Siyasetçi Ertuğtul Günay, ilk ortaya çıktığında Arap toplumuna iyi vaatlerde bulunan BAAS hareketinin, giderek şahıs eserine dönüşen dikta halinden dolayı umut olmaktan çıkıp zulme dönüştüğünü ve yıkıldığını belirtiyor.
Ahmet Taşgetiren, düzgün ve hesap verilebilir bir ekonomi yönetimi yerine, iş çöküşe varınca, “halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” yollu söylemlerin derde derman olmadığını; toplumun geçim derdine düştüğünü belirtiyor.
HTŞ, Suriye toplumunun geniş kesimlerini yansıtan yeni kurumlarda sivil ve askeri yapıların tam konsolidasyonunu sağlamak için kendisini feshetmeyi bile düşünüyor.”
Ezidiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilmek için HDP'yi muhatap alan ikinci bir mektup yayınladı
Abdurrahman Arslan, Birikim dergisinde “Millilik-yerlilik: Tarihi toplumun afyonu yapmak” başlıklı bir yazı yayımladı.
Ahmet Taşgetiren Türklük ve Türkleştirme politikaların atfen, bir üstünlükten ziyade her toplumun kendi kimliği çerçevesinde eşit vatandaşlığın esas alınması gerektiğini belirtiyor.
Fatma Barbarosoğlu, sosyolojik bir tespitle günümüz toplumunda adab-ı muaşeret(görgü) kurallarının, çoğu kez hak kavramının dışında değerlendirildiğini ve bu kavramın içeriğinin değiştiğini belirtiyor.
Yıldıray Oğur, toplumun çeşitli kesimlerine uygulanan yasakların HDP üzerinden muhalif Kürtlere de uyguladığını, buna rağmen, onları konser türü etkinliklerle kazanma düşüncesinin pek de faydalı olamayacağını belirtiyor.
Mikdat Kadıoğlu, bugün başlayan Çin’deki parti kongresine atfen; Mao’dan sonra oluşturduğu kişi kültü ile toplumun ve yöneticilerin kabusu olan devlet Başkanı Şi Cinping’e dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Ali Fikri Işık, dışarıda “tek başına yemek yiyen” baba figüründen hareketle, Kürt toplumunun, tarih boyunda belli bir aidiyet bilincinden ve “iyi, kötü” bir otorite anlayışından mahrum olduklarını belirtiyor.
Mahmut Toptaş, bugün başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı vesilesiyle yazısında; toplumun doğrulukta olduğu gibi yanlışlıkta da bilgi aktarıcısı sayılan öğretmenlerin üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtiyor.
Cübbeli Ahmet, "Namazsızlık yüzde 90 diyorum. Ondan sonra deniyor ki 'bu ekonomi neden böyle.'" ifadelerini kullanarak "Sen ekmek bulduğuna, yediğine şükret" dedi.
Şenol Kaluç, Kürt toplumunun devlet nezdinde istekleri açısından ne dünkü Erdoğan’ın ne de bugünkü Kılıçdaroğlu’nun var olan soruna yönelik bir çaba içinde oldukları için hainlikle suçlanamayacaklarına dair inancına vurgu yapıyor.
Metin Karabaşoğlu, Türkiye toplumunun çeşitli katmanlarıyla büyük oranda muhafazakâr olduğunu; ama bunun yanında muhafazakârlık kalıbına girmeyen bir dindarlığın ise kabul görmediğini belirtiyor.
Abdullah Muradoğlu, “Amerikan Yüksek Mahkemesi”nin Cuma günü çoğunluk kararıyla verdiği “kürtaj”ın anayasal hâk olmaktan çıkarılmasına dair Amerikan toplumunda var olan tartışmalara değiniyor.
Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İş Ahlakı Bibliyografyası ve İş Ahlakı Sözlüğü’nü toplumun istifadesine sundu.
Yasin Aktay "Müzakereci demokrasi, siyasi pratiği toplumu oluşturan unsurlar arasında toplumun iyiliğini gözetmek üzere işleyen bir “müzakere” olarak tasavvur eder"
Pakistan Başbakanı İmran Han, yönetme konumunda bulunduğu toplumunun refahı için, Medine sözleşmesi bağlamında oluşturulan kurumlar ve uygulamalar ile ilgili görüşlerini Türkiyeli okuyucuyla paylaşıyor.
Selman bin Abdulaziz, toplumun refahını sağlamak ve ekonomiyi geliştirmek için eğlence endüstrisini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Fatma Tuncer, diktatörler misali, çevresine korku salarak yaşadığına inanan yaşlı bir kadından hareketle; toplumun ve haliyle ailenin düçar olacağı felaketlere dikkat çekiyor.
Partiler, cemaatler, STK’lar sağlıklı bir toplumun göstergeleridir. Ancak insanlar bunları, fikirlerini, duygularını paylaşmak ve yükseltmek için kuruyorsa öyledir. Ya öyle değilseler...
Bazı Kürt okumuşlarının PKK’nın Kürt toplumunda sosyolojik karşılığı vardır diye, desteklemesi doğru değildir. Çoğu bu yaklaşımlar çıkarcı yaklaşımlardan dolayı ortaya çıkmaktadır.
Kadir Canatan Yazdı;
Türkiye toplumunu artık yaşamayan ve bugünü öngörmesi bile mümkün olmayan bazı insanların ‘doğrularına’ esir etmeyi tercih ediyor. Korkak, kısır ve güdük bir siyaset bu…
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Kürtler kendilerini Suriye toplumunun bir parçası olarak görmeli. Kürtlerin tüm haklarını ve çıkarlarını korumak için birlikte çalışmaya hazırız” dedi.
Abdülhalim Velioğlu, Hintli Müslüman oyuncu, yapımcı, yönetmen Amir Khan’ın başyapıtı P.K (Peekay) adlı filmi üzerinden Hint toplumunu değerlendiriyor.
Yaşar Süngü, izafide olsa, toplumun alt katmanlarında yer alan insanların alicenap tavırlarına uygun bir şekilde utangaç gerçeğin, arsızlığı seçmiş bulunan yalan karşısında var olma mücadelesine atıfta bulunuyor.
Süleyman Seyfi Öğün, siyasilerden sıradan insana kadar koca bir toplumun İstanbul’la ilgili yaklaşımlarının kabaca “şehri ele geçirmek” üzerine kurduğunu ve bununda son derece olumsuz bir şey olduğunu belirtiyor.
Yeni torba yasayla getirilen ve demokrasiye paydos niteliği taşıyan “kesintisiz OHAL” uygulaması da gösteriyor ki artık AK Parti, toplumun farklı kesimlerinden gelmesi muhtemel oylardan umudunu tümden yitirmiş bulunuyor.
Artık bir turizm toplumu var karşımızda. Biz buna plaj toplumu diyoruz. Bedeni güneş, kum, deniz, yemek, eğlence içine gömmeyi yücelten ideal kapitalist toplum bu.