Prof. Dr. Mustafa Öztür yazdı; Tabiatın uykusundan uyandığı, dolayısıyla da üremenin başlangıcı sayılan 21 Mart tarihi, tarım ve hayvancılığa bağlı toplumların kültüründe yılbaşı olarak kabul edilmiştir.
Doğan Avcıoğlu’nun da etkilendiği asker süngüsü gölgesinde ‘devlet kapitalizmi’ yani yerli ve milli ‘Baas rejimi’ düşü. Marks’ın genelde doğu toplumları, özelde Osmanlı/Türk toplumu hakkında yazdıklarından ilham alınmıştır.
FehmiKoru, ABD örneğinden yola çıkarak, bizde de toplumların yanlışlıklara itiraz etmek yerine kendilerini aldatmayı yeğlemeyebaşladığında sağlıklı davranma yeteneğini de kaybetme durumu ile karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor
Yasin Aktay, Tezkire Dergisi’nin afet konulu son sayısına atfen sosyolojinin, doğal veya sosyal afetlerin tarih boyunca insan toplumlarının bir parçası olduğunu, kurulmuş düzenin bütün rutinlerini bozabileceğini belirtiyor.
AliBayramoğlu, birçok etkenle birlikte, uluslararası dengeler ile tek başına ülkeleri, en önemlisi de toplumları olumsuz anlamda etkileyen ArapBaharı sonrasını, Türkiye’ye yönelik etkileri bağlamında bir değerlendirmede bulunuyor.
Tarihin muhtelif dönemlerinde, insan toplumlarında, insan kurban etme ayinleri görülür. Bunu, insanlığın ‘ilahi olandan’ uzaklaşmasının, uç noktadaki tezahürlerinden biri olarak görmek mümkündür.
İbrahim Kiras, dinin toplumları geri bıraktığı fikrinin yanlış olduğunu; bunun yerine dinden hareketle, ona yönelik doğru ya da yanlış yorumların üzerine düşünülmesi gerektiğini belirtiyor.
Portekiz’in sömürgecilik tarihi döneminde egemen olduğu Afrika ülkesi Angola’da dünyaya gelen gazeteci ve yazar José Eduardo Agualusa ödüllü romanı ‘Unutmanın Genel Teorisi’nde sömürülen toplumların yaralarına ışık tutuyor
İslam toplumları kendilerine dışarıdan dayatılan engellerden çok, kendi içinde oluşan engellerle sınanıyor. Müslümanlar olarak dışarıdan dayatılan engelleri bir şekilde tartıştığımız halde, içeride oluşan engelleri hiç tartışmıyor
Müslüman toplumların, var olan hastalıklı halden kurtulup, Resûl-i Ekrem’in “Aman birlik olunuz ve sakın tefrikaya düşmeyiniz!” uyarısını hatırlayacakları ve onun istediği gibi “hep birlikte kardeş” olacakları bir gün gelecektir.
Said Halim Paşa Müslüman toplumların aydınlarını, buhranlarını, taklitçiliklerini ve yeni yükselen oligarşik memur sınıfını eleştiriyor.
Her ikisi farklı bakış açısı ve yaklaşıma sahip olsalar da toplumlarının gereksinimlerinin farkında, bilinçleri açık, kör Batılılaşmayı dikte ettirmek isteyen mevcut siyasi yapılarla, muktedirlerle görülecek hesapları vardır.
Modern-seküler meşruiyet-iktidar sistemi, her tür sapkınlığı modernlik adına normalleştirebildiği için, bugün toplumlarımızda meşru-helal olan yadırganıyor, aşağılanıyor.
Azerbaycan'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Batı toplumlarında Kovid-19 salgınıyla beraber güvence altına alınan vazgeçilemez hakların kullanımına yönelik engellerin arttığını görüyoruz" dedi.
Her ne kadar İslam toplumlarında engizisyoncu bir anlayışın hakim olmadığı gibi bir kanaat varsa da, bu çok da doğru bir yaklaşım değildir.
İran’ın etnik yapısıyla ilgili az bilinen belki de hiç bilinmeyen toplumlarından biri, İran’ın güney sahillerinde yaşayan Afrika kökenli İranlılardır.
Atasoy Müftüoğlu, İslami Analiz’deki yeni yazısında Müslüman toplumların olanla bütünleştikleri için olması gerekene yabancılaştıklarını kaydetti.
Filistinli gruplardan "İsrail’le normalleşmeyi" teşvik eden Suud dizilerine tepki
Atasoy Müftüoğlu: Popülist iktidarlar Müslüman toplumları bilinçsizleştiriyor, İslami önceliklerin yerine milliyetçilikler geçiyor
Mustafa Çağrıcı; Covid-19 salgını bir kez daha gösterdi ki, fertler gibi toplumların, milletlerin de musibetleri var ve bunlardan alacakları dersler var.
İslam toplumlarında, gelenek, ayrıntıları mutlaklaştırır, din’ i hayatı belirlerken, İslami esasları – ilkeleri göreli hale getiriyor.
Selahaddin E. ÇAKIRGİL ANALİZ ETTİ...
İslam toplumlarında hamaset yoluyla zihinsel kontrol yapılıyor, biyopolitika uygulamaları gerçekleştiriliyor.
‘Sınıf’ mevzuu insanlık tarihinin en çetin ve en önemli sorunlarından biridir. Üretim araçlarını ve bunların tasarrufunu (kullanımını) ellerinde bulunduranlar tarih boyunca toplumlarına egemen olmuşlardır.
İslam toplumlarındaki sistem tartışmalarının doğru sonuçlar üretebilmesi için, öncelikle İslam’dan ne anladığımızı, dahası doğru anlayıp anlamadığımızı netleştirmemiz gerekiyor.
Günümüzde de, İslam dünyası toplumları farklı görüş/anlayış/yorumları reddederek, resmi yorumları mutlaklaştırarak, çoğulcu yaklaşımları mahkum ederek İslami bütüne yabancılaşıyor.
Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, "Filistin ve Arap toplumları Türkiye'nin yanındadır. Türkiye'nin kendi güvenliğini ve sınırlarını koruma hakkını destekliyoruz." dedi.
Atasoy Müftüoğlu, İslami Analiz’deki yeni yazısında Müslüman toplumların varoluşsal sorunlarla yüzleştiğine dikkat çekerek acilen üzerine gidilmesi gereken meseleleri sıraladı.
Günümüz Batı dillerindeki politik terminolojinin belirleyici kavramı olan “politika”, Helence kökenli olup, bir kent, kent devleti veya devlet ile ilişkili olan anlamındadır.
Atasoy Müftüoğlu, İslami Analiz´deki yeni yazısında İslam dünyası toplumlarının anlam ve içerik kaybına uğramaları nedeniyle, karizmatik figürlerin kontrolüne girdiklerini belirtti.