Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Sait ALİOĞLU


TRT Kûrdî’nin İftar Vakitleriyle İlgili “Gazze” Farkı Üzerine…

TRT kurumu çatısı altında yayın yapan “TRT KÛRDΔ bu iftar saatlerini belirten tablo şeklindeki grafikler aracılığıyla izleyiciye sunulmaktadır.


Sait Alioğlu Yazdı;

Dem a Fitar é lİ Xezze yé(*)

İşgal devleti “Siyonist” İsrail, Hamas’ın 7 Ekim 2023 günü kendisine yönelik başlatmış olduğu Aksa Tufanı Operasyonuna karşılık vermek için, o günden itibaren Gazze’ye yönelik yıkım, imha ve katliam politikalarını hız kesmeden sürdürmekte ve vahşet ve işgaline devam etmektedir.

İsrail’in bu vahşice saldırıları “devletlerinden ziyade” Müslüman halklarla birlikte; Güney Afrika’dan, Peru’ya, oradan İrlanda’ya vb. kadar geniş bir coğrafyaya şiddetli bir şekilde kınanıyor ve kınanmaya da devam ediliyor.

Ülkemizde de, devletin, birçok durumu gördüğü halde ve “bir şeyler yapacağını” söylemesi ile birlikte işi “şimdilik” diplomatik alanla sınırlı tutmasına rağmen, toplumun hemen her katmanında bu vahşi işgale ve katliama karşı bir mücadele ve direniş sürmektedir.

Bu arada buna birçok kamu kuruluşunun da işe o da, kıyısından köşesinden katıldığını belirtelim.

Bunun elbette zevahiri kurtarma operasyonu olduğu izahtan varestedir. Ki, İsrail’le olan ticari ilişkiler hız kesmeden devam etmektedir.

Yine de, “zevahiri kurtarma” ile birlikte bazı kurumların inisiyatif yüklenerek Gazze’ye yönelik işgale ve katliama karşı bir şeyler yaptığını, adil olmak gerekirse görmemiz gerekir.

Bunlar yeterli mi; dersek, elbette değil, ama hem duyarlılık ve hem de eylemliliğin dozu artırılabilir.

İşte, bu kurumların başında, o da “gözlemleyebildiğimiz için” TRT’ye bağlı olup yurt içi ve yurt dışında yaşayan Kürt toplumuna yönelik yayın yapan “TRT Kûrdî” gelmektedir.
Adettendir, televizyon kanallarında, izleyiciye aktarılmak üzere haberlerle birlikte, hava, yol, mali piyasalar vb. ile ilgili haberlerde yayınlanır.

Bunların başında havanın anlık, günlük ve birkaç günlük durumu da grafikler eşliğinde izleyiciye sunulur. Bu haberler radyo kanalıyla da yayınlanır.

Bir de ramazan vesilesiyle ülkenin ve “bölgenin” en Doğusunda bulunan(Iğdır) yerleşim biriminden en Barı’daki yerleşim birime(İzmir) kadar, illerin iftar vakti “dakika, dakika” grafikler aracılığıyla düzenlenen tablolar aracılığıyla ekranların sağ alt kısmında anlık olarak verilir.

Bir kamu yayın kuruluşu olan TRT 1’de de ramazan boyunca, illerde yaşayan vatandaşların iftarını açacağı vakitler tablolar halinde izleyiciye bildirilmektedir.

(TRT KÛRDÎ'de Gazze ile Ortadoğu'dan  bazı şehirlerle birlikte Türkiye'de bulunan bazı şehirlerin iftar saatlerini gösteren çizelge)

Yukarıda belirttiğimiz üzere TRT kurumu çatısı altında yayın yapan “TRT KÛRDΔ de de bu iftar saatlerini belirten tablo şeklindeki grafikler aracılığıyla izleyiciye sunulmaktadır.

Biz, birkaç gün önce dikkat ettiğimiz üzere, TRT 1’de sadece Iğdır’dan İzmir’e kadar olan bir alanda Türkiye toprakları içerisinde bulunan illere ait iftar açma saati verilmiş ve ramazanın son gününe kadar da devam edecektir.

Bunda ne var diyebilirsiniz;; TRT 1 bir kamu kuruluşu olarak, olması gerekeni vatandaşa hizmet olarak sunmaktadır.”

Doğal olan bu değil mi de dersiniz. Bunda elbette haklısınız, ama “TRT KÛRDΔnin kendisinin de aynı kuruma bağlı bir yayın kanalı olduğu düşünüldüğünde, onun bundan farklı olarak –besbelli ki, yöneticileri inisiyatif kullanıyor- aşağıda bulunan ilk iki resimde de görüldüğü üzere, Türkiye sınırları içerisinde bulunan illerle birlikte, Suriye(Birkaçı Kürt şehri) ve Suudi Arabistan’a (Mekke ve Medine)ve Kuzey Kıbrıs Türk toprağında bulunan(Lefkoşa) iller ile hiç kimsenin dikkatini çekmeyecek olan ve Siyonist İsrail’in vahşi işgal ve katliamına maruz kalan Gazze’yi de(Xezze; Ğezze) iftar saati listesine dahil etmesi, ayrıcalıklı bu durumun takdir göreceğini bizlere hatırlatmaktadır.

İzlediğimiz şekilde; 15.3.2024 Cuma günü, ikindi sonrası akşam yayın kuşağında; TRT Kûrdî’de yayınlanan “Dem a Fıtar é” (İftar Vakti) ile TRT 1’de aynı saatlerde İstanbul Sultanahmet meydanında kurulu bulunan iftar çadırında canlı olarak yayınlanan “Ramazan Sevinci” adlı programlarda, illerin iftar saatleri ekranlara yansıtılarak yayınlandı.

Bizde, hasbelkader “kendimize yetecek oranda” Kürtçe bildiğimiz için her iki kanal üzerinden iftar saatleri ile bilgi sahibi olmaya çalıştık.

Burada, bir kamu yayın kuruluşu olan “TRT KÛRDÎ’yi kutlamak ve bu “incelikli görevi” birçok özel televizyon kanalı ile birlikte TRT 1’den de beklediğimizi belirtmek isteriz.

Her ikisi de aynı çatı altında ve kamu mantığıyla yayın yapan kanalın idarecilerinin milliyetçilik, muhafazakârlık, yerellik” ve evrensellik durumları açısından aynı noktada bulunmuyor olmaları da dikkat çekmektedir.

Ne kadar inisiyatif alınırsa, o kadar yol alınır.

Az buçuk cesaret ve duyarlık derde derman olabilir.

Burada her şeyden ziyade sınırları, en başta zihinsel planda aşmak ve yıkmak gerekir.

Gerisi teferruattır oysa…

*)Gazze’de İftar Vakti

 

Kaynak: Farklı Bakış

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR