Yusuf Tosun, merhum mütefekkir şair ve yazar Sezai Karakoç’un, gündemde tutuğu “diriliş olgusu” üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Albert Memmi, “Sömürgecinin Portresi & Sömürgeleştirilenin Portresi adlı eserinde, sömürge; sömürgeci, sömürülen ve bunlara bağlı olarak sömürüyü gerçekleştiren “Avrupalı” olgusuna atıfta bulunur.
Birçok kelâm ekolüne mensup kişilerin, daha insan yaratılmadan önce Allah’ın© ruhlar âleminden(var olmayan insandan) dünya hayatında kendisinin takdis edilmesine dair misak(söz) alması bir hakikat içermiyor.
Okuma kültürü ve gerek bilgi sahibi olmak ve gerekse de onunla birlikte kitaplı bir hayattan uzaklaşmamak için kitap bir nesneden ziyade olgu olarak kendine belli bir yer bulur.
Sait Alioğlu Yazdı;
Sencer Olgun imzalı, “Meşrutiyetin Gölgesinde” adlı tarihi belge niteliğindeki roman, Çıra Kültür kategorisinde yayınlandı.
Alper Görmüş, Kılıçdaroğlu’nun yayınladığı “Alevi” konulu videodan hareketle, bundan böyle konunun kardeşlik ile birlikte “eşitlik” olgusu içerisinde ele alınabileceğini belirtiyor.
Abdülaziz Tantik, insanın kendine yeterli bir oranda yaratılmasına, bir noktada durması gerektiği gerçeğine rağmen, insan oluşu itibarıyla da çevresine yönelik ilgi olgusuyla bir arada bulunmasına değiniyor.
Hasan Ayer, bu topraklarda bir trafik kazasında vefat eden mülteci Muhammed Elali üzerinden bir sorgulamada bulunup muhalefet, AB ve iktidarının mültecilere yönelik tavırlarına dikkat çekip yurtseverlik olgusuna değiniyor.
Mehmet Şeker, bu yazısında Z kuşağına mensup olan liseli gençlerin, her şeyden önce vicdanlarını konuşturarak, deprem olgusuna yönelik bakış açılarını içeren çarpıcı ve bir o kadar da öneml arz eden ifadelerine yer veriyor.
Oral Çalışlar, fay hatlarına sahip bulunan milliyetçilik olgusu üzerinden AK Parti’nin ilk dönemlerde çözüm istediği Kıbrıs sorunu konusunda 6’lı masanın açıklamasının Kıbrıslı Türkler tarafından eleştirilmesine değiniyor..
Taha Kılınç, İlk İslam dönemi ile Osmanlı’nın son döneminde Müslümanlar açısından önemli savaşların, olayların yaşandığı, olgulara mehaz teşkil eden Ürdün ile ilgili gezi notlarına yer veriyor.
Abdülaziz Tantik, düşünce dünyasının yıldızlarından sayılan ve bir konuyu derinlemesine anlamamızı kolaylaştıran kavram olgusuna dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Taha Akyol, Hıranur Vakfı Başkanının kendi kızının altı yaşında nikahlamasının yanlış olduğunu, bunun dinle bir alakasının olmadığını, en büyük yanlışın din kültürü olgusun bizzat din olarak algılanması olduğunu belirtiyor.
Yasin Aktay, İslam düşüncesi üzerine kafa yoran Prof. Dr. Muhtar el-Şankıti’nin, “anayasa ve otoriterlik” olgusu üzerinden sunmuş olduğu bir konferansa atfen, konuya dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Naman Bakaç, Noam Chomsky ile konuştu.
Hukukçu yazar Mehmet Ali Başaran, müteveffa siyasetçi ve devlet adamı Süleyman Demirel'in "halk düşmanı" olarak tanımladığı enflasyon olgusu üzerine bir değerlendirmede bulunuyor.
Taha Kılınç, Dr. Orhan Karaoğlu’nun “Teopower Olarak Şiilik ve İran Dış Politikası” adlı kitabı eser üzerinden İran’ın dünden bugüne Şiiliğin mezhep olgusu ile birlikte bir ulus devlet anlayışına işaret ediyor.
Yaşar Süngü, iş yeri ortamında iyi çalıştığı halde birçok hakkını tam olarak alamadığını düşünen çalışanların, yaptığı işi aksatma olarak değerlendirilebilecek ve dünyada oldukça yaygın “sessiz istifa” olgusundan bahsediyor.
Taha Kılınç, ABD’nin elinde bulundurduğu Ebu Gureyb hapishanesi ile Ortadoğu’da İran, Suriye ve Libya’da, siyasi muhaliflerin işkence görüp bir kısmının ise işkence sonucu öldürüldüğü hapishaneler olgusuna dikkatlerimizi çekiyor.
Abdülaziz Taktik, iki farkı olgu ve kendilerine özgü iki farklı anlam dünyaları buluna cömertlik ve cimriliğin, iman etmek/imanda zaaf göstermek ve tümden inkâra bağlı tutumların varlığına işaret ediyor.
Süleyman Seyfi Öğün, Putin’in ilan ettiği seferberlik olgusunun, konunun mahiyetine dair, işin içerisine üretim kapitalizminin yerini alan tüketici kapitalizmin yapısına olan uygunluğuna işaret ediyor.
Türkiye’nin son Şam büyükelçisi Ömer Önhon, yakınlaşmasının belirli bir olgunluğa eriştiğinin görüldüğünü belirtti. Önhon'a göre şimdi beklenen, görüşmelerin siyasi zemine taşınması.
Ahmet Örs, büyük oranda imani gerçeklikten uzak bir anlayışla ganimet ve fetihçilik olgusu içerisinde kendine yer bulan tarihin İslam’ın tarihi olmadığına işaret ediyor.
Dursun Gürlek, kitap, kütüphane ve kütüphanecilik olgusuna vurgu yaptıktan sonra, hikayeci yazar ve düşünür Mustafa Kutlu’nun adının bir kütüphaneye verilmesinin konu açısından önemli olduğunu belirtiyor.
Mustafa Kaya, Almanya’nın ilk bayan başbakanı(şansölye) olan Angela Merkel’in, oldukça demokratik bir anlayış içerisinde ülkesini ileriye taşıdığını ve görevi bırakırken de olgunluk içerisinde hareket ettiğini belirtiyor.
Mehmet Göktaş, yeni bir hacc mevsiminde, Hz. İbrahim’in(as) Mekke için yapmış olduğu dua üzerinden konuya dair olay ve olguya dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Ahmet Örs, bir yerden bir yere taşınmayı içeren mültecilik olgusunun, özünde nebevi düşüncenin bulunduğu hicret kavramı üzerinden muhacirliğin temellendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Dr. Abdülkadşr Turan, Batıcılığın etkisiyle cumhuriyet döneminde elit sınıfın “şeref” ile “erdem” olguları arasında yapmaya çalıştıkları, ama pek de başarılı olunmayan çabalarına dikkat çekiyor.
Ömer Lekesiz, dini yayın stüdyolarında oluşturulan ve bir açıdan put olarak değerlendirilebilecek olguya, bu yazısında İbnü’l-Kelbî’nin Putlar Kitabı (Kitabu'l-Esnam)adlı eserne müracaat ederek vurgu yapıyor.