İlahiyatçı yazar Mustafa Çağrıcı yazdı;
İlahiyatçı yazar Bülent Acun’un, “Biz ki Oruç Tatarız Bizi Kimse Tutamaz” adlı eser, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
İlahiyatçı yazar Mustafa Çağrıcı, temeli Cebrail ile Hz. Muhammed’in (s) ramazan ayında Kur’an’ın karşılılıklı okunmasına dayandığı bildirilen mukabele geleneğine dair görüş ve rivayetleri dile getiriyor.
Diyanet’in "İlahiyat mezunu olmayanlar artık imam olamayacak” açıklamasından aylar sonra ilan edilen 4 bin yeni imam hatip kadrosunun bin 500'ü lise mezunlarına ayrıldı.
İlahiyatçı yazar Mustafa Çağrıcı, teolojide önemli bir yer tutan alçak gönüllüğe (tevazu) vurgu yaparak, hakikat arayışında olan insanın istiğna haline düşmemesi gerektiğine işaret ediyor.
İlahiyatçı İlhami Güler, Türkiye’ye özgü, dinin dört figürü olarak tanımladığı; Nurculuk, Fetullahçılık, Milli Görüş ve Erdoğan merkezli olarak AK Parti’nin din ve devlet ile olan ilişkisine işaret ediyor.
İlahiyatçı yazar Mustafa Çağrıcı, Nisa;4/128. Âyetten hareketle; eşler arasından başlayarak, oradan da toplum ve tüm dünya için gerekli olan barış (sulh) çabalarının öncelenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Tarık Çelenk, seküler kesimden ziyade, dindar çevrelerde yetişen birçok gencin artık dini sorgular hale gelmesi üzerine; medrese, tarikat ve İlahiyat fakülteleri üçgeninde ,konuya dair yaklaşımlara dikkat çekmekte…
Umran Dergisi’nin Kasım 2024/363. Sayısında, “din dilinin bugünkü meseleleri üzerine” fikriyat, ilahiyat ve ihtilaf ahlakını içeren konulara yer verilmiş bulunmaktadır.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler, İslam’ın içindeki beş kavramı ‘Beşi Birlik’ çerçevesi üzerinden değerlendiriyor.
Ahmet Taşgetiren'in Karar'daki yazısı; Salı günkü yazım: “İlahiyatçıların şeriat bildirisi.”
Ahmet Taşgetiren'in Karar'daki yazısı;
Sait Alioğlu, İlahiyatçı ve sosyolog yazar Ali Bulaç ile Medine Sözleşmesi üzerine bir röportaj gerçekleştirdi.
İlahiyatçı yazar Mehmet Göktaş, ramazanın son günlerinde eda edilen itikaf ibadetine dikkat çekip, Müslüman kişinin, kendi içindeki sese kulak vermesi gerektiğini belirtiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na Verilen “Dinin Temel Niteliklerine Uygunluk” Denetim Yetkisi Derhal Sonlandırılmalıdır
‘Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir’i eserine yasak getirilen ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, "Bu karar tek adamlığın giderek bir dini diktatörlüğe dönüştüğünü gösteriyor" dedi.
Furkan Yılmaz'ın, "Ramazan(Oruç)” alt başlıklı "Ümmetin İctima Vaktidir" adlı eseri, Çıra Yayınları "İlahiyat" kategorisinde yayınlandı.
Muhalif görüşleriyle tanınan ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'ın 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tesfir'i isimli Kuran meali hakkında İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi dağıtım yasağı ve toplatma kararı verdi.
İlahiyatçı yazar Mahmut Toptaş Yazdı;
İlahiyatçı ve sosyolog yazar Ali Bulaç’ın, “Çğdaş Kavramlar ve Düzenler” adlı esrinin “yeni” baskısı, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
Taha Akyol, yenilenmesinin gerektiğini, dini yapıların özgürlük alanında yararlanmalarını, ama dini eğitimin bu yapılara bırakılmamasını ve ilahiyatların bu anlayışlara karşı suskun kalmaması gerektiğinin de önemine dikkat çekiyor
İlahiyatçı yazar Mahmut Toptaş, “Akitlerinizi yerine getirin” ilahi hüküm ve konu ile ilgili hadislerden hareketle kira hukuku üzerine bir değerlendirmede bulunuyor.
İlahiyatçı yazar Mehmet Gündoğdu, LGBT konusunu ele aldığı ilk yazısında Batılı bakış açısına, ikinci yazısında ise İslam’a, dolayısıyla Kur’an’a ve buna bağlı olarak İslam hukukundaki görüşlere yer veriyor.
Doç. Dr. Bilal Gök’ün, “Abbasi’den Osmanlı’ya Türk Tarihi” adlı eser, Çıra Yayınları’nın “İlahiyat” kategorisi içerisinde yayınlandı.
Kitap Haber’den Mustafa Atalay, ilahiyatçı yazar Bilal Kemikli’nin, Çıra Yayınları “edebiyat” kategorisinde yayınlanan ve pandemi sürecini anlatan “Kuşe-i Uzlet” üst başlıklı “Karantina Günlüğü” adlı eserini değerlendirdi.
Taha Kılınç, önemli bir konu olan Yahudilikle ilgili İlahiyatçı akademisyen Doç. Dr. Yasin Meral, “Yahudi Kaynakları Işığında Yahudilik” (Milel Nihal Yayınları, İstanbul, 2021) adlı kitabına dair bir değerlendirmede bulunuyor.
‘Ütopyanın Sesleri’ kitabının yazarı Halil Turhanlı “Protestan ilahiyatçı Dietrich Bonhoeffer, Nazilerce 39 yaşında idam edilinceye kadar üç farklı Almanya’nın tanığı oldu” diyor.
İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Demircan, geçmişte bir Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) savcısı ile arasında geçen Hasan El Benna diyaloğunu anlattı.
İlahiyatçı Güler tartışma yaratan minareye ilişkin “Türk muhafazakarlığını iyi özetliyor bence. Minareyi semaver olarak tasarlamak hem ziyaret hem ticaret durumu, görmemişlik” dedi.
İlahiyatçı yazar Mehmet Gündoğdu, Kur’anda sıkça geçen “mele’/seçkinler kavramı üzerine bir değerlendirmede bulunuyor.