Yıldıray Oğur, coğrafi birlikteliğe atfen, solun ve CHP’nin Suriye konusunda kendi ezberleri ile yaşadıklarını ve aynı zamanda cumhuriyet’in kuruluşunda bölge ülkelerine dair kararları dahi anlayamadıklarını vurguluyor.
Fransa’da Michel Barnier başbakanlığındaki hükümet, gensoru önergesine verilen 331 destek oyuyla devrildi.
Bilmez Hocadan Tarih Tersleri;
Vahap Coşkun'un Serbestiyet'teki yazısı;
Taha Kılınç, cumhuriyet’e geçtikten sonra, ABD ile Sovyetler arasında kalıp ona göre konum belirleyen Mısır’ın, birçok değişime rağmen ekonomisinin ordunun tekelinde kalmasından kaynaklanan sorunların varlığına değiniyor.
Taha Akyol, Osmanlı son dönemi ile cumhuriyet’in ilk dönemi ve darbeler döneminde “herkesi ‘Türk olarak’ görme düşüncesinin yanlışlığına dikkat çekip üniter yapı içerisinde bir başka yolun bulunmasın doğru olduğunu belirtiyor.
Yıldıray Oğur Yazdı;
Besim Dellaloğlu, Cumhuriyet’in cumhuriyet olabilmesi için herkese helal olması gerektiğini belirtip. o çatının altında hiç kimsenin kendini dışlanmış hissetmemesinin altını çiziyor.
K24Türkçe’de “Demirtaş’ın ‘cumhuriyet’ vurgusu nasıl yankı buldu?” başlıklı yazının spotunda şu ifadelere yer veridi; “Demirtaş’ın son günlerde sık sık kullandığı “ortak cumhuriyet” söylemi Kürtler tarafından tepkiyle karşılandı.”
“Cumhuriyet’in 100. yılında, Cumhuriyet’i kaptırmama motivasyonu olacak” diyen Ağırdır, seçimler için dört senaryo öngörüyor…
Ayşe Böhürler, Edward Said’in ve Cemil Meriç’in entelektüel sürgünlük düşüncesinden hareketle Osmanlı son dönemi ile ‘cumhuriyet’ döneminde yurt dışına sürgün edilen entelektüel kişiler üzerinden bir çıkarımda bulunuyor.
Cumhuriyet gazetesinde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin geçmişiyle ilgili olarak helalleşilecek konular arasında saydığı Varlık Vergisi’ni savunan bir yazı yayımlandı.
Ali Bayramoğlu, Netflix’te yayınlanan “Kulüp” adlı dizi filme vurgu yaparak, cumhuriyet’in ilk döneminde Yahudi vatandaşlara yönelik “varlık yasası”nın yıldönümünde yaşanan acılara dikkat çekiyor.
Selahaddin E. Çakırgil yazdı;
Taha Akyol, cumhuriyet tarihi boyunca kuvvetler ayrılığı ilkesinin, yönetim erki tarafından kuvvetler birliği karşısında geri planda kaldığını; ilk dönem, menderes dönemi ve şimdiki dönemde de aynı mantığın sürdüğünü belirtiyor.
Türkiye bir yüzyıl sonrasında yeni bir dönemeci zorluyor. Cumhuriyet’in bir Batılılaşma ve modernleşme projesi olarak soluğu yetmemiş gözüküyor
28 Şubat’a giden sürecin sembol isimlerinden Servet Özgür’e yönelik tepkiler Cumhuriyet gazetesini rahatsız etti! Kaynak: Yasakçı profesöre gösterilen tepki Cumhuriyet’i öfkelendirmiş!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı, Cumhuriyet’in ilanının 97’nci yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.
MEHMET ALTAN'ın yazısı;
Mücahit GÜLTEKİN ANALİZ ETTİ...
Araştırmacı yazar Kamil Ergenç’in, Özgün İrade Dergisi 2019 Ekim sayısında, “Osmanlı ve Türk modernleşmesi” bağlamında yayımlanan analizi…
Yıldıray Oğur, Kemalizm’in köhnemiş yapısıyla sürdürülemeyeceğinin artık CHP tarafından da farkına varılmış bir gerçeklik olduğunu belirterek, ‘Demokratik Cumhuriyet’ özleminin resmi ideoloji ile yüzleşmeden mümkün olamayacağını söylüyor.
Son zamanlarda hutbelerinde neden Mustafa Kemal’e yer vermiyor diye Kemalistlerin yönlendirme ve tazyiklerine maruz kalan Diyanet teşkilatı, yayınladığı Cumhuriyet’in yıl dönümü açıklamasında Atatürkçü/Kemalist beklentiyi karşıladı.
Dine karşı edindiği tutum belli olduğu halde Mustafa Kemal’i camiye ve halkın duasına sokmaya çalışan abdestsiz Kemalistler boş durmuyor. Cumhuriyet ve Sözcü yine bir 29 Ekim arifesinde hutbede Atatürk’ün adının zikredilmemesine hayıflanmış!