"Türkiye'deki karar vericiler Suriye'nin İran açısından ne kadar kıymetli olduğunu okuyamadılar. Hatta gidip İran'ı ikna edebileceklerini düşünüyorlardı. Bu romantizm Türkiye İslamcılığının büyük problemlerinden bir tanesidir. "
Araştırmacı yazar Yusuf Tosun, Mehmed Akif’in, Yozgatlı İhsan Efendi’ye emanet ettiği Kur’an-ı Kerim’in serencamına dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Eğitimci yazar Yusuf Yavuzyılmaz’ın, “Mehmet Akif Ersoy” adlı eseri, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
“Mehmet Akif’in Dili ve Dile Yaklaşımına Dair” başlıklı yazı, Nihat Çınar’ın, kitaphaber.net’in, dijital formatta yayınlanan Kitap Haber Dergisi’ndeki PDF dosyasından iktibas edilmiştir.
Suavi Kemal Yazgıç, medium.com’da “Mehmet Akif Ersoy’un Muhayyilesi” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Cyrano De Bergerac, hertaraf.com’da “Mehmet Akif Yalnızlığı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Yasin Aktay, “Kur’an şairi” olan Mehmed Akif’in salt istiklal şairi olarak düşünülmesinin bir sonucu ve yaşadığı hayal kırıklıklarıba binaen ülkesinden ayrı kalmasının, aslında İslamcıların da yabancısı olmadığını belirtiyor.
Vefatının 86'ncı yıldönümünde anılan Mehmet Akif Ersoy, ömrünün son demlerini "sakıncalı" olarak geçirdi. Arşivde Akif'in nasıl takip edildiğini gösteren çok sayıda belge bulunuyor
Abdülaziz Tantik, bugün ölüm yıldönümü olan şair, mütefekkir ve dava adamı Mehmed Âkif’i çeşitli yönleriyle bugünün anısına bizlere hatırlatmaktadır.
Ahmet Taigetiren, Bartın’daki maden faciası üzerinden yüzlerce yıldır hakkında konuşulan, mezheplere dahi konu olan kader bahsinde, tevekkül edip tedbire başvurmayan Zihniyete Mehmet Akif’in “Tevekkül” şiiriyle dikkat çekiyor.
Cihan Aktaş Yazdı;
İbrahim Kiras, Osmanlı son döneminde oluşan ve Mehmet Akiflerin oluşumuna katkı sundukları İslamcılığın, muhafazakarlıkla eşdeğer görülmemesi için yeniden yorumlanması ve isimlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Ali Osman Aydın, Yeni Akit’in internet sayfasında yayımlanan yazısında Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu ‘Nedir Ne Değildir?’ programında yaşanan din tartışmasını ele aldı.
Mustafa Kutlu, Tekasur Suresi’nden hareketle ve Mehmed Akif ile Elmalılı Hamdi Yazır’ın konu ile ilgili yorumu üzerinden, mal-mülk, kapitalist yanılgı ve onları bulacak olan felakete dikkat çekiyor.
Türk hikayesinin usta ismi Sait Faik Abasıyanık’ın ikinci kitabı ‘Sarnıç’ 25 bin, İstiklâl marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy’un bestekâr Şerif Muhiddin Targan’a yazdığı mektup 40 bin liraya alıcı buldu.
Yusuf Tosun Yazdı;
Eğitimci yazar Ahmet Örs, birkaç yıl önce vefat eden yazar ve düşünür Akif Emre’nin ardında “onunla ilgili” görüş ve gözlemlerini yazdı.
Talip Özçelik, merhum İslamcı düşünür ve yazar Akif Emre’yi, ona ait “Mustağrip Aydınlar Yüzyılı” eseri üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Büyük müfessir Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın vefatından 75 yıl sonra mektuplarının bir kısmı Yeni Şafak tarafından ilk kez okurla paylaşılmıştı. Onlarla birlikte 50 mektubu Necmi Atik tarafından kitaplaştırıldı.
Merhum Akif Emre’nin geçmiş yıllardaki yazı ve çalışmalarından derleme olarak Büyüyenay Yayınları tarafından iki yeni kitap daha basıldı.
Editör ve Çevirmen Mehmet Akif Koç, Selçuklu tarihçisi, ilahiyatçı ve şair Prof. Dr. Mikail Bayram’la gerçekleştirdiği nehir söyleşisi üzerinden bir yazı kaleme alıyor.
Alçı, kamuflaj eleştirilerine üşüdüğü için giydiğini söyleyerek cevap vermişti.
Talip Sınırtepe imzalı olup Mehmet Akif’in anlatıldığı “Şerhi- İnsan” adlı eser, Çıra Yayınları “Düşünce” kategorisi içerisinde yayınlandı.
Mahmut Toptaş yazdı;
Milli şairimiz Mehmed Akif Ersoy’un hayatını kaleme alan Yusuf Tosun, Akif’i bütün yönleriyle gençlere tanıtmak gerektiğinin altını çizerek, “Akif sadece Akif değildir o bir çağ, ekol ve aynı zamanda bir tarihtir” dedi.
Sezai Karakoç’u öncülü sayılan Necip Fazıl’dan ayıran ve Mehmed Akif’e yaklaştıran yönü onun salt Müslüman kültürle yetinmeyerek referansını doğrudan Kur’an-ı Kerim’e yöneltmesi, ona daha yakın durmuş olmasıdır
Yusuf Ziya Cömert, Mehmed Akif’in, hakkında makale yazdığı, Peygamber(s) dönemi Arap şiirinin önemli şairesi Hansa’ya; onun şiirine, olaylara yönelik duygu ve düşüncelerine yer veriyor.
Merhum Akif Emre, ‘Aliya tedirginliği’ başlığıyla kaleme aldığı 20 Ekim 2016 tarihli yazısında Aliya İzzetbegoviç için yapılan anmaların mahiyetini sorguluyor.
Ak Parti iktidarı ile ilgili ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım’ mesajı whatsapp gruplarında dolaşan Hayrettin Karaman, Yeni Şafak gazetesinde "Dedim dedi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Her şey bir Taliban mensubunun, İran’a yakınlığıyla bilinen Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy’a, Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını söylemesiyle başladı.