Mehmet Ali Verçin, Hz. Muhammed’in (s) kendi döneminin iki süper devleti olan Bizans ve Sasani’ devletini “beklenmedik” bir şekilde yenmesi ile HTŞ’nin Rusya, İran, Hizbullah ve Esed cuntasını yenmesini kıyaslıyor.
Şam'ın kontrolünün muhaliflere geçmesiyle birlikte Rusya'ya sığınan Beşar Esed'dan ilk açıklama geldi. Esed, Suriye'den planlı şekilde ayrılmadığını açıkladı.
T24’ten Mehmet Önal, Esed ve onun gibi olup, ülkelerinde devrilen liderlerin Rusya’ya sığındıklarını ve bunun da, onlar açısından bir bedeli olduğunu belirtiyor.
Enis Doko, Esed’in, Türkiye’de birçok laik seküler çevrenin, iddiasının aksine laik olmadığını; dini ve mezhebi kendi yönetimi için kullandığını ve onun diktatörden de öte bir tiran olduğunu belirtiyor.
Milli Gazete genel yayın yönetmeni Mustafa Kurdaş, Esed rejiminin yıkılması ve Şam’ın düşmesi sonrasında; Müslümanların, bölge ülkelerinin ve özellikle de Türkiye’nin yapması gerekenlere dair bir analizde bulunuyor.
Yıldıray Oğur, Esed ailesinin keyfi tutuklamalarının tarihini yazdı…
On iki yıldır İstanbul’da yaşaya Suriyeli gazeteci – yazar Malek Dağıstani, Esed rejimi altında on yıllarca cezaevlerinde “haksız ve hukuksuz bşr şekilde kalan mahkûmların,ortamdaki durumlarını yazdı.
Yusuf Ziya Cömert, Hafız Esed ve oğlunun döneminde Suriye’ye birkaç kez gittiğini; Beşar’ın döneminde nispeten bir iyileşme gördüğünü, ama onun da sonunda kendi insanını katlettiğini belirtiyor.
Esed'in devrilmesiyle Rusya'nın bölgedeki kilit ülkeler olan İran, Türkiye, Suudi Arabistan ve İsrail'i etkilemesinin zor olacağı ifade edildi.
İstanbul'daki Suriyeli halk sokaklara dökülerek Esed rejiminin çöküşünü kutladı.
Suriye'de Esed rejimi karşıtı muhalif gruplar, başta Halep olmak üzere ülkede birçok kentin kontrolünü ele aldı. Bölgede ilerlemeye devam eden muhalif grupların Hama'nın yakınlarında olduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki Baas rejimiyle yapılacak ikinci görüşmeye ve mevcut sürece dair açıklamalarda bulundu.
Doğru Haber Gazetesi’ninden Abdullah Ayyıldız, “Eserlerden Esintiler” başlığı altında Muhamed Esed’in hayatına ışık tutuyor.
Dikkat çeken bir Suriye kulisi paylaşan gazeteci Hacı Yakışıklı " Suriye’de Esed ile Vatan Partisi’nin görüşmesine Doğu Perinçek ve Ethem Sancak’ın yanında CHP’li eski isim heyetteymiş" dedi.
Erdoğan:: “Keşke Esed Özbekistan’a gelseydi, görüşürdüm. Ama o oralara gelemez. Onun yüzünden, onun tutumundan dolayı Suriye bölünmek üzere. O kendi iktidarını korumak için muhaliflerle savaşa tutuştu" diye konuştu.
Ahmet Taşgetiren, son süreçte, birçok devlete, silahlı güçlere ve ortamın belirsizliğine rağmen, bazı aktörlerin de ektisiyle Türkiye’nin Esed ile görüşmesinin mümkün olup olmayacğını dile getiriyor.
Mustafa Kaya, Türkiye’nin, Suriye’de destek verdiği muhalefetinin, Esed’le barış görüşmesi yapılabileceği yönündeki açıklamalara karşı saldırgan tavırlarına ve bundan sonra gelişebilecek sürece vurgu yapıyor.
Şam Belediyesi bünyesinde, 2011-2018 arasında Esed rejimince öldürülen sivillerin konulduğu bir toplu mezarda çalışan "Mezar Kazıcı" kod adlı tanığın iki gün önce ABD senatosunda yaptığı konuşma ve itirafları şok etkisi yarattı.
Beşşar Esed rejimi, İsrail’in, Suriye’nin batısındaki Lazkiye Limanı’na hava saldırısı düzenlediği ileri sürdü.
BAE Dışişleri Bakanı bin Zayed’in Şam ziyaretini değerlendiren Haber 7’den gazeteci Taha Dağlı, bu ziyaretten sonra Şam’ın İran’a karşı aldığı kritik kararı yorumladı.
Tarihçi yazar Taha Kılınç, Suriye tarihinde “Hama Kasabı” olarak ünlenen; Hafız Esed’in kardeşi, şimdiki devlet başkanı Beşar Esed’in de amcası olan Rıfad Esed’in kanlı katliamlarına vurgu yapıyor.
Suriye'deki rejimin lideri Beşşar Esed, rejim ordusu saflarında 'yedek asker' olarak uzun yıllardır tutulan bazı unsurlarını terhis etme kararı aldı.
“Şam’la 10 yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta Batı ülkeleri Esed’e karşı mesafesini korurken ABD’nin müttefiki de olan Arap ülkeleri, Şam’la ekonomik ve diplomatik ilişkileri geliştirmeye yavaş da olsa başladı”
Mehmet Acet, Şubat 2020’de İdlib ile ilgi yapılan anlaşmaya zora sokacağı düşünülen Putin ile Esed arasında Moskova’da yapılan görüşmenin mahiyetini sorguluyor.
Taha Kılınç, ölüm yıldönümü vesilesiyle Libya’da işgalci emperyalistlere karşı mücadele eden Ahmed Şerîf es-Senûsî’ye yönelik; onun mücadelesine ve ona şahitlik eden Muhammed Esed’in ilgisine dikkat çekiyor.
Hakan Albayrak, Af Örgütü’nün, çeşitli sebeplerle Suriye’ye geri dönen mültecilerin karşılaştıkları kötü uygulamalara yönelik “Eceline Gidiyorsun” başlıklı raporu üzerinden Esed rejiminin bir resmini çekmektedir.
Uluslararası Af Örgütü, Suriye’ye geri dönen mültecilerin, Beşşar Esed rejiminin güvenlik güçlerince işkence ve tecavüze maruz kaldığını ve zorla kaybedildiğini ortaya koydu.
Hakan Albayrak, Muhemmed Esed’in biyografisinden bir kesite işaret edip dönemin Batı(bizlerin de) insanının “inançsızlık-tamahkarlık” dolayısıyla boyunda ifritin kamçısının yüreklerimizin başına indiğini belirtiyor.
Suriye'nin Dera şehrinde, Esed rejimine bağlı askerlerle muhalifler arasında çatışma çıktı. Olayda 4 Esed militanı öldürüldü, 15 militan yaralandı.
Suriyeliler, 10 yılın sonunda savaş devam ederken Esed kadar zalimleşebilecek bir siyasi zihniyet tarafından açıkça tehdit ediliyor. Susuz bırakılmakla, sürülerek ölümün kucağına itilmekle...