Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Prof. Dr. Bilal SAMBUR


???????Suriye´de yeni dönem mi?

Suriye´den çıkma kararı, Trump yönetiminin öngörülemez özelliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Amerika´nın Suriye´den çekilme kararı, İran açısından tam bir zafer anlamına gelmektedir.


Suriye savaşında her gün yeni gelişmeler olmaktadır. Fırat Kalkanı ve Afrin operasyonları sonucunda Türkiye, Suriye´de geniş bir alanı kontrol altına almıştır. Sahada kurduğu hakimiyetin yanında Rusya ve İran´la kurduğu ittifak, Türkiye´ye planını güçlü bir şekilde uygulama imkanı vermektedir Suriye´de eli en güçlü ülke konumunda olan Türkiye´dir.

Kendi elinin güçlü olduğunun farkında olan Türkiye, Menbic ve Fırat´ın doğusuna operasyonda bulunmak istediğini sürekli olarak vurgulamaktadır. Türkiye için asli hedef, Fırat´ın doğusunda hakim olmak, Kobani ve Cezire´de kurulan kantonal düzeni yıkmaktır. Türkiye´nin operasyon talebine yakın zamana kadar olumlu cevap vermeyen Trump yönetimi, politika değişikliğine gitmiş ve Türkiye´ye Fırat´ın doğusuna operasyon yapması için yeşil ışık yakmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir kaç gün içinde Fırat´ın doğusuna operasyon yapılacağı mesajını dünyaya vererek uluslararası kamuoyunu hazırlamıştır. Amerika´nın desteğinden sonra Türkiye, planladığı operasyonunu ciddi bir engelle karşılaşmadan gerçekleştirme imkanına kavuşmuştur.

İran zafer kazandı

Bazılarının iddia ettiği gibi, Türkiye´nin operasyonu, sınırlı olmayacaktır. Türkiye, ayrıca Arap nüfusun yoğunluklu olduğu yerleşim yerlerine göstermelik bir operasyon yapmak niyetinde de değildir. Fırat´ın doğusuna yapılacak operasyon, mahalli seçimler nedeniyle ülke içi kamuoyuna yönelik bir hesaba da dayanmamaktadır. Türkiye, stratejik bir beka sorunu olarak gördüğü Fırat´ın doğusunda tam hakimiyet sağlamak için bu operasyonu yapmaktadır.

Türkiye´nin Fırat´ın doğusuna operasyon yapmasının gündemde olduğu bir anda Amerika, askeri güçlerini ve diplomatik temsilcilerini Suriye´nin kuzeyinden çekeceğini ilan etmiştir. Suriye, bundan sonra Amerika´nın fiilen sahada olmadığı yeni bir döneme girmiş bulunmaktadır. Amerika´nın Suriye´den çıkmasıyla, sahadaki tek süper güç olarak Rusya kalmıştır. Suriye´den İran çıkmadıkça kendisinin çıkmayacağını söyleyen Amerika´nın kuvvetlerini geri çekme kararı, bütün dünyada büyük bir şaşkınlığa neden olmuştur. Suriye´den çıkma kararı, Trump yönetiminin öngörülemez özelliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Amerika´nın Suriye´den çekilme kararı, İran açısından tam bir zafer anlamına gelmektedir. 

Türkiye kontrolü elinde tutacak

Kuzey Suriye, hiçbir zaman Rusya ve Esad rejimiyle ilişkisini kesmedi. Kamışlı´da Esad rejiminin hakimiyeti devam etti. Rusya, diğer bölgelerin olduğu gibi, Kuzey Suriye´nin de fiilen Esad yönetimi altında olmasını istemektedir. Amerika´nın çekilmesiyle Rusya, Kuzey Suriye´den gelecek bütün taleplere kapalı olduğunu ve onların Esad rejimine mahkum olmaktan başka bir seçenekleri olmadığını ifade edecektir. Kuzey Suriye´de yaşayanlara kısmi siyasal ve kültürel birtakım hakların verilmesi anayasa hazırlanması sürecinde gündeme gelebilir.

Türkiye, Kuzey Suriye´de hiçbir statü oluşumuna izin vermemektedir. Rusya ve Amerika´nın Kuzey Suriye´de gerçekleştirmeyi istediği her türlü düzenleme, Türkiye tarafından ret edilmektedir. Türkiye, Kuzey Suriye´nin eskiden olduğu gibi tamamen Şam yönetiminin kontrolünde olmasını da yeterli görmemektedir. Türkiye, Kuzey Suriye´de bizzat hakimiyet kurma ve kontrolü elinde tutma şeklinde yeni bir politika izlemektedir.

Başarıştan uzak yeni bir süreç başladı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri´nin Kuzey Suriye´yi finanse etmesi, Erbil yönetimine bağlı peşmergelerin burada güvenliği sağlaması gibi girişimlerin sonuçsuz kalmasından sonra Amerika´nın buradan güçlerini çekme kararı vermesi, Suriye´de belirsizliklerle dolu yeni bir dönemin başlangıcı anlamına gelmektedir. Suriye, belirsizliklerle dolu, ama barıştan çok uzak yeni bir sürece girmiş bulunmaktadır.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR