Dr. Nazım İntepe’nin, “Bursa Güzellemesi” alt başlıklı “OSMANLI'NIN DİLBÂCE'Sİ” adlı eseri, Çıra Yayınları “kültür” kategorisi içerisinde yayınlandı.
Dr. Bekir Tank, dogruhaber.com.tr’de “Osmanlı Arşivi, hangi âlemlerdesiniz?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
İbrahim Kiraş, Mısır’ın “Osmanlılaşması”nın, Yavuz Sultan Selim’den dolayı değil de, orada daha sonra merkeziyetçi bir yapıyı tahkim eden Kavalalı Mehmet Ali Bey tarafından gerçekleştirildiğini belirtiyor.
Taha Kılınç, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un “Osmanlı Arapları - Hilafet, Siyaset, Milliyet” adlı eseri üzerinden, İngiliz şarkiyatçı W. S. Blunt’ın, “hilafetin Kureyşiliği” düşüncesi üzerinden Osmanlı düşmanlığına işaret ediyor.
Hakan Albayrak, Cezayir Devlet Başkanı Büteflika’nın “Osmanlı Milletler Topluluğu”nun kurulması yönündeki görüşünün olumlu, ama bazı sebeplerden dolayı karşılık bulamayabileceğini belirtiyor.
Ümit AKTAŞ’ın 1998’de ilk baskısını yapan ve gözden geçirilmiş haliyle 2020 yılında 3. baskısına ulaşan ‘Osmanlı Çağı ve Sonrası’ kitabı, kendi alanında bir işaret fişeği olma özelliği taşıyor
Tahsin Görgün, TYB tarafından 2020 yılı fikir ödülüne layık görülen “Osmanlı Düşüncesi” adlı son eserinde Osmanlı hakkında genelgeçer bir doğruymuş gibi kabul edilen bir yargıyı sorguluyor.
“Osmanlı Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında kurulmaya çalışılacak her tür set, tıpkı ‘demir perde’ gibi yıkılmaya mahkûmdur.”
BAE ve Suud, Osmanlı Devletini hedef alan bir dizi film projesi yürütüyor. İki devletin ortak kanalı MBV TV “Osmanlı’nın vahşet dolu tarihini ifşa edeceklerini” iddia ettikleri Ateş Krallıkları dizisinde başrolü ise bir Mısırlı oynuyor.
Araştırmacı yazar Kamil Ergenç’in, Özgün İrade Dergisi 2019 Ekim sayısında, “Osmanlı ve Türk modernleşmesi” bağlamında yayımlanan analizi…