Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoplu, Aristo’nun, talebesi olan Büyük İskender’e dönemin Batı Asya’sının ele geçirilmesi adına tavsiye ettiği “Parçala, Savaştır ve Yönet (PSY)” yönteminin, günümüzde de geçerliğini koruduğunu belirtiyor.
Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye’de başlayan protestoları ve ülkenin demokrasi mücadelesini küresel dengeler ışığında değerlendirdi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "PKK terör örgütü ve iltisaklı gruplar derhal ve ön şartsız silah bırakmalı, hatta kanlı silahlarını Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim etmelidir" dedi.
Haaretz'de Zvi Bar'el imzasıyla yayımlanan analizde Öcalan'ın silah bırakma ve örgütü feshetme çağrısının "Suriye'deki güç dengesinde dramatik bir değişimin itici gücü" haline gelebileceği ifade edildi.
Emekli diplomat Mensur Akgün: “Sağlam dengeler üstüne oturursa, tarafların (ABD ve Rusya) hareketleri kontrol altında tutulursa görülebilir bir gelecekte yeni bir çatışmanın çıkması olasılığının düşük olduğunu söyleyebiliriz.”
Ali Bayramoğlu, Türkiye’de siyasi dengenin iki ucunun var olduğunu; bunu içte aşağı düştüğünü, dışarıdaki dengenin ise yüksek tutulduğunu; normalde bu iki dengenin, eşit olması durumunda iyi olabileceğini belirtiyor.
Emekli diplomat Selim Kuneralp yazdı;
Gazze Şeridi'nde başlayan ateşkes, yalnızca savaşı durdurmakla kalmayıp Filistin direnişini güçlendiren yeni dengeler oluşturdu.
Emekli büyükelçi ve dış politika yazarı Yalım Eralp, her zaman önemini koruduğu bilinen Doğu Akdeniz’in, oraya kıyısı bulunan ülkelere hükmeden devletlerin, bölgeye yönelik politikalarına ve Türkiye’nin konumuna işaret ediyor.
ABD’li stratejist Raphael Cohen, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te gerçekleştirdiği Aksa Kasırgası saldırısının bölgedeki jeopolitik dengeleri değiştirdiğini ve etkilerinin 2025 yılı boyunca süreceğini belirtti.
Ali Bayramoğlu ile Bugünler’de bu hafta: Türkiye, kendi arzu ettiği çerçevede etrafında bir barış ve denge olması, bir “Osmanlı Barışı” gerçekleşmesi arayışında
Esad’ın sürpriz kaçışı, Orta Doğu’da güç dengelerini altüst etti. İran, Rusya, Türkiye ve İsrail gibi bölgesel oyuncular yeni döneme adapte olmaya çalışırken, Suriye’nin geleceği ve bölgedeki güç mücadelesi yeniden şekilleniyor.
Abdullah Kıran, Esad’ın düşüşünün, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları ile savaşın Lübnan, Suriye ve hatta İran’ı da içine alacak bir şekilde yayılması ve buna bağlı olarak, dengelerin değişimi sonucunda oluştuğunu belirtiyor.
24 yıllık Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'de güç dengeleri değişti. HTŞ'nin yönetimi ele geçirdiği ülkede Suriye Demokratik Güçleri'nin etki gücü ABD ve Türkiye arasında tartışılmaya devam ediyor.
Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu, KARAR’a verdiği röportajda HTŞ'nin bu ilerleyişinin Suriye'deki güç dengelerini nasıl etkileyebileceğini değerlendirdi.
Suriye'de Esed rejimi karşıtı muhalif gruplar, başta Halep olmak üzere ülkede birçok kentin kontrolünü ele aldı. Bölgede ilerlemeye devam eden muhalif grupların Hama'nın yakınlarında olduğu belirtildi.
İbrahim Kahveci'nin yazısı; Kısaca Hükümetimiz işverenlerden 128 milyar lira alacak ve emeklilere 33 milyar lira ödemiş olacak. Kurulan denge bu…
Cezaevlerindeki adli mahpuslara yönelik örtülü af niteliğindeki uygulamaların suç ve ceza dengesini bozduğunu belirten MAZLUMDER, 28 Şubat sürecinin generallerinin affedilmesine sert tepki gösterdi.
AliBayramoğlu, birçok etkenle birlikte, uluslararası dengeler ile tek başına ülkeleri, en önemlisi de toplumları olumsuz anlamda etkileyen ArapBaharı sonrasını, Türkiye’ye yönelik etkileri bağlamında bir değerlendirmede bulunuyor.
Avrupa'daki dengeleri alt üst eden savaş, AB'nin iki motor ülkesi Fransa ve Almanya arasındaki güçlü ittifakı da bozdu.
Soğuk savaş döneminde Rusya’ya karşı Çin’i destekleyen ve ona bayağı alan açan ABD’nin, dengeler değiştikten sonra en büyük tehlikenin Çin olduğunu gördüğü için, ona karşı savunma stratejisine başvurduğunu belirtiliyor.
FSM Vakıf Ünv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kösebalaban “Şinzo Abe, Soğuk Savaş sonrasının en önemli siyasi figürüydü. Ekonomi-askeri güç dengesinde normalleşme ekolünün lideri olarak Japon dış politikasına yön verdi” diyor.
Dr. Bekir Tank, değişen dünya dengeleri bağlamında Türkiye’nin artık batı ekseninden çıkıp kendi halkı olan Kürtlerle kalıcı bir barış sağlayarak kendi yoluna devam etmesinin daha sağlıklı olacağını belirtiyor.
Mümtaz’er Türköne, yazısında, düşünülenin aksine tarihimizde devletin değil, hukukun güçlü olduğunu/kılındığını, bu dengenin modern dönemde, modernleşme saikiyle değiştiği/değiştirildiğini belirtiyor.
Yeni Şafak Gazetesi yazarı ve Kamu personel uzmanı Ahmet Ünlü, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren 3600 ek gösterge ile tarafların duygu ve düşüncelerine tercüman oluyor.
DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 'gelire endeksli senet' uygulamasını Serbestiyet'e değerlendirdi:
Fatma Barbarosoğlu Yazdı;
İsmet Berkan Yazdı;
Fatma Bostan Ünsal yazdı;