail dostu BAE’ye iade edilen üç Özbek vatandaşı idama mahkum edildi.
Serbestiyet yazarları Doç. Vahap Coşkun, ve İlhami Işık ile sosyolog Prof. Mesut Yeğen ve gazeteci Günay Aslan, PKK’nın son açıklamasını Serbestiyet’e değerlendirdi.
İran’da polis gözetiminde hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin hastanedeki görüntülerini paylaştığı gerekçesiyle 31 Eylül 2022’de tutuklanan gazeteci Nilüfer Hamidi yargılandığı davada beraat etti.
İlhami Işık yazdı;
İlhami Işık, "Bugünün Türkiye’sinde hâlâ birinci parti durumunda olan muhalefetin bu süreci daha kalıcı ve daha demokratik hale getirmesi mümkünken sadece olumsuz pozisyonda eleştiriler yapması ne kadar sahici?" olduğunu soruyor.
Yönetmen Abdülhamit Güler, Gazze’de azim ve sebatla verilen mücadele ile kendi kıt imkânlarıyla film yapmaya çalışan yönetmen Ahmet Uluçay’ın azim ve sebatını karşılaştırarak bir sinemasal bir değerlendirmede bulunuyor.
İlhami Işık: “Barış sürecinin adının “Türk ve Kürt kardeşlik süreci” olduğunu bütün aktörlerin açıklamalarından anlıyoruz. Bu bile yüz yılık bir “Kürt inkârının” artık tarihe karıştığının en somut ifadesidir.”
İlhami Işık, “Suriyelilere kendi beklenti ve amaçlarını empoze etmeye çalışan dostlara değil; onlara hukuku, adaleti, huzuru ve ekonomik kalkınmayı sağlayabilecek dost ellerini uzatacak kişi, kurum ve devletlere ihtiyaç var. “
İlhami Işık, Suriye’de Rusya ve İran tarafından gözlemlenen hareketliliği Esad'ın ciddiye alınmadığı; rejimin yıkıldığını; Bunda Türkiye’ye imkân doğduğunu, ama bu imkânın doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtiyor.
İlahiyatçı İlhami Güler, Türkiye’ye özgü, dinin dört figürü olarak tanımladığı; Nurculuk, Fetullahçılık, Milli Görüş ve Erdoğan merkezli olarak AK Parti’nin din ve devlet ile olan ilişkisine işaret ediyor.
İlhami Işık, şimdilik beklenmediği haldei HTŞ’nin Suriye’de şehirleri bir bir ele geçirmesi konusu ile Kürt sorununun içte çözüme kavuşturulma düşüncesinin olası Suriye yansıması üzerine bir değerlendirmede bulunuyor.
İhami Işık, Sırrı Süreyya Önder’in, –kendileri iktidarda olmadıklarından maada- Kürt sorununa yönelik barış girişimine olumsuz yaklaşan ve işi zora sokmaya çalışan çevrelere yönelik eleştirilerini teyit ediyor.
Üç gündür kayıp olan İsrail-Moldova vatandaşı haham Zvi Kogan’ın cansız bedeni bulundu. İsrail’den yapılan açıklamada Kogan’ın öldürüldüğü belirtilerek “antisemitik bir terör olayı” olarak tanımlandı.
İlhami Işık'ın Serbestiyet'teki yazısı;
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler, İslam’ın içindeki beş kavramı ‘Beşi Birlik’ çerçevesi üzerinden değerlendiriyor.
@karar.com İlhami Güler'in yazısı; ‘Medeni bir toplumda ‘siyaset’, Bilim, Din, Hukuk, Sanat, Mimari… dışında, sadece bir ‘tür’ faaliyettir.
Hamid Dabashi, mepanews.com’da “Gazze Avrupa Felsefesinin Ahlaki İflasını Gözler Önüne Serdi” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
İLHAMİ GÜLER'in Karar gazetindeki yazısı; “Siyaseti, önce ‘her şey’ olmaktan; sonra da ‘ekonomi’ olmaktan çıkarıp ‘pratik ahlak’ olarak konumlandırmaktan başka bir yol yok” diyor.
Abdülhamit Güler, sinemanın feylesofların asırlar öncesinde ortaya koyduğu tavır ve malzemeleri meczederek kendince üslup ortaya koyan düşünme biçimi olduğunu belirtiyor.
İlhami Güler, perspektif.online’da “Muhafazakârlığın Müslümanlığa Ettikleri” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Sudan’da El Burhan ve Hamideti’nin yönetimi sivillere (siyasi partilere) devretmemek için sahneye koyduğu darbe oyununda 56 sivil hayatını kaybetti.
İlhami Güler, karar.com’da “‘Asrın Felaketi’: Asırların Cehalet-İhmal ve İhaneti” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Gazeteci İbrahim Hamidi, Mecelle’e, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Lideri Abdullah Öcalan'ın Ekim 1998'de Şam'dan ayrılmadan önceki son saatlerini anlatıyor.
Sinema yönetmeni ve film eleştirmeni Abdülhamit Güler,hemen herkesin ittifak ettiği üzere Türk sinemasında esas sorunun senaryo olmadığını, onun bir yöntemden yoksun olduğunu belirtiyor.
Soner Yalçın, Sözcü’de çıkan yazısında Erbakan çizgisinde siyaset yapanların Mehmet Şimşek ve Ali Babacan gibi neo-liberal kafalardan medet ummasının kabul edilir olmadığını belirtti.
Sinema yönetmeni ve film eleştirmeni Abdülhamit Güler, “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” filmi üzerinden değiştiğini ima edip sözde dezavantajlı grupları öne çıkaran Oskar’ın verdiği ödüllere yönelik pozisyonuna dikkat çekiyor.
Mustafa Ali Aykol, serbestiyet.com’da Ali Bayramoğlu ile “Erdoğan, Atatürk ve II. Abdülhamit’ten çok Talat Paşa’ya benziyor” başlıklı bir söyleşi kaleme aldı.
İlhami Çomak imzalı, “Aşkın Yedi Rengi” adlı roman, Çıra Yayın Grubu iştiraki olan Bengisu Yayınları tarafından yayınlandı.
Fehmi Koru, II.Abdülhamid’in, kendi muhaliflerini cezalandırırken, onlara parasal yardımda da bulunduğunu, ama şimdiki yönetimde cezalandırma yönteminin cezaevinde uzun yıllar yatırma şeklinde olduğunu belirtiyor.
Yeni Şafak Gazetesi biyografi yazarı Nuriye Çakmak Çelik, ömrünü Hz. Muhammed’in(s) hayatının layıkıyla anlaşılmasına ayıran Muhammed Hamidullah’ın hayatına ışık tutuyor.