Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Yarın Kıyamet Kopacağını Bilseniz

Sizin sorumluluğunuz dünya hayatı var oldukça devam edecek, siz emaneti üstlendiniz, siz mesuliyeti kıyamete yükleyip kenara çekilemezsiniz, buna hakkınız yok!


Bazı şeylerin önemini anlatabilmek için bir başka şeyin üzerinden anlatılır. Mesela ?yarın kıyamet kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz? ifadesinde olduğu gibi. Bu ifade bize kadar gelen bir hadis rivayetinin meali?

Burada kıyametin kopacağı bilgisi var.

Fidan dikilmesine vurgu var.

Mücadeleden, çalışmaktan el etek çekmeme vurgusu var.

Bu ifadeden yola çıkarak, yalnızca; ağaç dikmek önemlidir, buna vurgu var, dersek anlamı daraltmış oluruz.

Genel anlamda çalışmaya, koşturmaya, mücadeleye vurgu var dersek, daha isabetli davranmış oluruz.

Peygamberimiz böyle bir ifadeyi neden söylemiş olabilir?

Mesela kendisine gelip şöyle soranlar olmuş olsa: Ey Allah´ın Resulü, bir dünya telaşesidir gidiyor, yarın kıyamet kopacağını bilsek ne yapalım?

Allah´ın Resulü de ?Hayatın yarına kadar devam edeceğini, çalışmanın, araştırmanın, mücadelenin devam etmesi gerektiğini? onlara anlatmış ve yetişmesi uzun zaman alan ağaca vurgu yaparak, ?Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, size öyle kesin bir haber ulaşsa bile, elinizde de o anda bir fidan olsa, nasılsa diksek bile yetişmez, zaman yok demeyin, o elinizdeki fidanı bile dikin yani çalışmaya, mücadeleye devam? diyerek onları uyarmıştır.

Ağaçtır, toprağa dikmek yetmiyor, bakım gerekiyor. Fakat kesin bir haber gelmiş, yarın kıyamet kopuyor, ağacın yetişmesine, boy atmasına, meyve vermesine zaman yok, demiyor. İşinizi aksatmayın diyor. Tembellik yok diyor. Nasılsa kıyamet kopacak, gidip yatalım demeyin diyor.

Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, elinizdeki kitabı okumaya devam edin.

Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, ördüğünüz duvarı yarıda bırakmayın, sallapati davranmayın, projeye riayet edin.

Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, fabrikaları durdurmayın, şalterleri indirmeyin.

Yarın kıyamet kopacağını bilseniz tarlanızı sürün.

Yarın kıyamet kopacağını bilseniz bile işleri savsaklamayın.

Yarın kıyamet kopacağını bilseniz bile, ilmi çalışmalarınızı, araştırmanızı sürdürün. Bu araştırmalar için atmanız gereken hiçbir adımdan vazgeçmeyin.

Sizin sorumluluğunuz dünya hayatı var oldukça devam edecek, siz emaneti üstlendiniz, siz mesuliyeti kıyamete yükleyip kenara çekilemezsiniz, buna hakkınız yok!

Peki, biz ne yapıyoruz?

Hadisin metni kadar mesajına ehemmiyet vermeyebiliyoruz.

?Amaaan sen de, ölümlü dünya, ne kendini o kadar yoruyorsun, ye iç yat? Birileri uzay araştırmaları yapıyormuş, ömürleri yetecek mi, oyalanıyorlar. Birileri yeni buluşlar için yatırımlar ayırıyormuş, üç günlük dünya, ne yapacaklarsa?? diyoruz, sahayı ?birilerine? bırakmayı ve suçu kıyamete atmayı (bu arada ölüm de kişinin kıyametidir, bunu unutmayalım)tercih edebiliyoruz.

Üç günlük dünya ifadesi, hesabın uzak olmadığını, yakın olduğunu, işleri doğru yapmamız gerektiğini, yalandan, hileden, iftiradan, zamanı ve eşyayı çalmaktan, her türlü haram işten kaçınmamız gerektiğini anlatır. İşleri savsaklamayı değil!

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR