Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz


Necip CENGİL


Siyaset Nedir?

Siyaset ?kendime kurban olayım? ifadesiyle tanımlanan bir şey midir? Bu yüzden mi, birileri, hep kendilerini öne çıkarmakta ve kendilerinden başka kimse o işi yapamaz gibi bir hava estirmektedir?


Bugünün penceresi, dünden kalan bakışlar, yarının tanımlaması?

İşin teorisi ve pratiği?

Nasıl tanımlayacağız şu siyaseti?

Hani bir de ?politika ayrı, siyaset ayrı abiciğim, bunların ki siyaset değil politika? söylemi?

Politika Yunanca ve politikos yani halka dair, vatandaş için demek?

Siyaset Arapça ve seyislikten geliyor yani at terbiyecisi?  Bizde yönetime gelen mi terbiye ediliyor yoksa onun eliyle halk mı terbiye ediliyor, onu bilemem. Onu işin ehline sormak lazım fakat bizdeki siyasete soyunanların, yönetmeye dair davranış kalıplarına baktığımızda, gelen ömür boyu kalmak istiyor, başarısızlık ve artık yeter, ben gideyim başkası gelsin kabulü yok.

Dünyanın başka yerlerinde istifa etmeyi normal görenler, başarısız oldum veya bazı şeyler başardım ama benden daha iyisi de gelebilir, çekilmeliyim diyen insanlar var? Bizde bu yapı var mı, onu sormam gerekiyor.

Her neyse?

Biz politikayı değil siyaseti daha çok kullanıyoruz, peki siyaseti nasıl tanımlıyoruz veya sahiden ve sahici diyebileceğimiz bir tanımlamamız var mı? Belki bu konuyu da uzmanlarına bırakmak gerekiyor. Ben sorularla konuyu gündeme getirmiş olayım.

İşin pratiği ve gündemi getirilişi açısından bakalım?

Siyaset aldatmak mıdır, bu yüzden mi, siyasete atılmayı düşünen bazı insanlara çevresindekiler, sana göre değil, sen yapamazsın diyor?

Siyaset ballı bir kapı mıdır? Bu yüzden mi, geçmişte bir belediye başkanına, başkan artık yetmez mi diye sorduklarında, hele o ballı makama alış, bakalım vazgeçebiliyor musun, dediği rivayet edilir?

Siyaset göz boyamak mıdır? Bu yüzden mi, siyaset ve taban zıtlaşması gündeme geldiğinde, birileri; toplum dediğin birkaç göz boyamasıyla köşesine çekilir ve alkışlar, dediği rivayet edilmektedir?

Siyaset ?kendime kurban olayım? ifadesiyle tanımlanan bir şey midir? Bu yüzden mi, birileri, hep kendilerini öne çıkarmakta ve kendilerinden başka kimse o işi yapamaz gibi bir hava estirmektedir?

Siyaset ?ötekine kara çalarak? yol almak mıdır? Bu yüzden mi, gündemde kalmak isteyen, ya bizzat kendisi veya ayarladığı kişi veya sözcülerle ötekileştirme, saldırma, karalama, gözden düşürme, tecessüs rüzgârıyla ortaya çıkabilmektedir?

Siyaset ?öteki üzerinden? gündemde kalmayı denemek midir? Bu yüzden mi, birileri; ne yaptın sorusuna doyurucu bir cevap vermek yerine, başkasına kara çalmayı denemektedir?

Bu soru ve yaklaşımları arttırabilirsiniz?

İbni Arabi´nin İspanya´da bir limanda, gemiye yükleme bindirme işi yapan tayfalara ?siyasetin getirin, siyaseten götürün? dediği ve bu sözleri üzerine neden böyle diyorsun diye sorulduğu rivayet edilir. İbni Arabi´nin bu soruya karşılık ?testiyi kırmadan taşımak önemlidir, kırıldıktan sonra uyarmanın bir anlamı olmaz şeklinde bir cevap verdiği rivayette yer alır.

Siyaset, çuvalı delmeden, testiyi kırmadan taşımaktır gibi bir anlam çıkarılabilir.

Buna göre, günümüzde ne potlar kırılıyor, nice insanın, halkın, ülkenin yüreği zedeleniyor bakmak lazım? Baktıktan sonra da cevaplamak lazım: Ülkemizde testi kırılmadan veya çuval delinmeden taşınabiliyor mu?

Bunu siyaset sahasına çıkan ne kadar insan başarabiliyor?

Eğer siz bir şehrin kalbini kırarsanız, sonuçlarına da katlanırsınız, diye söylenenleri dinlemek lazım diye düşünüyorum. Nicedir şehrin insanlarının kalpleri kırık, onu taşıyamayanlar tarafından kırılıyor.

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

YAZARLAR