KARAR'ın haberi; Lavrov, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için yakında yeni bir toplantı yapılacağını belirtti.
karar.com yazarı Osman Sert, analizinde, ortaya çıkan normalleşme durunu açısından, Türkiye-Suriye ilişkilerinin seyrinin, Türkiye’nin görünen çabalarına rağmen, düşünülenin aksine pek de kolay olmayacağını belirtiyor.
Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme adımlarının ele alınacağı dörtlü toplantı, Rusya'nın başkenti Moskova'da başladı.
Mustafa Kaya, Türkiye-Suriye yakınlaşmasından Rusya’nın faydalanabileceğini, ABD’nin hakimiyetine zarar verebileceğini, AB’ni ise, olası bir mülteci akınına odaklandığını, belirtiyor.
. Milli Gazete yazarı Doç. Dr. Necmettin Çalışkan yazdı;
Suriye resmi haber ajansı SANA’ya konuşan, adı açıklanmayan bir Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Türkiye ve Suriye istihbarat birimleri arasında görüşme iddialarını yalanladı.
Kenan Alpay yazdı;
Yaptırımlar yetmedi, suikastlar devreye sokuldu. İsrail ABD’nin sağladığı istihbarat ve güvenceyle Irak-Suriye sahnesinde saldırılarını artırıyor. Açıkça savaş ilan etmedikleri kaldı.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milley, ülkesinin, Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırına yakın bölgelere bir daha asker konuşlandırma planının olmadığını söyledi.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye-Suriye Medya Forumu açılışında konuştu.
Ilımlı bir açıklama yapan Akıncı, "Türkiye ve Suriye arasında ilişkilerin yeniden tesis edilerek güçlenmesi kalıcı barış ve huzur için gereklidir." dedi.
Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nı ABD'nin ardından Rusya ile de anlaşmaya vararak bitirmesi sonrası, Trump'tan yeni tweet geldi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Türkiye-Suriye sınırında güvenliğin sağlanması için iki ülke arasında işbirliği sağlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.
Rusya ve Esad rejiminin İdlib´e gerçekleştirilen saldırıların şiddetini artırması üzerine binlerce Suriyeli Türkiye-Suriye sınıra akın etti. ´Saldırılar dursun ya da sınır kapıları açılsın´ talebinde bulunan göstericiler Türkiye sınırına hareket edince as
Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Soçi Zirvesi´ndeki ?Geleceğimizi 1998 tarihli Adana Mutabakatı çerçevesinde değerlendiriyoruz? sözleri Ankara-Şam arasında yeniden üst düzey temas gerçekleşmesi olasılığını çok güçlü bir şekilde gündeme getirdi. Sputnik´e konuşan
Adana mutabakatı, Türkiye-Suriye arasında yaşanan Ekim 1998 krizinin aşılmasında bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor.
Ürdün-Suriye sınırında bulunan ve "ölüm kampı" olarak adlandırılan Rukban Kampı´ndaki 45 binden fazla Suriyeli insani krizle karşı karşıya zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.
Türkiye´nin son yıllarda Rusya ile birlikte Irak-Suriye merkezli inşa etmiş olduğu, Astana Süreci´ni beraberinde getiren bu etkin politika, ABD´yi derin bir muhasebe yapmaya itmiş görünüyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ?Türkiye-Suriye sınırındaki gerginlik, ABD´nin buradaki yasa dışı askeri varlığı yüzünden hızlı bir şekilde tırmanabilir." dedi.
Rusya-Suriye hükümetlerarası komisyonu, iki ülke arasındaki parasal işlemlerin ulusal para birimleri üzerinden yapılması konusunda mutabık kaldı.
İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa-Suriye sınırının ilk defa güneş enerjili sistem ile aydınlatılacağını ve aydınlatma sisteminin başarılı olması halinde, söz konusu sistemin sınırın tamamında uygulanacağı bildirdi.
TSK konvoyu, İdlib´de 9. gözlem noktasını kurmak üzere Morik bölgesine intikal etti. Oluşturulan yeni gözlem noktası Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 88 kilometre derinlikte yer alıyor.
Türkiye-Suriye sınırında Tel Abyad´ın kontrolünün ÖSO ve YPG güçlerinin eline geçmesinin ardından sessizliğin hakim olduğu gözlendi.