Sergi, arşiv fotoğraflarını, albümleri, kitapları, mektupları, videoları, filmleri ve sanat çalışmalarını bir araya getirerek, hem tarihi hem çağdaş gerçekliği sorgulayan bir diyalog kuruyor
Mehmet Ocaktan, bir filmde rol aldığı ve salt gazetecilik yaptığı için tutuklanan, ifadeye çağrılan kişilerin var olan durumu üzerinden, inşallah bu kez kitapların yasaklanmayacağını umduğunu belirtiyor.
Ali Bulaç ile Düşünce Ufku 11. Video bölümünde, : “Kur'an’ın nasıl kitaplaştırıldı” konusu erine konuşuldu.
Uluslar arası yayın sertifikasına sahip bulunan Çıra Yayınları’nın, dünya genelinde İngilizce konuşan okuyuculara yönelik Türk kültürünün tanıtımının öncelendiği eserleri yayınlandı.
Muş Alparslan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı, okul kütüphanesi listesinde olan Kültür Bakanlığı onaylı şiir kitaplarını okuttuğu için öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.
KARAR gazetesi jürisi Ali Günvar, Ömer Erdem, Haydar Ergülen, Mehmet Ocaktan ve Taner Ay 2024’te yayımlanan en iyi şiir kitaplarını seçti.
Erhan Çamurcu imzalı, “Beni Çağıran Kitaplar” adlı deneme eseri, Çıra Edebiyat etiketiyle yayınlandı.
Sıfır Sayı adlı eserde yazarın bir şey denediği açık. Umberto Eco kitaplarının önemli bir vasfı var: kolayca okunan ve kolayca tüketilebilen bir oturuşluk ve bir okuyuşluk kitaplar olmaması....
Faik Öcal, son çeyrek asırda Türkiye’de Kürtçe olarak yayınlanmış öykü kitaplarının içeriğine dair, müstakil bir eserle okuyucusunun karşına çıkıyor.
Şair ve yazar Arif Ay, Çıra Edebiyat ve Çıra Kültür dizisinden en son çıkan şiir ve deneme türündeki kitapları değerlendirdi.
Şakir Diclehan Yazdı;
Fatih Erbakan, 8 bin 658 yıl hapis cezasına çarptırılan Adnan Oktar'la ilgili soruya tepki gösterdi. Erbakan, "Kitapları gayet güzel, gayet yerinde" dedi.
Mehmet Aslan, yenisafak.com’da “Deprem kitaplara bakışımı değiştirdi” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Afganistan ile Pakistan sınırında, uzun yıllar terör ve yasa dışı işlerin geçiş noktası olarak bilinen Darra Adamkhel kasabasının kaderi, kurulan kütüphaneyle değişiyor.
Dursun Gürlek, Çin’den Endülüs’e; Doğu’dan, Batı’ya, İslam dünyası ile Osmanlı’da, birçok önemli şahsiyetin çeşitli sebeplerle, başka kültürlere, inançlara ve aynı zamanda kendilerine ait kitapları yaktıklarını belirtiyor.
Mikdat Karaalioğlu, Kur’an yakma eylemi sadedinde, yüzlerce yıl mezhepçi yaklaşımlarla Avrupa’da ve Amerika’da kutsal kitaplar dahil, genel anlamda içerik açısından “tehlikeli bulunan” kitaplara yönelik saldırılara dikkat çekiyor.
Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasına tepki gösteren İsveç Başbakanı Kristersson, “Birçokları için kutsal olan kitapları yakmak son derece saygısız bir davranıştır” dedi.
Yaşar Süngü, kendine has bir üslupla bazı kitaplardan ve bazı sosyal medya sayfalarından yaptığı “incelik eseri” alıntılarla insanın yaşadığı hayatta ölçülü olması gerektiğine işaret ediyor.
Teoman Duralı’nın 2015-2018 yılları arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde verdiği “Medeniyet Tarihi” dersleri kitaplaştı.
Mehran Karim Nasseri, İngiltere vatandaşı olmak için çıktığı yolda 18 yıl boyunca bir havalimanında sıkışıp kaldı. Hayatı filmlere, kitaplara konu olan Nasseri, geçtiğimiz hafta yıllarını geçirdiği havalimanında hayatını kaybetti.
Mütercim yazar Cemal Aydın, Fransız Müslüman düşünür Roger Garoudy’in, Fransa’da yayımı ve satımı yasaklanan kitaplarının Almanya’da basılma düşüncesi üzerine bir değerlendirmede bulunuyor.
İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, yarın 2022-2023 eğitim öğretim yılına başlayacak.
Yazar Hüseyin Akın, birkaç gün önce vefat eden şair ve fantastik çocuk kitapları yazarı Mevlana İdris Zengin ile ilgili şahitliğini dile getiriyor.
Azize Caferzade’nin kaleme aldığı, Mustafa Öğünç’ün ise Türkiye Türkçesine aktarıp kitaplaştırdığı “Sâbir” adlı roman, Çıra Yayınları iştiraki olan Bengisu Yayınları tarafından yayınlandı.
İstanbul Yenikapı’da bu yıl düzenlenen CNR Kitap Fuarı’nda Kürtçe kitaplarına ilginin arttığı belirtiliyor.
Büyük müfessir Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın vefatından 75 yıl sonra mektuplarının bir kısmı Yeni Şafak tarafından ilk kez okurla paylaşılmıştı. Onlarla birlikte 50 mektubu Necmi Atik tarafından kitaplaştırıldı.
Şeyh Said ailesinin iki ferdi, Şeyh Said’in oğlu Şeyh Ali Rıza’nın ses kaydına ulaşarak kitaplaştırdı.
Döviz kurundaki hızlı artıştan nasibini alan yayıncılık sektörünü daha da kötü günler bekliyor. Sektör temsilcileri yeni basılacak kitaplara yeniden en az yüzde 30 zam yapılacağını belirtti.
Türkiye’de bastırılarak Suriye’nin el-Bab ve Cerablus ilçelerine gönderilen siyer kitaplarında skandal bir şekilde Peygamber Efendimiz’in çizimlerine yer verildi.
Geçtiğimiz sene “Karakaş Belgeleri” diye basında yer bulan Çince dosyaların Çin resmî kurumlarından bir sızıntı olduğu iddia edilmişti.