Mücahit Bilici, hadsiz ve keyfiyet olgular üzerinden, bu kelimelerin yanlış telaffuzuna dikkat çektikten sonra, iktidara had bilmek ve keyfiyet üzerinden normalleşme üzerinden bir çağrıda bulunuyor.
Sosyolog yazar ErgünYıldırım, yapılan protestolara katıldığı halde belli bir isteği istikameti bulunan 68 kuşağından birçok açıdan geride bulunan, ciddi hedefi bulunmayan günümüz gençliği üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkındaki tutuklama kararına rağmen Roma Statüsü'ne taraf Macaristan'a resmi ziyarette bulunuyor. Ziyaretten önce Macaristan, UCM’den çekilme kararı aldı.
İbrahim Kahveci, Erdoğan’ın, mülakatı bitirme sözüne rağmen, sınavda iyi derece alıp mülakatta elenip te atanamayan gençlerin, bunalıma girip çoğunun intihar etmesi üzerinden eleştirel bir değerlendirmede bulunuyor.
Yusuf Manav, serbestiyet.com’da, İmamoğlu’nun hem diplomasının iptali ve hem de gözaltına alınması üzerine,CHP’nin Saraçhane’de yapmış olduğu miting üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
M. Mücahit Sağman, Başrollerini Robert De Niro, Jesse Plemons gibi tanınmış oyuncuların paylaştığı ve bir Netflix yapımı olan Zero Day filmi üzerinden, Trump’ın başında bulunduğu ‘Yeni Amerika’ya dair bir değerlendirmede bulunuyor
Oral Çalışlar, Öcalan’ın, PKK’nın silah bırakmasına yönelik yaptığı çağrı üzerinden; bugün ve gelecek açısından özet bir değerlendirmede bulunuyor.
Ahmet Taşgetiren, Fransız Le Point (Lö Puan) dergisinin kapağına “dünya liderleri” saikiye Trump, Putin, Şi Cinping’in resmiyle birlikte Erdoğan’ında aynı karede yer bulması üzerinden,”iç ve dış açısından” bir analizde bulunuyor
Ahmet Taşgetiren, Kürt sorununa çözüm sürecinde, aktörler ve dile getirilip konuşulan “tartışmalı” konular açısından HÜDA PAR’ın düzenlemiş olduğu çalıştay üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Hasan Cemal, Amerika eski dışişleri bakanlarından Madeleine Albright’ın, son dönemde dünyada belirgin hale geldiği gözlemlenen otoriter yönetimlere dair görüşlerini içeren “Faşizm, Bir Uyarı” adlı eserine atıfta bulunuyor.
Murat Ülker, çağdaş filozof Byung-Chul Han’ın “enfokrasi” kavramını merkeze alarak, bilgi akışının manipülasyonu, gözetim kapitalizmi ve dijital çağın özgürlük yanılsaması üzerine önemli tespitlerde bulunuyor.
CahitBayrak, Trump’ın, ikinci kez başkan seçilmesi sonrasında dünyaya ve özellikle de Ortadoğu’ya yönelik uygulamak istediği politikalar üzerinden, ‘modern sömürgecilik ve Ortadoğu’nun geleceğine dair bir değerlendirmede bulunuyor
Hukukçu yazar Mehmet Ali Başaran, Hrant Dink’in, menfur bir şekilde katledilmesi üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Yazar Ümit Savaş Taşkesen, memleket.com.tr’deki yazısında, Kartalkaya’da meydana gelen elim otel yangını üzerinden,maddi açıdan kaybımızın yanında insani değerlerimizin kaybolmamasına yönelik bir değerlendirmede bulunuyor
Oral Çalışlar, “görünürde” ABD ve tün dünya için, davranışları ve sözleriyle şimdilik ne yapacağı öngörülemeyen Donald Trump’a dair bir analizde bulunuyor.
Gazeteci Fehim Taştekin, Gazze’de İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes antlaşmasından dolayı, İsrail ile birlikte Hamas ve Hizbullah’ın kazanımları ve “olası” riskleri üzerine bir değerlendirmede bulunuyor.
Taha Akyol, epey zamandır göz ardı edilen hukukun üstünlüğü konusunda, iktidar ortağı MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı olan hukukçu Feti Yıldız’ın konuya dair “olumlu” açıklamalarına dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Araştırmacı yazar Yusuf Tosun, Dünya’da ve özellikle de bizde, değişim olgusu açısından her daim kendini değiştirmesi, yenilenmesi beklenen eğitim metodları üzerinden önemli bir değerlendirmede bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK parti grup toplantısında açıklamalarda bulunuyor.
Yalçın Doğan, Ayşe Buğra ve Asena Günal’ın, derlediği ve Osman Kavala’nın tutukluluk durumuma işaret eden “Bir Dava Hikayesi, Osman Kavala’nın Yedi Yılı.” Adlı eser üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Bekir Berat Özipek, Suriyeli sığınmacıların, 8 Aralık sonrasında CHP’li belediyeler tarafından orantısız ironik bir dile ülkelerine –bir daha geri dönmemek şartıyla(!)- gönderilme düşüncesi üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Yönetmen Abdülhamit Güler, Gazze’de azim ve sebatla verilen mücadele ile kendi kıt imkânlarıyla film yapmaya çalışan yönetmen Ahmet Uluçay’ın azim ve sebatını karşılaştırarak bir sinemasal bir değerlendirmede bulunuyor.
Taha Akyol, TÜİK’in dünyadaki benzeri kurumların “enflasyon sepeti” denilen verilerini kamuya açıkladıklarını, bizde de öyle olduğunu, ama verilerin 2020’den beri gizli tutulduğu üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Taha Özhan, Esed sonrası dönemde, Suriye için birden fazla risk alanları tespitinde bulunuyor; Bunlar statüko ekseni, Esed’in üzerinde bulunduğu zeminin kayması ve Amerika’dan kaynaklı (PKK/PYD) risk alanları olarak tanımlanabilir
Edebiyat araştırmacısı Mehmet Nuri Yardım, hikâyeci yazar Ali Haydar Haksal’ın, Batılı ve doğulu (Rus) yazarların İslam ile ilgili görüşlerini içeren üç ciltlik “Doğu Işığı” adlı çalışmasına dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Araştırmacı yazar Yusuf Tosun, Mehmed Âkif’in, dönemin siyasi havasına bağlı olarak Mısır’da yaşadığı sürgün günleri üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Araştırmacı yazar Yusuf Tosun, Mehmed Akif’in, Yozgatlı İhsan Efendi’ye emanet ettiği Kur’an-ı Kerim’in serencamına dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Ünlü, şikâyet bazında, küçük sendikaların, önemli sendikaların baskısına binaen e-devlet üzerinden üye kaydı yapamadıkları iddialarına binaen bir değerlendirmede bulunuyor.
Gazeteci yazar Nevzat Çiçek, büyük çoğunluğu Suriye’de yaşayan Dürzi etnik topluluğun ve yaşadıkları alanların İsrail için ne anlama geldiğine dair bir analizde bulunuyor.
Milli Gazete genel yayın yönetmeni Mustafa Kurdaş, Esed rejiminin yıkılması ve Şam’ın düşmesi sonrasında; Müslümanların, bölge ülkelerinin ve özellikle de Türkiye’nin yapması gerekenlere dair bir analizde bulunuyor.