Mehmet Ali Verçin, Hz. Muhammed’in (s) kendi döneminin iki süper devleti olan Bizans ve Sasani’ devletini “beklenmedik” bir şekilde yenmesi ile HTŞ’nin Rusya, İran, Hizbullah ve Esed cuntasını yenmesini kıyaslıyor.
Sedat Doğan, Esad’ın da düştüğünü, şimdi ise sıranın kimde olduğunu ve buna bağlı bir şekilde, bölge halklarının, nasıl bir şekilde hak, adalet ve kardeşlik içerisinde nasıl hareket ede(bi)ceklerinin önemine vurgu yapıyor.
Kılıçdaroğlu, genel başkanlığı döneminde, partisinin, Suriye’de savaşın başladığı ilk dönemlerde, kalıcın barışa yönelik olarak taraflara önermiş olduğu Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OBİT) önemine dikkat çekiyor.
İndependent Türkçe'den Mehmet Mazlum Çelik, dini bir anlamından ziyade politik açıdan Emevilerden Osmanlıya, oradan da günümüze kadarki süreçte Emevi Camii’nin anlam ve önemine dikkat çekiyor.
Derin bir yarılmadan geçti Suriye. Ülkenin yaralarını sarmak ve insanlarının nefes almasını sağlamak için muhalif güçlerin çatışmak yerini konuşmayı tercih etmesi ve birlikte bir geçiş dönemi planlaması yapmasına ihtiyaç var.
Suriye'de Beşar Esad döneminin sona ermesinin ardından, başkent Şam'ın hemen dışındaki Sednaya Askeri Hapishanesini boşaltmak için çalışmalar devam ediyor.
Yusuf Ziya Cömert, Hafız Esed ve oğlunun döneminde Suriye’ye birkaç kez gittiğini; Beşar’ın döneminde nispeten bir iyileşme gördüğünü, ama onun da sonunda kendi insanını katlettiğini belirtiyor.
Yıldıray Oğur, belgeler ışığında, tek parti döneminde devletin Nusayri azınlığa yönelik “olumsuz” bakış açısının aksine, onlara ve dolayısıyla Suriye yönetimine en iyi yaklaşımın AK Parti döneminde söz konusu olduğunu belirtiyor.
Yusuf Tosun, Beşir Ayvazoğlu’nun, meşrutiyet dönemi edebiyatçılarından ve aynı zamanda dönemin muhalif İslamcılarından olan “vatan şairi” Namık Kemal’e yönelik kitap çalışması üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Akif Beki, davet edildiği Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi’nin, kendisine kayyum döneminde yapılan uygulamalara dair bilgilendirme toplantısı ile görüşlerini okuyucuyla paylaşıyor.
Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini belirtip, sert bir kış yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, " Son 50-60 yılın en soğuk yıllarından biri olacağını düşünüyorum. Çünkü bütün veriler de bu yönde" dedi.
karar.com’da ÖmerFaruk imzalı “Başka Bir Cumhuriyet Mümkün müydü?” başlıklı yazıda, dönemin muhaliflerince “serbestlik minvalinde”düşünülen,ama otoriterlik üzere kurulan Cumhuriyet rejimi üzerinden bir değerlendirmede bulunuluyor.
12 Eylül döneminde, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere ilaçlı deneyler yapıldığı anlaşılıyor. İtil ve Songar’ın, HZİ Vakfı’nın deneylerinin ilaçla yapılıp yapılmadığı konusunda netlik yok zira bir soruşturma yürütülmemiş…
Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Sykes-Picot Antlaşması’nın bölge halklarını böldüğünü belirtirken, bölgede barışın sağlanması için insani değerlere odaklanılmasının önemine değindi.
Ufuk Uras bugün önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ardından ise DEM Parti yetkilileri ile görüştü. Uras görüşmeye ilişkin, 'Bahçeli’nin sürece son derece pozitif baktığını' söyledi.
Bilmez Hocadan Tarih Tersleri;
Muhtâr Es-Sekafî, Hz. Peygamber'in(s) yaşadığı dönemde Taif'te ikamet ettiği halde, onu(s) bizzat göremediği için sahabeden sayılmamıştı. Onun, Hz. Ali'nin(ra.) halifeliği döneminde öne çıktığını görmekteyiz.
Araştırmacı yazar Sait Alioğlu, günümüz Selçuklu dönemi tarihçisi Prof. Dr. Mikâil Bayram’ın vefatı dolayısıyla, onun geride bıraktığı mirası ile ilgili bir yazı kaleme aldı.
Toplumu, en alt ve önemine binaen başta aile, yakın akraba, sülale, kabile, “aşiret” kavim, ulus/millet, ümmet ve salt inançtan sadır olan dinleri ve mezhepleri kapsayan gruplar oluştura gelmiştir.
Siyaset yapma açısından bakıldığında, döneminin ve günümüzün avantaj ve dezavantajları da dikkate alındığında, ufuk insanları gayeleri, performansları ve hizmetleri açısından hareketle tanımlayabiliriz.
20 Yıllık Hikâye: Kadınlar AK Parti Dönemini Anlatıyor röportaj dizisinin altıncı konuğu Rabia Okur¸“Millet İttifakı’nın seçimi kazanması halinde örtülü bir ayrımcılık endişesini taşımaktayım.” İfadelerini kullandı.
Memleket Partisi’nden milletvekili adayı olan eski hakim Mehmet Berber’in, 12 Eylül döneminde Devrimci Yol (DEV-YOL) davasında birçok sanık için idam cezası verdiği ortaya çıktı.
Süleyman Seyfi Öğün, 12 Eylül öncesinde kendi ideolojiler gereği ekonomik bir anlayışa sahip solcu ve sağcı aydınların, Özal döneminde liberal politkalara alıştırıldığını belirtiyor.
Fikret Başkaya, 8 Nisan 2023 cumartesi günü Özgür Üniversite’nin bahar dönemi seminerlerinin açılış programında “Uygarlık Paradigmasını Değiştirmek” başlıklı bir konuşma yaptı.
İktibas’ın 532. sayısı olan Nisan sayısı, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının anlam ve önemine dikkat çeken bir gündem ile çıktı.
Mücahit Gültekin, güncelden hareketle sosyal medya üzerinden yayılan haberlerin yalan olup olmadıkların dair kişinin uyanık olmasının önemine ve haberin kaynağının araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Bu toprakların modern dönemde gerçekleştirilen ilk darbesi olan 31 Mart olayı sebebiyle yazarımız Alta Tan’ın, konuya dair, daha önce yayınlanmış bir yazısını önemine binaen “yeniden” yayınlıyoruz…
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar dönemine ilişkin açıklamalar yaparken, 3 Nisan'dan itibaren isteyen öğrencilerin yüz yüze eğitim alabileceğini açıkladı.
Selçuk Türkyılmaz, bu seçim döneminde bazı muhafazakâr yazar ve siyasetçinin Ayasofya üzerine dile getirilen konuların büyük oranda oryantalist bir mantığa bağlı olarak yeni bir müstemleke(sömürge)dilinin oluştuğunu belirtiyor.
Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Derneği Basın Bürosu tarafından, birçok ülkede ramazan döneminde Müslümanların kutsal değerlerine yapılan saldırıların cevapsız ve cezasız kalmaması gerektiğine dair bir açıklamada bulunuldu.