Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Tarihi Doğru Okumak

Bir bütün olarak, yaşadığımız şu topraklarda bir birlik ruhu, demokrasi geliştirmemiz; birbirimizi dinleme, birbirimize değer verme, birbirimizi ötekileştirmeme konusunda daha kararlı adımlar atmamız gerekir.


İnsanlar daha yaşanabilir alanlar bulmak, hayat şartlarını daha da iyileştirmek için hep yer değiştirdiler. Su aradılar, verimli topraklar aradılar, insan için can yakıcı öneme sahip altın ve enerji kaynaklarına sahip olmak istediler. İnançlarını da ulaşmak istedikleri emelleri için destekleyici olarak gördüler ve değerlendirmeye çalıştılar.

Uzun bir zamandır aynı şeyler yaşanıyor.

Enerji koridorunu, uluslararası ticaret hattını (eskiden beri dile getirilen ipek yolunu) kontrol etmek için giderek yoğunlaşan bir mücadele var. Bu mücadelede taraflar var. Taraflara baktığınızda hepsi aynı inanca sahip değil, hepsi aynı kavme mensup değil ve aynı inanca veya kavme mensup insanlar, karşı gruplarda siyasi ve askeri iş birlikleri içindeler.

Dünyada hayatın başladığı yer olan ve tarihi süreç içinde adına ?Ortadoğu? tabir edilen yer ve çevresinde, şimdilerde kurulan ittifaklarda da bu gözleniyor. Geçmişte yaşanan mesela en eskilerden bir mücadele olan ?Haçlı Seferlerinde? de benzer ittifaklar gözlendi.

Bölgenin özelinde ekseriyeti teşkil eden Müslümanlar, kendi aralarında, her anlamda bir birlik oluşturamadıkları için, Haçlı seferleri sırasında çok kayıplar verdi. Şimdi de kaybetmeye devam ediyorlar. Yalnızca Müslümanlar değil, bölge insanının tamamı, vahşi ve doyumsuz ?Batı? saldırganlığına karşı bir ?Doğu birliği ruhu? oluşturamadıkları için saldırganların oyunlarına karşı zayıf kalıyorlar. Oysa Batı bugün geldiği noktayı yani bilimsel, teknik gelişmeyi özelde Müslümanlara, genelde Doğuya borçludur.

Vahşi batı ruhunu taşıyan ittifaklar, tarihi süreç içinde Osmanlıyı yok etmek için çok uğraştı ve neticede istikrarsızlaştırılan bir Doğu, Kafkaslar, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Arap yarımadası oluşturdular. Bu istikrarsızlık sürerken, adı geçen toprakları sömürdüler, kan deryasının içine attılar. Anadolu toprakları içinde Türk, Kürt, Ermeni sorunları oluşturup, Osmanlıyı bu sorunlarla vurdular. Mesela Ermeni özelinde, bu kitlenin zenginlilerini kendi topraklarına taşıyıp, Ermeni insanları bir ateş çemberinin içine atıp gittiler. Bu ve benzeri vahşi oyunlarla Osmanlı coğrafyasını yaktıkları ateşte etkisizleştirdiler. Şimdilerde, o eski yaktıkları ateşin etkisini azalttığını görüp, yeniden ateşi harlamaya çalışıyorlar.

Bu yeni vahşi saldırılara karşı yalnızca uyanık olmak yetmez.

Bilimsel aklı geliştirmemiz gerekir.

Bir bütün olarak, yaşadığımız şu topraklarda bir birlik ruhu, demokrasi geliştirmemiz;  birbirimizi dinleme, birbirimize değer verme, birbirimizi ötekileştirmeme konusunda daha kararlı adımlar atmamız gerekir.

Birliğimizin kalıcı bir ruhunun oluşturulması, hükümetler değişse de bu ruhu koruyacak aklın yerleşmesi ve vahşi batının oyunlarına karşı zayıf halka olmayacak devlet anlayışının yerleşmesi gerekiyor.

Paylaşımcı, ötekini düşünen, kendisi giderek zenginleşirken komşusunu, kardeşini, çalışanını da düşünen bir iktisadi aklın gelişmesi gerekir. Yani gelir uçurumunu yok edecek çalışmaların yapılması gerekir. Paylaşımcı iktisadi akıl (zekât-infak iktisadını yatırıma dönüştüren, üreten, üretim alanlarını genişleten ve daha fazla insana iş imkânı sağlayan akıl) yerleşmezse, bölge üzerinde oyun oynayanların işi kolaylaşır.

Ve elbette, saldırılara karşı, her alanda olduğu gibi askeri alanda da dışa bağımlılığı giderek azaltacak çalışmaların geliştirilmesi gerekir.

Doğu toplumlarına has güçlü liderlikler de yine güçlü ve gelişmiş istişari akılla desteklenmelidir ki güçlü liderlikler yeni zayıf halkaların oluşmasına yol açmasın. Bu nedenle tarihi iyi okuyan, gelişmeleri iyi analiz eden, efendim siz daha iyi bilirsiniz demeyen ve liderliği istişari akılla besleyen danışmanlar olmalıdır.

Devlet aklı zaten istişari değilse yalpalar, zayıf halkalara sebebiyet verir.

Tarihi doğru okuyamayanlar, her defasında aynı hataları yaparlar.

 

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR