Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Dr. Ali YALÇIN


Üst İnsandan Üstün İnsana

İnsan; işitip görebilme oranında üst insan olma adayıdır. Duyarlı olduğu ölçüde sorumluluk bilinci makamındadır. Sorumluluk bilinci ölçeğince de kerim ve takva sahibidir.


Allah katındaki o ?en ufak?  yüzdelik diliminde olmak. Torpilsiz, şaibesiz, şüphesiz bir  şekilde bu  yüzdelik diliminin içinde devinmek. Kimsenin hakkına tecavüz etmeden burada, yani insan olma basamağının farkındalığını yaşamak.  Buradaki yerini başkasına yansıtmadan/hissettirmeden/dayatmadan yönünü belirlemek. Akabe´ye yol almak yani . Allah katının ?en  kerim?  kişileri için; ?takvadan? yani sorumluluk bilincinden daha güçlü bir azığa tevessül etmemek?

İnsan her halükarda bir koşunun içindedir ama burada  zekâ, akıl, yetenek vs. mutlak belirteç değil? Gören ve işiten olmaktır asıl olan. İnsan; zekiyken, akıllıyken, yetenekliyken de pekala kör ve sağır olabilir. Çevresinde(dünyada) işitebilme ve görebilme çıtasını yükselterek sorumluluk almak bu yüzden önemlidir. İnsan kör ve sağır davranırsa ?olan biteni? göremeyecek,  işitilmesi gereken mesajları , hatta feryatları işitemeyecek. Kör ve sağır kimse, şahitlik yeterliliğini kaybetmiştir. Hakikate karşı kör ve sağır davranmak üstün olmanın önündeki en köklü aşağılatıcı engelleyicidir.

?İnsan, daha kendisi anılmaya değer bir şey değilken, uzun zamanlardan(dehr) bir süre(hin) gelip geçti. Biz insanı karışık bir nutfeden yarattık, onu deneyeceğiz; bu yüzden onu gören işiten kıldık?(İnsan/1-2)

İnsan; işitip görebilme oranında  üst insan olma adayıdır.

Duyarlı olduğu ölçüde sorumluluk bilinci makamındadır.

Sorumluluk bilinci ölçeğince de kerim ve takva sahibidir.

Kendisine gösterilen ?iki yol?dan Akabe´yi tercih etmesi, sorumluluk duygusunun  sonucudur. Akabe´deki duruşu da  onun   insandan ?üstün insan?  olma eğilimini yani niyetini ortaya koyacaktır. Bu eğilimin hali, başkasından üstün olduğuna dair yoldan çıkarıcı bir derdi  olmaksızın, ileriye hep ileriye yönelmektir.  Bunlar üzerinden üstünlük davası gütmeden, bunlar aracılığıyla  Allah katında  değerli bir yerde olabilmek?

Olabildiğince görmek, olabildiğince işitebilmek?

Hakikatin gözü kulağı olmak?

Güvenilir şahitlerden yazılmak?

Hakikatin şahitliğini yapabilmek.. Hakkın tarafında yer alıp hak-hukuk mücadelesinde safını alenileştirmek? Haksızlığa- hukuksuzluğa  karşı da tavrını netleştirmek?

Zerre miktarınca iyilikleri arttırdığında zerre miktarınca kötülükleri engellediğini bilerek Allah katındaki o en ufak yüzdelik diliminde Allah´ın ve tüm şahitlerin şahadetine nail olmak?

   

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Davut Güler
22.12.2017 10:50:36
Dr. Ali Kardeş bu anlamlı yazılar devam etmeli. Merhum Ali Şeriati´ye soruyorlar. Artık hareket etmek lazım çok konuştuk, hep konuşuyoruz. Şeriati´nin anlamlı cevabı; "Daha çok konuşmamız lazım..." Bu bağlamda konuşmaları sürdürmemiz lazım... Selam ve dua ile...

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR