Filistin asıllı Fransız Avrupa Parlamentosu üyesi Rima El Hasan, Fransa’da 40 yıldır iki diplomatın öldürülmesinden dolayı tutuklu olan Filistin mücadelesinin önemli ismi Lübnanlı devrimci Corc Abdullah’ın hücresine girdi.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, diplomatik temaslara ilişkin İran ve Rusya’dan olumlu mesajlar aldıklarını belirtti.
Türkiye, Suriye ile diplomatik ilişkilerde yeni bir adım atarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ahmed Şara ve heyetini Ankara’ya getirmek için özel uçak tahsis etti.
Esad rejiminin devrilmesinin ardından, HTŞ lideri Ahmet eş-Şara, Türkiye ile diplomatik ilişkilerini hızlandırarak, geçiş dönemi cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için yarın Ankara'ya geliyor.
Esad sonrası kurulan geçici yönetimle görüşmek üzere Suriye'ye giden Alman hükümetinin diplomatik temsilcileri HTŞ lideri Colani ile biraraya geldi.
HTŞ lideri Colani Şam’da İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Ortadoğu dairesinin başında olan eski Irak Büyükelçisi Stephen Hickey ve İngiltere’nin Suriye özel temsilcisi Ann Snow ile görüştü
Alınan kararın ardında askeri başarı mı yoksa diplomatik zorunluluklar mı var? Fransız Le Figaro gazetesinin analizi, bu ateşkesi şekillendiren beş temel nedeni gözler önüne seriyor.
Yaşanan gelişme Türk kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Özgecan Mutlu girişimler sonucu serbest bırakıldı.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik talebi üzerine kurulan üçlü mekanizma toplantısı iptal edildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre iptal kararı Ankara’nın talebiyle alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi hamleleri dünya basınının dikkatini çekmeye devam ediyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Son yıllarda bazı Arap ülkeleri Şam ile diplomatik ilişkilerini çeşitli seviyelerde yeniden düzenleme yoluna giderken, Türkiye’den de Esad rejimiyle normalleşme sinyali geldi.
Bazı ülkelerle teması kestiği için eleştirildiğinde "değerli yalnızlık" savunması yapan AK Parti, dış politikada diplomasi atağında
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Hitler Yahudi'ydi" ve "En büyük Yahudi karşıtları Yahudilerdi" şeklindeki açıklamaları Moskova ve Tel Aviv arasında diplomatik kriz yarattı.
İsrail istihbarat servisi Mossad'ın, İran'ın Türkiye'deki İsrailli bir diplomata yönelik suikast planını önlediği belirtiliyor.
Başbakan Mesrur Barzani’nin diplomatik temaslarını değerlendiren uzmanlar, Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü savunmanın tüm Kürtlerin görevi olduğuna işaret etti.
Fehmi Koru, Batılı(ABD) birkaç gazeteci, stratejist ve diplomatın tezleri üzerinden Türkiye’nin, onlar açısından Rusya-Ukrayna savaşında alacağı(alması) gerektiği tezlerini analiz ediyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok kısa bir süre içerisinde Ukrayna’daki diplomatik personellerinin tahliye edileceğini duyurdu.
Türkiye’nin dış politikasını değerlendiren uzmanlar, Ankara’nın komşu ülkelerle yürüttüğü diplomatik ilişkilerinde yumuşaması ve eski tutumunu değiştirmesi gerektiğini vurguladı.
İsrailli gazeteci Barak Ravid, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Endonezya ziyaretinde İsrail ile diplomatik ilişkilerin normalleştirmesini gündeme getirdiğini söyledi
Süleyman Seyfi Öğün, BAE’nin Türkiye ile yakınlaşması ile birlikte Ortadoğu’da ve çevresinde var olan birçok dengenin değişmeye başladığını ve diplomatik ilişkilerin buna göre şekilleneceğini belirtiyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Pekin Kış Olimpiyatları'na diplomatik boykot uygulamayı düşündüklerini söyledi. Biden'ın açıklamasının Doğu Türkistanlıların boykot çağrısının ardından gelmesi dikkat çekti.
ABD’nin gelecek aylarda 55 Rus diplomat ve idari-teknik personelin daha ülkeyi terk etmesini isteyeceğini, diplomatik cephede durumun daha da kötüleşeceği belirtiliyor.
“Şam’la 10 yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta Batı ülkeleri Esed’e karşı mesafesini korurken ABD’nin müttefiki de olan Arap ülkeleri, Şam’la ekonomik ve diplomatik ilişkileri geliştirmeye yavaş da olsa başladı”
ABD Taliban ile resmi diplomatik ilişkilerini başlatmalı, Vietnam'da yaptığı hata gibi bunun için 30 yıl beklememelidir.
BBC’de Filistinli bir diplomatın dediği gibi: “Ortada bir aksiyon ve bir reaksiyon var. İsrail’in aksiyonunu konuşmadan HAMAS’ın reaksiyonunu konuşursak sağlıklı bir sonuca varamayız.”
Türkiye-Mısır yakınlaşması diplomatik ve stratejik açıdan değerlendirildiğinde kendine göre gerekçeleri olacak ve normal sayılacaktır. Ama bu elbette Sisi cuntasının değiştiğini göstermez.
Bölgesel krizler matruşka halini aldı. İç içe geçmiş sorunlar yumağı ile uğraşmak gibi zorlu bir durumdayız. Türkiye için çıkış ise farklı, beklenmedik diplomatik yaklaşımlar içine girmesinden geçiyor.
Filistinli diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre seçim kararı alınması için en büyük ilerleme Hamas ve Fetih arasında 22 Eylül 2020'de İstanbul'da yapılan toplantıda kaydedildi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Meclisin onayladığı nükleer faaliyetlerin hızlandırılmasını öngören tasarıyı diplomatik faaliyet süreci için zararlı gördüklerini söyledi.